Illustratieve foto Shutterstock

Illustratieve foto Shutterstock

Uncategorized

Relschopper Anderlecht die politiewapen stal strenger gestraft in beroep

Ruben Notteboom

De 19-jarige M.K. wist een vuurwapen van de politie te stelen tijdens de rellen van april 2020 in Anderlecht. Het Brusselse hof van beroep veroordeelde hem tot een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden. In eerste aanleg kreeg hij nog 200 uur werkstraf, maar het openbaar ministerie vond dit niet voldoende. “Geweld tegen politie kan niet getolereerd worden”, klinkt het bij het Brusselse Parket-Generaal.

De rellen vonden plaats op 11 april 2020 na de dood van Adil. Adil stierf toen hij op de vlucht sloeg voor een politiecontrole. Hij reed aan hoge snelheid tegen een traag rijdende politiecombi. De politie kreeg de schuld voor zijn dood, waardoor er rellen uitbraken.

Relschoppers verwoestten Anderlecht

De ordediensten werden tijdens de rellen zwaar geviseerd, gebouwen werden verwoest en straatmeubilair werd kapotgemaakt. Plots wist M.K. in de chaos een politiewapen te stelen. Hij vuurde het wapen enkele keren af in de wijk in Kuregem. Pas enkele weken later werd M.K., nog in het bezit van het wapen, geïdentificeerd en aangehouden.

De rechtbank gaf hem een werkstraf van 200 uur, maar dat vond het openbaar ministerie absurd. M.K. bracht zowel de politie, de buurtbewoners als andere relschoppers in gevaar door met het wapen te vuren. In beroep werd hij strenger gestraft.

“Geweld tegen politie niet getolereerd”

“Geweld tegen politie kan niet getolereerd worden”, zegt Ann Schoonjans, persmagistraat van het Brusselse parket-generaal. “Het Openbaar Ministerie zal tegenover dergelijke feiten ook altijd streng en prioritair reageren. Bovendien werden de feiten gepleegd in volle lockdown.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

8 gedachten over “Relschopper Anderlecht die politiewapen stal strenger gestraft in beroep”

  1. Dank u aan de magistraten van het Hof van Beroep. Dit soort misdrijven getuigt van een verregaande minachting voor onze politiemensen die gewoon hun beroep uitoefenen en voor enige autoriteit tout court. Gepaste straf en een ontmoediging voor het in beroep gaan wanneer geen nieuwe overtuigende elementen kunnen worden aangetoond.

  2. “Pas enkele weken later werd M.K., nog in het bezit van het wapen, geïdentificeerd en aangehouden.”
    Dat klopt langs geen kanten, ze hebben het wapen in een (glas) container gevonden.

Plaats een reactie

Delen