Uncategorized

Politie dreigt met golf van acties

Redactie PAL

Zowel de lokale als de federale politie kondigen vandaag aan te zullen staken indien er geen middelen vrij gemaakt worden om in hun diensten te investeren. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Naar verluidt kunnen de acties tot 31 januari aanhouden.

Verouderde kazernes en aftands materiaal

Verschillende agenten getuigen vandaag over de omstandigheden waarin ze moeten werken. Zo spreekt een agent van de Brusselse federale politie over de werkomstandigheden die allesbehalve ideaal te noemen zijn. In zijn kazerne zijn er toiletten afgeplakt met vuilniszakken en hebben de douches het al geruime tijd begeven. Ook de wagens waarmee ze moeten patrouilleren hebben hun beste tijd gehad, daar het om oude modellen gaat die overgenomen zijn van de Civiele Bescherming en waarbij er geen budget was om ze te voorzien van de typische “politiestrepen”. Wat betreft de wapen een gelijkaardig verhaal: men gebruikt nog altijd dezelfde oude mitrailleurs als de Rijkswacht.

Te laag loon en slecht pensioen

Volgens een andere agent zijn er twee grote pijnpunten die zorgen voor het personeelstekort waar de politie momenteel mee te maken heeft. Ten eerste is het als sinds 1999 geleden dat het loon werd aangepast. Daarnaast werd in 2017 beslist om heel wat premies weg te nemen, waardoor het loon in praktijk gedaald is tegenover 22 jaar geleden. Heel wat agenten stappen daarom over naar sectoren als de brandweer of de Civiele Bescherming, waar de lonen wel nog geëvolueerd zijn.

De tweede reden is de slechte pensioenregeling. Vanaf 2023 wordt er bij de lokale politie namelijk geen budget meer voorzien voor het vervroegde pensioen waarvan agenten normaal gezien genieten. Dat wil zeggen dat mensen ofwel naar een andere sector zullen overstappen, ofwel langer zullen moeten werken. Het lokale korps moet daar dan helemaal zelf voor opdraaien. De getuigde agent zegt daardoor 9 jaar langer te zullen moeten werken om aan zijn wettelijk pensioen te raken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Politie dreigt met golf van acties”

  1. Helaba, iedereen gelijk voor de wet wat betreft de leeftijd voor pensioen hé. Geen uitzonderingen voor gelijk wie dan ook. Mijn vooruitzicht was om op men 58ste op pensioen te kunnen gaan en dat is mij ook afgepakt.

  2. Ik steun die mensen volledig! De overheid heeft als plicht zijn burgers te beschermen en dit kan je maar doen met een sterke politiemacht die over de nodige motivatie en middelen beschikt! En in iedere sector van een maatschappij heb je mensen die over de schreef gaan, bij de politie wordt dit natuurlijk sneller in de media gebracht dan bijvoorbeeld een winkelbediende.

Plaats een reactie

Delen