Hendrik Bogaert richt eigen partij op | PAL X

Hendrik Bogaert. Photonews

Binnenland politiek

Oppositiepartijen vernietigend voor Vlaams klimaatplan

Simon Segers

De Vlaamse oppositiepartijen uitten veel kritiek op het klimaatplan van de regering-Jambon. Volgens Groen ontbreken enkele essentiële maatregelen, terwijl Vlaams Belang de aanpak van de hoge energiefactuur als prioritair ziet.

Het Vlaamse klimaatakkoord streeft naar een reductie van de CO2-uitstoot van 40 procent ten opzichte van 2005 in 2030. Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) liet vorige week al verstaan dat ze dit onvoldoende ambitieus vindt, daar de Europese Unie een reductie van 47 procent vraagt. Vlaams minister-president Jan Jambon is echter wel tevreden met het akkoord. “Een duidelijk pakket met ambitieuze en berekende doelstellingen”, zo zei hij woensdag bij de start van het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. “Geen holle frasen, maar een onderbouwd, positief en realistisch plan.”

Energiefactuur

Oppositiepartijen Groen, PVDA, Vooruit en Vlaams Belang vinden dat dit plan de verantwoordelijkheid echter bij te veel bij de burger legt. “Dit plan is niet robuust en geeft geen antwoord op de klimaaturgentie”, aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Volgens hem ontbreken er in het plan een aantal “essentiële keuzes”, zoals de slimme kilometerheffing voor personenwagens, de betonstop en de afbouw van de veestapel. Parlementslid Sam Van Rooy (VB) wil niet dat Vlaanderen deelneemt aann het “hypocriete klimaatcircus” van Glasgow. “Niet de CO2-uitstoot moet naar beneden, wel de energiefactuur”, aldus Van Rooy.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

12 gedachten over “Oppositiepartijen vernietigend voor Vlaams klimaatplan”

  1. Feit is dat de man/vrouw/onzijdig in de straat deze waanzin gaat betalen, van zijn loon/pensioen. En de maatregelen uiteindelijk niets gaan uithalen. De klimaat nazi’s hebben nog steeds niet door dat Vlaanderen op de wereldkaart niet het verschil zal maken om het klimaat (zogezegd) te “redden”. Grote economische mogendheden vegen daar vierkant hun voeten aan. Maar het is blijkbaar toch maar weer eens de bedoeling “heiliger te zijn dan de paus”. Dat heeft de Vlaamse regering eerder al bewezen met hun isolatie wetten. En in de burgers hun zakken zitten met verkapte belastingen/heffingen is dan weer “handig” meegenomen.

  2. isoleren zal de energiekost doen dalen,gas aansluitngen verbieden is fout.Electrische auto’s is in ons Vlaanderen onmogelijk,wel deels maar niet algemeen.Er zijn 4 miljoen auto’s in Vlaanderen alleen al.Men zal nu al problemen hebben om de 600 000 salariswagens op te laden in de open ruimte.Niet iedereen heeft een huis waar men een laadpaal kan plaatsen.Hoe zal men dit probleem oplossen aan onze kust?Ontsluiting heeft van verpauperde regio’s wingewesten gemaakt en nu wil men terug naar paard en kar.Dat de groene communisten deze gang van zaken willen is een deel van hun core business zolang zij maar van de datsja’s gebruik kunnen maken en van hun auto met chauffeur,typisch voor Lenin/ Stalin-fanaten

  3. “… gsm abonnement maar verlagen of meer werken …”
    Wat het eerste met elektriciteitskosten rechtstreeks te maken heeft is mij niet duidelijk, maar ik ben dan ook geen ervaringsdeskundige in deze materie.
    Wat “… meer werken …” betreft: wie zei ook weer “Wie niet werkt zal niet eten” (of iets van die strekking)? Lenin!

  4. De gele hesjes waren een uitroepteken dat de pot op breken staat, nu is het enkel wachten op de laatste druppels en ze noemen; volksverachtende repressie en klimaat belasting. Je kan je kop in het zand steken en doen of burger eindeloos uitgeperst en belaagd kan worden, nogal wat regimes hebben dat gedaan en zijn daardoor hoofdloos geëindigd. Spijtig dat het met geweld zal moet gebeuren, voor de onschuldige burger slachtoffers, maar soms moet voor vrijheid en respect gevochten worden.

  5. Schuld van de babyboomers die in ‘de Kempen ‘ gaan wonen voor de rust maar wel met hun , minstens 2 stinkende diesels overal heel bollen voor’t minste want de wegen zijn ‘onveilig’ voor de fiets. En dan heb ik het niet eens over hun 3 vakanties p jaar

  6. Qed : bij Groen en Vooruit gaat het enkel om moeilijk doen zonder enig oogmerk tot verbetering.
    Indien deze partijen echt inzetten op de (woke hipe) klimaatverandering zouden ze het luchtkastelenplan van Tinne naar de prullenbak verwijzen i.p.v. zich (zielig) op de borst te kloppen…

  7. K weet niet in welk Malubu in de Kempen jij resideert…
    De babyboomers in mijn Kempische omgeving hadden – indien beiden gingen werken wat voor babyboomers nog niet zo evident was – hun 2 auto’s nodig om binnen een redelijke termijn naar en van hun job te geraken. Kempen en Limburg waren voor de NMBS hinterland, de dienstregeling en voertuigen naargelang.
    Door de 2-auto’s-noodzaak ging er een flinke hap uit het budget ten koste van vakantie-uitgaven. En dan mocht er niet niet aan kindjes gedacht worden…

Plaats een reactie

Delen