De Vlaamse regering heeft een klimaatakkoord bereikt. (Photonews)

De Vlaamse regering heeft een klimaatakkoord bereikt. (Photonews)

Binnenland politiek

Vlaamse regering bereikt klimaatakkoord

Damien Segers

De Vlaamse regering heeft een klimaatakkoord bereikt. Dat heeft minister-president Jan Jambon donderdagavond laten weten. Het nieuwe pakket zou mikken op een CO2-reductie van 40 procent tegen 2030.

De goedgekeurde maatregelen zullen proberen om tegen 2030 de CO2-uitstoot in Vlaanderen te reduceren met 40 procent. Tot op heden was dat doel 35 procent. In het akkoord staat onder andere dat vanaf 2029 de verkoop van nieuwe personen- of bestelwagens met een verbrandingsmotor uitgefaseerd zal worden. Bovendien meldt het kabinet-Jambon dat woningen die te veel energie verbruiken vanaf 2023 verplicht gerenoveerd zullen moeten worden. Vanaf dan zou een woning met energielabel E binnen de vijf jaar minstens energielabel D moeten bereiken.

In het klimaatakkoord staat voorts te lezen dat nieuwbouwwoningen verplicht hybride warmtepompen zullen moeten gebruiken, en dit vanaf 2023. Ook aardgas gaat op de schop: vanaf 2026 zal het niet meer mogelijk zijn om een aardgasaansluiting aan te leggen bij nieuwbouw.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

15 gedachten over “Vlaamse regering bereikt klimaatakkoord”

  1. Jan met de pet gaat het weeral aan z’n pan hebben,maar over grote bedrijven die massa’s CO2 uitstoten of sanering van overheidsgebouwen,scholen,ziekenhuizen en andere openbare plaatsen geen woord.De percentueel vereiste vermindering van CO2 door de EU moet enkel bereikt worden door het plebs van Vlaanderen,de rest van België mag blijven vervuilen tegen de sterren op….

  2. Realistisch ,Triestig —en vooral geen boerke ’s meer en scheeten wan dat is NIET goed voor het milieu, kerncentrale dicht en laat de gasovens maar elektriciteit maken ,wel verboden in privé woning! Slappe JAN

  3. Ik zou durven denken dat er veel mensen gaan vluchten uit dit apenlandje. Maar als in 2024 de kaarten goed vallen zal heel deze idiote utopie uit mekaar spatten als een zeepbel. Panikeren doe ik zeker nog niet maar zoals de kaarten nu liggen voorspelt deze onzin alleen maar ellende. Dit heeft niks meer met klimaat te maken maar met woke-onzin. Wedden dat hier nog veel koppen zullen vallen, de gewone man is het kotsbeu om zo met het vingertje gedirrigeert te worden. Er gaan ons nog grote verrassingen tegemoet komen, maar dan aan de goede kant van het verhaal. Wacht en zie.

  4. Ze (de Vlaamse regering) moeten gewoon zeggen dat ze aan de klimaatonzin en -waanzin niet meedoen, en er derhalve geen plan is noch komt. Maar ze staan doodsangsten uit tegenover Nanuna en Greta…

  5. Ter verduidelijking, de perceptie van aardgas is (volgens de verschillende regeringen) vervuilend en word verboden voor thuis, anderzijds is deze eco en gaan we er elektriciteit van maken en het resultaat is dat het allemaal zeer duur aan het worden is en de middenklasse de rekening betaald. Kunnen ze dan niet beter auto’s op aardgas laten rijden, moet er niet eerst elektriciteit van gemaakt worden want dat is ook milieubelastend. Alvorens iemand een norm op te leggen moet je die op jezelf toepassen, wat met de overheidsgebouwen? En alweer heeft fernand huts (vriend van bart de wever) het klaar gekregen dat de allergrootste vervuiler, namelijk de scheepvaart, buiten schot blijft. De lobby heeft gewonnen ten koste van de middenklasse.

  6. De Glasgow-mega-show, een Netflix-serie waardig, leidt bij alle deelnemers tot een spel van opbod. Het is als een ‘chapeau’-spel met pokerdobbelstenen en wanneer op de Dag des Oordeels de hoogste biedingen boven tafel moeten komen zal er geweeklaag zijn en tandengeknars.

  7. Men is de bevolking financieel en mentaal aan het kraken. Klimaat en corona waanzin. Verplichten, verbieden, ongezien hoge belastingen, stijgende prijzen die letterlijk en figuurlijk de pan uit swingen. Regelneverij, en de verhaaltjes verteller uit Brasschaat wil dit alles als positief verkopen onder de noemer “terugdringen van de CO2-uitstoot”. Ik heb een sterk “vermoeden” dat de partij van Jambon (sterk terug) terug gedrongen zal worden. Dit is een zoveelste aanslag op de hardwerkende en gepensioneerde Vlaming zijn zuurverdiende centen.

  8. Jan Jambon leutert er maar op los en denk alleen al aan zijn pensioen in 2024. Al die politici mikken op een zo groot mogelijke reductie van de CO² en de centen zullen van de belastingbetaler moeten komen. Slappe Jan !

Plaats een reactie

Delen