(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Primeur: patiënt krijgt diagnose ‘klimaatverandering’

Pieter Van Berkel

Mogelijk voor het eerst krijgt een patiënt de diagnose ‘klimaatverandering’ gesteld. Het gaat om een bejaarde Canadese vrouw met asthma, wiens ademhalingsproblemen volgens haar artsen verergerd werden na de hittegolven van afgelopen zomer.

Spoedarts Kyle Merritt uit Nelson is verantwoordelijk voor de diagnose. In de Canadese krant Times Colonist vertelt hij dat hij concludeerde dat de oorzaak van het lijden van zijn patiënt ‘klimaatverandering’ was. De 70-jarige patiënt kreeg de diagnose afgelopen zomer, nadat Canada geteisterd werd door hittegolven.

“Ze heeft diabetes. Ze heeft hartfalen. Ze woont in een caravan, geen airconditioning”, zei Merritt. “Al haar gezondheidsproblemen zijn verergerd. En ze heeft echt moeite om gehydrateerd te blijven.”

“Als we niet naar de onderliggende oorzaak kijken en alleen de symptomen behandelen, raken we steeds verder achterop”, klinkt het nog.

Na de diagnose lanceerde Meritt samen met 40 andere zorgverleners het initiatief Doctors and Nurses for Planetary Health. Zij ijveren naar eigen zeggen voor “een betere menselijke gezondheid door de planeet te beschermen”.

“Ik denk niet dat mensen zich realiseren wat de gevolgen zijn van de achteruitgang van het milieu en de klimaatverandering voor de menselijke gezondheid”, zei Meritt na afloop van een betoging. “In onze directe samenwerking met patiënten beginnen we nu echt de gezondheidseffecten van klimaatverandering te zien. Het is niet iets dat alleen maar in de toekomst gaat gebeuren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Primeur: patiënt krijgt diagnose ‘klimaatverandering’”

  1. Zotter dan zot. In Canada hebben ze blijkbaar een zware slag van de klimaatverandering.
    Overigens, is de naam van die krant niet dringend toe aan een dekolonisatie-proces?
    Werk aan de winkel, jongens en meisjes (of wat dan ook)!

Plaats een reactie

Delen