Tihange. Foto Shutterstock.

Tihange. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vijftigtal werknemers protesteren tegen kernuitstap in Tihange

Ruben Notteboom

Een vijftigtal werknemers voerde donderdagochtend actie tegen de kernuitstap van de overheid. Ze blokkeerden de toegang tot de kerncentrale van Tihange in de provincie Luik. De actievoerders willen dat de kerncentrales openblijven.

Als de kerncentrales sluiten, verliezen de werknemers hun job. Dat is voor hen ook problematisch. Julien Leruth van de socialistische vakbond bevestigt aan HLN dat de protestactie onder andere bedoeld is om aandacht te vragen voor hun carrières. In het debat worden de werknemers vaak uit het ook verloren.

Angst om hun job te verliezen

De protestactie wordt georganiseerd met Gazelco en de christelijke bediendebond CNE. Volgens Leruth mag enkel fundamenteel personeel binnen, zoals bewakers of mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de kerncentrale. Zo willen ze ervoor zorgen dat hun actie geen potentieel gevaar kan zijn.

Tegen 2025 moeten vijf van de zeven kerncentrales sluiten als de kernuitstap doorgaat. Over de twee jongste centrales is nog onduidelijkheid. Duizenden mensen kunnen hun job verliezen. Daarnaast rijst de vraag of België de kernuitstap wel aankan. De overheid wil inzetten op groene energie, maar die energiebronnen hebben nog onvoldoende capaciteiten. Daarom wilde de overheid gascentrales openen, maar die werden geblokkeerd door Zuhal Demir (N-VA). Daarnaast is gas momenteel duur en veel vervuilender dan kerncentrales.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Vijftigtal werknemers protesteren tegen kernuitstap in Tihange”

Plaats een reactie

Delen