Viroloog Marc Van Ranst nadat hij een slagroomtaart in zijn gezicht kreeg. Foto Twitter

Viroloog Marc Van Ranst nadat hij een slagroomtaart in zijn gezicht kreeg. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Verenigd Koninkrijk: politie start onderzoek naar ‘haatzaaiende stickers’

Niels Geerinck

De politie van de stad Basingstoke is een onderzoek begonnen naar “haatzaaiende stickers“. De ordediensten werden door een groepje inwoners op de hoogte gebracht. Ze bevestigen dat de zaak onderzocht wordt als ‘haatmisdrijf’. Dat melden de BBC en de lokale krant de Basingstoke Gazette.

De consternatie begon nadat enkele bewoners de stickers met het opschrift “It’s okay to be white” aantroffen op lantaarnpalen in de buurt van Basingstoke College of Technology. Vervolgens brachten ze de ordediensten van Hampshire op de hoogte. Die bevestigden intussen dat een onderzoek werd gestart en dat de zaak zal worden gezien als “een haatmisdrijf“.

“Een haatmisdaad”

Volgens Priya Brown een inwoonster van de stad en één van de personen die de aangifte deed, gaat het om een manier van haatzaaien. “Deze tactieken zaaien verdeeldheid en ze hebben geen plaats in de wereld van vandaag”, zo zegt ze. “Het zijn tactieken die worden gebruikt om opzettelijk te verdelen door neonazistische groepen en blanke suprematiegroepen. Het begon in de VS maar we hebben het hier in het VK gezien”, zo sluit ze af.

Brown geeft aan dat ze ook de lokale overheid heeft opgeroepen om de stickers te verwijderen. “Ik sprak met het agentschap van wegen en ze zeiden dat ze het zo snel mogelijk zouden verwijderen. Ze vertelden me dat ze er prioriteit aan zouden geven, omdat het een haatmisdaadboodschap is”, zo voegt de vrouw toe.

“Hallucinant”

De zaak doet heel wat stof opwaaien op sociale media. Zo reageren mensen onthutst op het nieuws dat de politie een onderzoek opent. “Onze ordediensten klagen dat ze geen tijd en middelen hebben om overvallen en criminaliteit te bestrijden. Maar intussen doen ze wel dit soort onderzoeken, hallucinant.”, zo reageert een Twitteraar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

30 gedachten over “Verenigd Koninkrijk: politie start onderzoek naar ‘haatzaaiende stickers’”

  1. Dan is Black Lives Matter en Antifa eveneens haat-zaaiend, racistisch én zeker en vast verdelend. Eveneens te verbieden! Waar gaan we naar toe in deze polariserende maatschappij waar alles dat man, blank en hetero is met alle zonden van Israël beladen wordt? Quod erit in ruinam.

  2. Ik zie het ‘haatzaaiende’ niet.
    Misschien was de boodschap waarop werd gereageerd wel haatdragend, zonder als zodanig bestempeld te zijn geweest.
    Welke ongeletterde beslist hierover?

  3. Ik veronderstel dat als er “it’s okay to be black” stond er geen vuiltje aan de lucht was en dat stickers heel waarschijnlijk met het belastinggeld van de werkende mens gesubsideerd zouden worden….

  4. Oei, “It’s ok to be white” is een nazitische uitspraak, en ik ben een hetero blanke man. Ik was al racist, klimaatontkenner en nu ook nazist. Ik heb nochtans niets tegen Joodse mensen, maar ik denk niet dat dezen die beslissen dat blanken nu nazi’s zijn voor rede vatbaar zijn. Q zal straks ook een onderzoek starten naar mij (so be it), en straks ook de maten van mijn onderbroek op het internet?

  5. Ik vind het ook OK om blank te zijn , en er fier op te zijn . Ik ben geen soialist ( geen nationaal , maar ook geen internationaal ) dus kan toch geen nazi zijn ? Dat kieken , dat met deze stickers naar de politie is gestapt , is zelf een haatdragend stuk onbenul .

  6. Arme Albino´s, nu worden ze al beschouwd als racistische supremacisten terwijl ze de enige echte minderheid op aarde zijn en de enigen zonder melanine waardoor ze een witte huidskleur hebben.
    Ik ben blij dat ik een roos getinte POC ben.

  7. Zo is het Peter. Hoewel ik over de klevers zelf niet sta te juichen, is het inderdaad vreemd dat er zo eenzijdig gereageerd wordt door de overheden. De prioriteiten worden weer eens verkeerd gelegd. En soms zien de o zo geschokte zelfbenoemde slachtoffers wel de splinter in andermans oog, maar niet de balk in eigen ogen. Trouwens, die mevrouw ‘Brown’ als burger woordvoerster…
    “What’s in a name” zullen we maar zeggen 😉

  8. Fier zijn op onze blanke (geen “witte” want we zijn geen “albino’s) afkomst en voorouders is geen “haat” tegenover mensen van enig ander bevolking segment, die ook gerust fier mogen zijn op hun eigen afkomst. Dergelijke woke Oikofobie dient stok en wortel uitgerukt wegens “autochtonofoob” discriminatoir.

Plaats een reactie

Delen