Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) - Afbeelding: Photonews

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

Bart Somers wil stadionverbod voor racistische supporters

Niels Geerinck

Vlaams minister van Samenleven Bart Somer (Open Vld) vindt dat racistische supporters een stadionverbod moeten krijgen en een vormingstraject moeten doorlopen in de Dossin Kazerne. Hij zit dinsdag samen met de Pro League om het euvel te bespreken.

Somers reageert hiermee op het incident van afgelopen zondag dat gebeurde tijdens de wedstrijd tussen aartsrivalen Club Brugge en Anderlecht. Daarbij zouden enkele Brugge-aanhangers racistische uitlatingen gedaan hebben richting de staf van Anderlecht. Volgens Anderlecht-trainer Vincent Kompany waren deze ‘degoutant’. Hij weigerde verdere commentaar of interviews na afloop van de wedstrijd.

Een stadionverbod

Voor Vlaams minister van Samenleven Bart Somers blijkt de maat ook vol. “Dit gebeurt nog al te vaak. Op straat, in cafés, maar zeker ook in de voetbalwereld. Kompany zegt terecht dat hij gedegouteerd is, maar we zouden allemaal gedegouteerd moeten zijn. Dergelijke racistische praat druist in tegen alles waar we als samenleving voor staan. Dit mogen we nooit aanvaarden”, aldus Somers.

Tevens pleit hij om concrete actie te ondernemen. “Begrip en mondelinge veroordelingen volstaan niet, al deze supporters moeten een stadionverbod krijgen”, zo voegt hij toe. Naast het verbod moeten ze volgens Somers ook verplicht een “vormingstraject” in de Dossin Kazerne te Mechelen doorlopen.

Enkele maanden geleden werd het officieel startschot gegeven van het project dat racisme in het Belgisch voetbal moet aanpakken, in samenwerking met de Dossin Kazerne. Somers wil daarom dat de voetbalclubs en de Pro League “hun verantwoordelijkheid nemen” omdat “de doorstroom vanuit de clubs nog te moeizaam verloopt”, zo klinkt het.

De minister houdt morgen een overleg met de Pro League en Club Burgge-voorzitter Bart Verhaeghe. “Dit met z’n allen mondeling veroordelen is niet voldoende, we moeten actie ondernemen. We willen dit project breed uitrollen en voetbalclubs moeten daar actiever aan meewerken”, zo besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

29 gedachten over “Bart Somers wil stadionverbod voor racistische supporters”

  1. bart SSomers subsidieerd anno 2021 10 dyanet en 4 milli gurus moskeeën en de racistische koran die in vers 2/24 oproept om ongelovigen te doden, hoed u voor het vuur dat voor de ongelovigen is bestemd en als brandstof gebruiken we mensen en stenen, herinner u New York op 9/11. En ze doen het nog ook. Een belgië verbod voor haatverspreiders dan ook het bartje, je mag niet discrimineren.

  2. Dit lijkt weer sterk op een georkestreerde “woke” campagne. In het stadion heeft blijkbaar niemand, behalve Kompany, racistische opmerkingen gehoord. De MSM waren er als de kippen bij om alle Brugse supporters van racisme te beschuldigen. Uiteraard moest ook Lukaku weer een duit in het zakje doen. Zonder enige kennis van wat er zich echt heeft afgespeeld, was zijn veroordeling al klaar: alle witte hetero mannen zijn racisten! Ik was aanwezig tijdens de match en behalve de storende provocatie van Hoedt na het tweede Anderlechtdoelpunt, heb ik niets gemerkt van enig racisme.

  3. Stadionverbod is m.i. een goed idee, als mensen zich niet gedragen vliegen ze eruit. Maar dan vanuit de clubs en de voetbalbond. De politiek of Kim Il Somers hebben zich daarmee niet te moeien en al zeker geen “heropvoedingscursussen” voor te schrijven.
    Dat Somers dictatoriale trekjes heeft wisten we al langer: in een zatte bui onnozele onbeschoftheden roepen is voor hem blijkbaar erger dan winkels vernielen en stelen.

  4. Toch een paar problemen met de uitspraken van dictator Somers.
    -“Verplicht vormingstraject in de Dossin Kazerne te Mechelen”. Wat zegt de privacycommissie daarvan, het stikt daar van de ‘slimme’ camera’s. Moderne schandpalen? Dossin een Liberaal Heropvoedingskamp?
    -“…moeten een stadionverbod krijgen”. MOETEN? Scheiding der machten? Misschien is de scheiding der machten in de praktijk in Mechelen al afgeschaft, in de rest van Vlaanderen en België is die mijns inziens nog altijd van toepassing, althans op papier. En in het Kortrijk van partij(vagebond)genoot Q is het ook twijfelachtig of de eveneens burgemeester/minister die scheiding der machten niet aan zijn blauwe laars(bottines) lapt.
    -“Op straat, in cafés, …” Gaan die twee heren hun slimme camera’s upgraden (opboosten) met slimme microfoons?
    Denk dat we dringend nood hebben aan een noodnummer 1984 voor privacy en tegen liberale(sic?) dictators.

  5. Hij wacht zelfs de ware toedracht, context of draagwijdte van het incident niet af.
    Staat onze gemeenschap wel voor 100% achter de ‘waarden’ zoals Bart die ziet?
    Weldra ook de Dossin Kazerne als verzamelpunt voor transport naar concentratiekampen?

    Kan men die etter bij motie van wantrouwen wegstemmen en vervangen?
    Wie is in ’s hemelsnaam op de gedachte gekomen deze rat – waarvan de reputatie genoegzaam bekend was – in de Vlaamse regering op te nemen?

  6. Stadionverbod? Actie ondernemen?
    Tegen wie?
    Volgens de berichten heeft niemand, zelfs de burgemeester van Brugge niet, iets gehoord.
    Natuurlijk Kompany met zijn selectief gehoor wel.
    Maar natuurlijk moet de imam van Mechelen weer vlug op de kar springen.

  7. Het was te denken dat ook deze lafaard zich ging moeien, met hypocriet gelul. Zaterdags kan de “prince” wel lachen als ze “alle boeren zijn homo” zingen. Maar opgepast zijne schijnheilige drievuldigheid heeft iets gehoord gisteren. Raar maar waar, enkel hij alleen. Ik ga al van 1984 zowat alle wedstrijden kijlen van Club, en kan zeggen dat het op dat vlak nog mee valt. Natuurlijk heb je links of rechts wel een debiel die zoiets roept. Maar nu gans Club slecht maken, is er ver over. Precies of bij de mauve zijn ze zo braaf.

  8. Niet helemaal ten onrechte vind ik maar zoiets in de handen van Somers leggen is uiterst gevaarlijjk en riskeert snel te ontsporen en anti-vlaams te worden in plaats van anti-racistisch. We hebben voldoende precedenten van hem meegemaakt. Hijzelf is het voorbeeld van racisme tegenover de Vlamingen en we hebben voldoende voorbeelden van hem gezien in zijn modelstad Mechelen, ondermeer tegen protesters die het opkomend islamisme bekritiseerden. Zijn er ergere racisten dan islamisten die zich weigeren te integreren…? En daarvoor worden protesteerders in de gevangenis gegooid omwille van Somers’s multicul en diversiteitsideologie, nu vooral dat zijn stinkend rijke sjoemelpoes van het toneel is verdwenen.

  9. Dat Bart Somers door ons terecht niet bepaald geliefd is, is op zich natuurlijk geen vrijbrief voor vervelende of neerbuigende leuzen in stadions. Het een heeft namelijk weinig of niets met elkaar te maken.
    Anderzijds behoort elke Europese voetbalploeg gewoon merendeels uit autochtone voetballers te bestaan. Basta. Niets tegen m.n. getalenteerde Afrikanen, maar wanneer zij numeriek gaan overheersen, dan is dat helaas een voedingsbodem voor verbale ongein, hoe vervelend dan ook. Zeker als er op e.e.a. een groot, misplaatst taboe zit.

  10. Allee hij wil ook weer in de belangstelling staan als ze ter plaatse gepakt worden kun je deze een stadion verbod op leggen aan de ingang staat dat niet op hun voorhoofd ik ben een “racist” die denkt nu echt dat er onder supporters van Mechelen geen racisten rond lopen.

  11. Zeveren en domme praat verkopen is nog altijd niet verboden Balthazar. Bijvoorbeeld zeggen dat anderen niks van strafrecht kennen en dan zelf een recht met een gunst verwarren, dat is belachelijk maar niet strafbaar.

  12. Racisme hoeft echt niet, is niet goed te praten maar moeten het wel kunnen bewijzen.
    Het is ook discriminerend dat ze maar zo weinig belastingen moeten betalen en daar heb ik ze nog nooit horen over klagen. Dat vind ik ook degoutant.

  13. De eerste keer dat ik naar een voetbalmatch ging kijken, 14 jaar oud in de jaren stillekes, riep een supporter naar een speler: “Bijt in zijn knoessels! “. Ik heb nooit begrepen dat ze die niet aangeklaagd en vervolgd hebben voor ‘kannibaal’. Oh ja, dat was een witte tegen een witte, geen probleem dus.
    Het eerste woord dat een gekleurde leert als hij België binnenkomt is ‘racist’, en ze hebben nog nooit een witte van dichtbij gezien. Van wie leren ze dat, en wie fokt dat allemaal zo op? Haat tegen de blanken!

  14. Somers is zodanig gewoon geworden dat justitie sedert vivaldi geregeld wordt vanop het Ovld hoofdkantoor dat hij de scheiding der machten neergelegd heeft. De selectieve verontwaardiging van Somers en zijn acolieten is tekenend. Akkoord een paar half bezopen idioten horen niet thuis in de stadia, maar geen woord over zijn beschermelingen die het ook dit weekend weer Brussel op stelten gezet hebben. Geen voornaam zelfs van de 50 opgepakten, en straks bij oud op nieuw zullen weer heel wat ruiten en wagens sneuvelen. Dat noemt hij dan “cultuur”. Nu acties eisen tegen voetbalsupporters maar al anderhalf jaar zwijgen over El Kouakibi die miljoenen belastinggeld, door hem nota bene uitgedeeld, gestolen heeft, dit getuigt nog van een grotere hypocrisie dan El Kouakibi met haar “ziektebriefjes”. Als er maatregelen moeten genomen worden tegen die “racisten” dan is het de club en de federatie, niet Somers want deze heeft al meerdere keren getoond dat zijn maatregelen heel, heel selectief zijn.

Plaats een reactie

Delen