(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Ruim 10 miljoen euro belastinggeld naar internationale consultancybureaus sinds begin coronacrisis

Redactie PAL

Sinds maart 2020 hebben de verschillende regeringen samen meer dan 10 miljoen euro betaald aan verschillende grote consultancybureaus om de coronasituatie mee te beheren. Dat schrijft Le Soir vandaag. Het gaat daarbij onder andere om hulp bij het plannen van de exitstrategie, de vaccinatiecampagnes en het contactonderzoek.

Concreet gaat het over kantoren zoals McKinsey, Roland Berger, EY en Deloitte. Zij hebben sinds het begin van de coronacrisis – in alle stilte – opdrachten uitgevoerd voor de overheid. Het valt op dat daarbij niet op een euro meer of minder wordt gekeken. Zo zou Deloitte alleen al voor niet minder dan 7,3 miljoen euro aan contracten binnengehaald hebben. In ruil daarvoor nemen zij de dagdagelijkse opvolging van de beleidslijnen op zich die de politiek vaststelt, zoals de overeenkomsten met de testcentrums.

Uitzonderlijke situatie of structureel probleem?

Daarbij kan de bedenking gemaakt worden of deze bureaus wel over de correcte expertise beschikken om een dergelijke gezondheidscrisis mee te beheren. Zij hebben namelijk geen ervaring op dit vlak, in tegenstelling tot overheidsorganen zoals de FOD Volksgezondheid. Virologe Erika Vlieghe verdedigt deze keuze echter: “De administratie was volledig overspoeld en dergelijke consultancybureaus boden een interessant alternatief in de crisissituatie“, al is er ook kritiek van haar kant. Zo stelt ze dat “de overheid deze taken veel sneller weer zou moeten kunnen overnemen”.

Het feit dat dit niet gebeurd is wijst volgens Emmanuel André, Franstalige woordvoerder van het crisiscentrum, op een structureel probleem waarbij externe hulp nodig was om een gat op te vullen bij de administratie. Deze leemte is volgens hem het gevolg van de defederalisering van de gezondheidszorg, waarbij het federale niveau leeggelopen is ten voordele van de regio’s.

Onbegrip bij experten

Niet iedereen is even opgezet met de riante bedragen die tot nu toe aan de consultancybureaus zijn overgemaakt. Zo is Vlieghe van mening dat “deze uitgaven niet te verantwoorden vallen in vergelijking met de sobere vergoeding die de experten kregen voor hun inspanningen”. Ter illustratie: de leden van GEMS (Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19) krijgen een maximale vergoeding van 50 euro per uur, wat tot zover in totaal 65.769 euro gekost heeft.

Ex-minister Philippe De Backer verdedigt deze beleidskeuze door te stellen dat “deze experten professionelen zijn, verbonden aan en betaald door universiteiten of andere instellingen”. “Zij doen gewoon hun burgerplicht”, klinkt het. Volgens hem zijn alle deskundigen dus steeds correct vergoed voor hun werk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Ruim 10 miljoen euro belastinggeld naar internationale consultancybureaus sinds begin coronacrisis”

Plaats een reactie

Delen