Uncategorized

Bezorgdheid over de gevolgen van hoge inflatie bij minister De Bleeker

Redactie PAL

Eva De Bleeker, staatssecretaris voor Begroting (Open Vld), is bezorgd dat de hoge inflatie waarmee ons land momenteel kampt niet van voorbijgaande aard zal zijn. Dat wordt nochtans door een aantal instellingen gesuggereerd. Indien de inflatie zich doorzet zal dat gevolgen hebben voor onder andere onze economie en de begroting.

De inflatie is in de maand december nog maar eens gestegen, waardoor we dit jaar al aan 5,71% zitten. Het gevolg is dat ook de spilindex alweer overschreden is, en dat voor de tweede keer in 5 maanden tijd. Ook volgend jaar zal die waarschijnlijk nog eens overschreden worden. Het gevolg daarvan is dat zowel de sociale uitkeringen, de pensioenen en de ambtenarenlonen met 2 procent stijgen. Dat zorgt ervoor dat de uitgaven van de overheid stijgen, waardoor de begroting mogelijks negatief wordt beïnvloed. Op korte termijn valt dit te overbruggen, omdat ook de inkomsten stijgen door hogere belastinginkomsten en sociale bijdragen

Een groter probleem zou ontstaan indien de stijgende inflatie toch niet van korte termijn blijkt te zijn. De Europese Centrale Bank (ECB) en de Nationale bank zijn er echter van overtuigd dat de huidige stijging van voorbijgaande aard is, maar daar is De Bleeker niet van overtuigd. “Concreet kunnen de effecten op onze economie groot zijn.”, reageert de staatssecretaris. Zo zouden energie- en grondstofprijzen nog meer kunnen stijgen.

Rentevoet verhogen heeft negatieve gevolgen

Een mogelijke oplossing die de ECB ziet is om de rentevoeten te verhogen, zoals enkele nationale Centrale Banken deden. Voor ons land zou dat echter een groot probleem zijn, omdat België met een grote staatsschuld kampt. Indien de rentevoet met 100 basispunten stijgt in vergelijking met oktober, dan moet ons land rekenen op een meerkost van 660 miljoen euro voor 2022. “Onze burgers voelen nu al dat hun geld minder waard wordt”, zegt De Bleeker. “Maar op een gegeven moment zal ook de overheid dat voelen, wanneer we meer moeten betalen voor onze staatsschuld. We moeten dus hervormen en besparen”, sluit ze af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Bezorgdheid over de gevolgen van hoge inflatie bij minister De Bleeker”

  1. De doorsnee burger is een spaarder en geeft uit op basis van wat hij heeft gespaard. Die verdient een hogere rentevoet.
    De overheid daarentegen leent er maar op los en deelt kwistig uit. Daar zit het grote verschil.

  2. men heeft toch beloofd dat ik 1500 euro pensioen zal krijgen,nu 1283,natuurlijk met de indexaanpassingen ben ik op de goede weg,2%=25,5 euro,nog enkele jaren op die manier verder doen en ik zal er geraken,maar ik vergeet de levensduurte erbij te rekenen,dus ben ik weer bij af,weeral loze woorden en beloftes en mijn spaargeld wordt extra belast en brengt niets op,alleen de bankkosten blijven stijgen,lang leve de vivaldidioten

Plaats een reactie

Delen