Uncategorized

President Biden hekelt “weinig ambitieuze” klimaatdoelstellingen China en Rusland

Niels Geerinck

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden tonen Rusland en China weinig ambitie wanneer het aankomt op klimaatbeleid. Dat zegt hij naar aanleiding van de G20-top in Rome. Rusland noch China lijkt van plan om de akkoorden te volgen.

De Amerikaanse president noemt het klimaatbeleid van de twee landen “teleurstellend” en geeft aan dat ze geen bereidheid vertonen om daar verandering in te brengen. Biden benadrukt dat er wel enigszins een compromis is tussen de andere landen, naar eigen zeggen zou dit komen dankzij de diplomatische opstelling van de Verenigde Staten. Hij wees de grootste economieën en vervuilers op hun verantwoordelijkheid. “Het is echter wel noodzakelijk om te kijken naar wat China niet doet, wat Rusland niet doet en naar wat Saoedi-Arabië niet doet”, zo voegt hij toe.

Klimaatakkoorden van Parijs

Peking en Moskou hebben beiden de klimaatakkoorden van Parijs ondertekend en zich verbonden om de opwarming van de aarde te beperken. Maar geen van beiden hebben een deadline inzake het bereiken van koolstofneutraliteit of het stoppen met gebruik van steenkool. China kondigde onlangs aan dat het nog nieuwe steenkoolcentrales zal bouwen. Steenkool vormt voor China de belangrijkste bron van energie voor de Chinese industrie en nijverheid. In de nieuwe verklaring geven de staatshoofden aan dat ze tegen 2050 koolstofneutraliteit willen bereikt hebben.

Peking liet vervolgens weten dat het pas vanaf 2030 van plan is de uitstoot actief af te bouwen. Het land is de grootste uitstoter van broeikasgassen. De tweede grootste vervuiler, India, stelde tevens geen doelstellingen inzake koolstofneutraliteit.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bijt ook van zich af. Volgens Lavrov was het nooit de doelstelling van Rusland om vroeger dan 2060 koolstofneutraal te zijn. “Dat is onze berekende doelstelling en daar houden we ons aan”, aldus de Russische minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “President Biden hekelt “weinig ambitieuze” klimaatdoelstellingen China en Rusland”

  1. Ik hekel de manier waarop de vs Afghanistan hebben verlaten. Het is toch spijtig voor sleepy Joe dat de andere landen zich niets laten opleggen door de vs. Beter nog ze lachen hem gewoon uit Joe zou Beter terug naar zijn bedje in het rusthuis gaan waar hij rustig kan verder dementeren.

  2. Of eerst het spreekwoord “Verbeter de wereld, begin bij jezelf” toepassen : minder entourage, minder bagage. In Europa de trein nemen zou al n goede start kunnen zijn alhoewel, dan moet er wel voldoende wind zijn om Tinnekes niet-recycleerbare wieken te laten draaien…

  3. Hij is hooguit een resident in het witte huis en niets anders, een marionet van de NWO. En indien er nog echte journalisten zouden bestaan dan zou ie al lang achter tralies zitten wegens de staatsgreep in 2020. Steeds meer bewijzen duiken op betreffende de massale verkiezingsfraude, zelfs andere regeringsleiders weten dat Biden nooit 81 miljoen stemmen heeft gekregen maar ook zij zijn marionetten.
    We zullen hetzelfde zien gebeuren in ons land, zelfs indien iedereen voor het Vlaams Belang zou stemmen zullen ze nog verliezen.

Plaats een reactie

Delen