Een Poolse grenswachter - Afbeelding: Shutterstock

Een Poolse grenswachter - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Spanningen lopen hoog op aan de Poolse grens

Niels Geerinck

Wit-Rusland reageert op de Poolse troepenbeweging aan de grens. Zo zei de Wit-Russische minister van Defensie Viktor Khrenine “hard terug te zullen slaan” indien het tot een confrontatie komt. Hij geeft ook aan zich te zullen beroepen op het bondgenootschap met Rusland.

Sinds begin deze week is de spanning te snijden aan de Poolse grens. Een massale colonne van migranten is vanuit Minsk, onder begeleiding van Wit-Russische grenswachters, richting de Poolse grens gestapt. De Poolse regering dreef vervolgens het aantal militairen en politie nabij de conflictzone fors op.

Volgens de Wit-Russische minister van Defensie, lijken het Westen en Polen zich voor te bereiden op een conflict. “Het lijkt erop dat onze buren uit het Westen – Polen met name – bereid zijn om een conflict te ontketenen waarin ze Europa zouden willen meesleuren. De gewapende strijdkrachten van Wit-Rusland zijn klaar om hard terug te slaan bij elke aanval”, zo klonk het in een videoboodschap.

Polen en de Europese Unie verdenken de Wit-Russische regering van moedwillige chantage met migranten. De EU kondigde af dat het werkt aan nieuwe sancties tegen het land. De Wit-Russische minister van Defensie reageert hierop fors. “De pogingen om ons te intimideren of ongegrond te beschuldigen dwingen ons om adequaat te reageren op deze situatie. De veiligheid van het land te verzekeren, indien nodig met onze belangrijkste strategische bondgenoot Rusland”, zo besluit Khrenine.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Spanningen lopen hoog op aan de Poolse grens”

  1. Geachte heer W.Zinzen, een vb dient te worden gesteld en dit is een gouden kans om wereldwijd een signaal te geven aan kandidaten en dictators:
    Allen die daar vast zitten op de trein/boot naar een eiland in de Middellandse Zee ( warmere winter) en ze daar en enkel daar verplichten asiel aan te vragen, uiteraard met kans op terugsturen.

  2. De Vadder als machtswellusteling.
    Gezien hoe hij S.Medhi de nek wilde omwringen?:

    ‘Is dat dan een deal ( tussen u en ik), Sammy?’.

    Zo zelfvoldaan. Ronduit degoutant.
    Meerdere VRT-journalisten geven voorkeur aan onderbreken en counteren iplv na te denken.
    Denken is blijkbaar moeilijker.

  3. De Europese grenzen moeten dicht. Potentiële echte vluchtelingen moeten buiten Europa gescreend worden en tijdelijk toegang krijgen. Er moeten eindelijk eens voorbeelden gesteld worden teveel is teveel. Turkije mekkert met 7% moslim vluchtelingen die wij onderhouden, wij vangen 10% niet christelijke of westers geïnspireerd migranten en onderhouden ze. Ieder ( persoon, land, organisatie) mag de toegang tot zijn territorium ontzeggen en dit is een internationaal legaal recht. Illegalen moeten geëxpatrieerd en laat ons niet mekkeren over het onmogelijk bepalen van de herkomst er zijn voldoende legale en wetenschappelijke methoden om dat te bepalen tot op een 10 tal km na.bovendien is de “ vluchtelingen wet”: – geschreven met een totaal ander soort vluchteling in het achterhoofd en niet op deze huidige migranten toepasbaar. – stelt ze duidelijk the UNHCR, Geneva law about refugees clearly states under artikle 33 sec. 2 from 1951 dat een vluchteling zich niet op de rechten van de Conventie kan beroepen als hij als ‘gevaar voor de veiligheid van een land waarin hij zich bevindt beschouwd kan worden, of als hij een gevaar voor de staat is omdat hij wegens een misdrijf of een bijzonder zware overtreding is veroordeeld’. Bij gevaar voor de veiligheid van een land hoeft niet gewacht te worden op de rechtsgeldigheid van een vonnis. En zo staat het ook in paragraaf 3, lid 4 van de Vluchtelingenwet.”
    invasie proberen in een land in te breken op zich is een misdaad, te meer daar legale aanvragen mogelijk zijn.
    En dan is er nog de Europese hypocrisie; als een vluchteling één teen in de middellandse zee zet is het een te redden sukkelaar, als die teen op het land staat dan kan en mag hij verrekken. Het probleem is geen Europees probleem maar een nationaal probleem van de landen van herkomst en dat kan met de middelen die we nu opbruiken voor onaanpasbaren en “ontwikkelingshulp” perfect lokaal opgelost worden.

Plaats een reactie

Delen