Julie Van Espen. Foto Photonews.

Julie Van Espen. Foto Photonews.

Uncategorized

Assisenproces moord Julie Van Espen gaat van start

Ruben Notteboom

Bijna drie jaar geleden werd Julie Van Espen koelbloedig om het leven gebracht nadat ze werd verkracht. Vandaag zal het assisenproces rond deze zaak van start gaan. Het startschot wordt gegeven met de samenstelling van een 12-koppige jury.

De feiten speelden zich af op 4 mei 2019. Julie Van Espen, toen 23 jaar, verdween die dag. De politie begon een dag later een zoektocht. Ze vonden bebloede kledij, waardoor het ergste werd gevreesd. Op camerabeelden konden de speurders een mogelijke verdachte vinden die iets te maken zou kunnen hebben met haar verdwijning.

Steve Bakelmans aangehouden door politie

Twee dagen na haar verdwijning, op 6 mei 2019, werd verdachte Steve Bakelmans aangehouden door de politie. Hij bekende de feiten en het lichaam van Van Espen werd gevonden in het Albertkanaal nabij het Antwerpse sportpaleis. De verdachte beweert dat hij haar enkel wilde verkrachten, maar door haar hevig verzet liep het uit de hand.

Steve Bakelmans is geen onbekende bij de politie. Hij is al meerdere keren veroordeeld voor feiten zoals diefstal, bedreiging en verschillende verkeersmisdrijven. In 2004 werd hij berecht voor de verkrachting van een 58-jarige vrouw. Hij werd tot slechts vier jaar cel veroordeeld en kwam eind 2008 vrij.

Julie Van Espen niet zijn eerste slachtoffer

In 2017 werd hij opnieuw veroordeeld voor verkrachting, deze keer van zijn ex-vriendin. Opnieuw krijgt hij vier jaar cel. Hij gaat echter in beroep en mocht daarom vrij blijven rondlopen. Pas twee jaar later wordt hij veroordeeld tot vijf jaar. Daarnaast werd hij 15 jaar ter beschikking gesteld van de uitvoeringsrechtbank. Het is tijdens die periode, tussen de verkrachting van zijn ex-vriendin en de uitspraak van de rechtbank, dat Julie Van Espen brutaal verkracht en vermoord werd.

Velen vinden het wraakroepend en geloven dat justitie een zware fout heeft gemaakt. Van Espen had volgens critici namelijk nog kunnen leven als Bakelmans zwaarder gestraft zou zijn geweest in 2004 of sneller in 2017. Nu hij terecht staat voor moord en de derde verkrachting, is een levenslange gevangenisstraf zeker niet ondenkbaar.

Assisenproces gaat van start

Volgende week maandag, 13 december, vindt de eerste officiële procesdag plaats. 61 getuigen zullen hun verhaal doen. Op 21 december wordt een uitspraak verwacht. Twaalf juryleden zullen beslissen over het lot van Bakelmans.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Assisenproces moord Julie Van Espen gaat van start”

Plaats een reactie

Delen