Een wachtrij van mensen aan een vaccinatiebus in Wenen -Afbeelding: Shutterstock

Een wachtrij van mensen aan een vaccinatiebus in Wenen -Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Oostenrijk voert vaccinatieplicht en vijfde lockdown in

Niels Geerinck

Vanaf 1 februari geldt in Oostenrijk een vaccinatieplicht. Het land voert dat als eerste in de Europese Unie in. Tevens gaat vanaf maandag een nieuwe algemene lockdown van start. Sinds begin deze week heerst al wel een lockdown voor ongevaccineerden. We moeten de realiteit onder ogen komen”, zo klinkt het bij de Oostenrijkse kanselier.

Oostenrijk gaat vanaf maandag voor tien dagen in een nieuwe algemene lockdown. Alleen supermarkten en apothekers mogen de deuren openhouden. De horeca, niet-essentiële winkels en scholen moeten weer onherroepelijk sluiten. De Oostenrijkers zullen zich enkel nog buitenshuis mogen begeven om boodschappen te doen, lichaamsbeweging te hebben of omwille van medische redenen.

De algemene maatregel zal tien dagen aangehouden worden en zal vervolgens onder de loep worden genomen. De Oostenrijkse regering kan evenwel nog eens tien dagen ‘extra’ van algemene lockdown afkondigen. De beperkingen voor ongevaccineerden blijven na het opheffen wel gelden. Sinds begin deze week moeten mensen boven de 12 jaar, die niet volledig gevaccineerd zijn verplicht in lockdown. Op inbreuken staat een boete van 1450 euro.

“Aanval op zorgstelsel”

Ongeveer 65 procent van de Oostenrijkers zijn volledig gevaccineerd. Kanselier Alexander Schallenberg legt de schuld voor de vijfde lockdown bij de ongevaccineerden. Hij zegt dat zij “een aanval op het zorgstelsel” plegen. “Ondanks maanden van overreding zijn we er niet in geslaagd genoeg mensen zich te laten vaccineren”, zo voegt hij toe. “Lange tijd was er in het land een consensus dat een vaccinatieplicht niet nodig is, maar we moeten de realiteit onder ogen komen”, zo duidt hij het invoeren op een vaccinatieplicht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Oostenrijk voert vaccinatieplicht en vijfde lockdown in”

  1. Mogen we eerst weten hoeveel zieken er gespaard zullen blijven met vaccin?
    Hoeveel overlijdens en blijvende invaliditeit door vaccin?
    Alle studies m.b.t. bestaande vaccins zijn nog niet volledig afgerond omdat de tijd daar simpelweg te kort voor is.
    Alvorens deze nieuwe vaccins te verplichten moet er toch wel eerst glashelder gecommuniceerd worden!
    Momenteel lijkt de vaccinatiecampagne op propaganda van een nationaal socialistische partij!!!
    Wordt het ook geen hoge tijd om een alternatief geneesmiddel met hoge doeltreffendheid op de markt te brengen aan een redelijke prijs!
    Als je dan niet gevaccineerd bent of kan worden ben je geen uitgeslotene van de maatschappij.
    De geschiedenis bewijst ons dat uitsluiting van een bepaalde bevolkingsgroep geen goede zaak is en tot oorlog kan leiden!

  2. Volledig met u eens. Gezien mijn leeftijd ben ik momenteel dubbel gevaccineerd, doch mijn tweede vaccin was al een “boostervaccin”, vertelden ze me toch indertijd. In onze familie en kennissenkring zijn er ongevaccineerden en die zijn voor ons even welkom als de gevaccineerden. De graad van beschaving van een maatschappij kan je nu afleiden uit het percentage gevaccineerden dat ook de niet-gevaccineerden aanvaardt in de samenleving. Wij weigeren nog deel te nemen aan alles waar je telkens het bewijs moet leveren dat je zogezegd gezond bent, door je covid safe ticket te laten zien. Het vaccin is zo lek als een zeef en velen verspreiden het virus verder door overal naar toe te gaan met hun covid safe ticket. Wellicht zijn er reeds alternatieve geneesmiddelen doch die worden niet op de markt gebracht omdat dan de toediening van de vaccins moet gestopt worden en vaccins dat is big business.

  3. Oostenrijk heeft door de geschiedenis altijd een leidende rol gespeeld binnen Europa en zal deze keer weer het goede voorbeeld geven!
    Weldra zal gans Europa overstag gaan en zullen we zien wie gelijk heeft want wanneer straks de ganse bevolking gevaccineerd is en men moet naar een volgende lock down vrees ik dat die bevolking het niet gaat blijven pikken en we het bewijs hebben dat we met het virus zullen moeten leren leven ipv ons op te sluiten.

Plaats een reactie

Delen