(AFP)

(AFP)

Uncategorized

600 meisjes en vrouwen in Mozambique als seksslavin misbruikt door jihadisten

Sonja Dahlmans

De groep Al-Shabab Mozambique heeft 600 meisjes en vrouwen tot slavin gemaakt. Een deel van de vrouwen werd gedwongen te ’trouwen’ met een jihadist, de andere vrouwen werden verhandeld. Jihadisten uit andere regio’s kochten meisjes en vrouwen voor bedragen tussen de 600 en 1.800 dollar. De vrouwen en meisjes zouden uit een reeks van ontvoeringszaken tussen augustus 2019 en oktober 2021 zijn verkregen.

De ontvoeringszaken deden zich met name voor in de provincie Cabo Delgado in het noorden van Mozambique. Al-Shabab Mozambique is een aan IS gelieerde groep islamitisch extremisten. De groep dwong jonge, gezond uitziende meisjes en vrouwen, voornamelijk met de lichtste huidskleur, om met een jihadist te ’trouwen’ die hen seksueel misbruikte en als slavin behandelde.

Een 33-jarige vrouw vertelde dat haar tante door de jihadisten werd mishandeld en onder schot gehouden tot zij aangaf in welke huizen meisjes tussen de 12 en 17 jaar oud woonden. De vrouw heeft in totaal 203 meisjes aangewezen, maar onbekend is of deze allemaal zijn meegenomen. “Sommige moeders smeekten om hen zelf mee te laten nemen in plaats van hun kinderen“, vertelde een 27-jarige man. “Maar een van de mannen zei dat zij geen behoefte hadden aan oude vrouwen met kinderen en ziektes.”

Een 34-jarige landbouwer die ook werd ontvoerd heeft verteld dat hij gedwongen werd om meisjes en vrouwen te selecteren voor seks met jihadisten bij terugkeer van militaire operaties. “De vrouwen en meisjes die seks weigerden werden geslagen en moesten dagen zonder eten doen.”

In recente jaren hebben de Mozambikaanse autoriteiten een aantal vrouwen en meisjes die ontvoerd waren kunnen redden. Deze worden soms langere tijd nog van hun familie weggehouden vanwege veiligheidsredenen. Een ambtenaar van de gouverneur van het district heeft gezegd dat een paar honderd mensen, met name vrouwen en kinderen, in een sportcomplex bij elkaar werden gehouden. Soldaten bewaakten de groep bevrijde mensen en probeerden uit elkaar te houden wie er mogelijk betrokken waren bij de jihadisten en wie er gewone burgers waren. De mensen kregen medische zorg en psychische ondersteuning volgens de man. Meer specifieke details werden niet gegeven.

Opkomst jihadisme

De olierijke provincie Cabo Delgado heeft sinds 2017 een enorme toename van jihadistisch geweld gezien. Duizenden mensen raakten ontheemd en honderden werden vermoord. In 2018 zweerde Al-Shabab Mozambique trouw aan Islamitische Staat. Het jaar daarop bevestigde IS dat de groepen gelieerd zouden zijn met elkaar. Sindsdien heeft IS een aantal aanslagen in het land voor zichzelf opgeëist.

Afgelopen november werden meer dan 50 mensen bij een aanval in dezelfde provincie onthoofd door Al-Shabab. Bij die reeks van aanvallen werden er ook vrouwen en meisjes ontvoerd. Huizen van de dorpsbewoners werden in brand gestoken. De inwoners van het dorp werden volgens ooggetuigen naar een voetbalveld gedreven waar ze vervolgens werden vermoord. Bij een andere aanval zouden dorpsbewoners volgens de publieke nieuwszender Mozambique Nieuws Bureau overvallers Alahu Akbar hebben horen roepen.

In april van dit jaar werden 52 mensen jonge christenen door Al-Shabab, waarvan ook een aantal werd onthoofd. Deze aanval vond tevens plaats in de provincie Cabo Delgado. Vooralsnog zeggen terrorisme experts dat er geen verband is tussen Al-Shabab Mozambique en een terreurgroep met dezelfde naam uit Somalië.

Bijna 60 procent van de inwoners van Mozambique is christen, maar juist in het noorden van het land zijn moslims in de meerderheid. Het land staat op de 45-ste plaats van de ranglijst christenvervolging van Open Doors. De organisatie meldt op haar site dat met name in de provincie Cabo Delgado christenvervolging het zwaarst is. Mensen worden gedood, anderen vluchten uit het gebied vanwege het aanhoudende geweld. Kerken werden meermalen in brand gestoken. De aanvallers zouden met IS-vlaggen hebben gelopen. Extremisten proberen in het gebied hun machtspositie uit te bouwen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “600 meisjes en vrouwen in Mozambique als seksslavin misbruikt door jihadisten”

  1. En de Me Too aandachtshoeren en gendergelijkheidsfeminsiten zwijgen . Maar als iemand geen kopvod mag dragen of een lomp MSM je verstuurd , maken ze kabaal alsof de wereld vergaat .

Plaats een reactie

Delen