Uncategorized

Burgemeester die zich eerder liet vaccineren 6 maanden geschorst

Redactie PAL

Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden (CD&V), wordt voor 6 maanden geschorst. Dat brengt Het Belang van Limburg. De gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters, had namelijk gevraagd aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om een dergelijke sanctie op te leggen.

Veerle Heeren kwam eerder dit jaar in opspraak nadat bekend raakte dat ze haar positie als burgemeester had misbruikt om voor de rest van de bevolking een coronavaccin te krijgen. Daarnaast gebruikte ze diezelfde machtspositie ook om enkele kennissen voorrang te verschaffen. Die zaken hebben aanleiding gegeven tot verschillende onderzoeken. Zo deed Audit Vlaanderen een forensisch onderzoek naar de werkwijze van het vaccinatiecentrum en de gouverneur nam Heeren in het vizier. Die liet onderzoeken wat Heeren precies verkeerd had gedaan, en op basis van dat onderzoek formuleerde hij een advies voor minister Somers. Die mocht zelf kiezen wat hij met het advies, dat een schorsing van 6 maand voorstelt, zou doen.

Beslissing bleef eerst uit

Opvallend is dat Somers het advies reeds in september had ontvangen. Hoewel hij eerder aangaf het dossier niet aan te willen laten slepen, deed hij in realiteit dus het omgekeerde. Eén van de mogelijke redenen daarvoor is de moeilijke situatie die zich momenteel voordoet in de Vlaamse regering. Daar trekken CD&V en Open Vld vaak aan hetzelfde zeil, terwijl ze even vaak in de clinch liggen met de N-VA. In dossiers zoals de bouwshift, stikstof en regiovorming kan maar geen akkoord worden gevonden, waardoor Open Vld het belangrijk vindt om de steun van de CD&V nu niet te verliezen.

Ondanks dit alles had minister Somers wel aangegeven dat hij “begin volgend jaar” zou communiceren over zijn beslissing. Via zijn woordvoerder liet hij weten dat over dergelijke zaken niet lichtzinnig wordt gegaan. Ook de gouverneur is van mening dat dergelijk gedrag hard moet aangepakt worden, zo blijkt uit zijn streng advies. Hij wil daarmee ongetwijfeld aantonen dat ook burgemeesters zich aan de regels moeten houden. Audit Vlaanderen had dan weer geoordeeld dat Heeren “een ernstige deontologische fout” had gemaakt.

Vandaag nam minister Somers dus toch al een beslissing over de sanctie voor Heeren. Hij volgt het advies van de gouverneur, waardoor Sint-Truiden 6 maanden lang een burgemeester ad-interim zal krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “Burgemeester die zich eerder liet vaccineren 6 maanden geschorst”

  1. Samengevat: ethiek hoeft niet in de politiek. Besluiten worden genomen naar de politieke waan van de dag. Of het goed uitkomt of niet. Zo gaan de parlementsleden ook zo maar even 5% inleveren op & januari, terwijl ze dat al 2 jaar geleden hadden beloofd maar jammer genoeg betrapt werden.

  2. Alhoewel ik bart somers niet kan luchten heeft hij hier wel een perfecte inschatting gedaan en zijn verantwoordelijkheid genomen. Helaas ken ik nog politici van cd&v en nva uit Zoersel die corrupt zijn en MET bewijzen maar procureur generaal patrick vandenbruwaene discrimineert slachtoffers, zo werkt justitie in dit belziek land.

  3. En dit is de enige”notabele” die dit gedaan heeft?
    Ik denk dat er een redelijk grote zaal nodig is om deze allemaal binnen te krijgen. Er zijn er zelfs die er indertijd openlijk op fb trots op waren dat er “overschotjes” waren die goed besteed werden aan zichzelf en de familie….

  4. Hard aanpakken, strenge straf, strengste straf ooit volgens Somers. ???
    Blijft een feit dat het in Sint-Truiden in plaats van een gemeentebestuur, een “Cosa Nostra” blijft.
    En als framboos op de taart, kan er nadien nog een spie afgeschelpt worden of die 6 maanden ‘onbetaald’ later voor haar pensioen meetellen.

  5. ………..of VH -afgezien van deze misstap- verder goed werk leverde voor haar gemeente, doet niks terzake ??? wat met de -om maar één “blauwtje” te noemen- Shame kouwekiki???? als dié haar straf in verhouding zou moeten staan met deze…..wordt dat dubbele doodstraf of zo ???

  6. Zo is dat, hun uitvlucht om tegen Kaouakibi iets te doen is dat ze een verkozene is door het volk. Maar dat is Heeren ook. Het grote verschil is dat Heeren geen VLD-er is en wat SSomers zijn vriendinneke misdaan heeft is vele malen erger dan wat Heeren misdaan heeft en bovendien strafrechtelijk vervolgbaar. De blinddoek van vrouwe Justitia is allang afgevallen.

  7. Volgens wat Bart Somers in VTM-nieuws heeft verklaard wordt Veerle Heeren 6 maand geschorst en krijgt ze ook GEEN loon meer in die 6 maand. Terecht lijkt mij als je jezelf, familie, vrienden en medewerkers voortrekt om een vaccin te krijgen. Je moet niet slim zijn om te weten dat als je zo’n dingen doet en het komt uit je miserie hebt. En natuurlijk is het ethisch totaal verwerpelijk.

  8. Ik denk niet dat Bart Somers geplaatst is om sancties op te leggen, dat hij maar eerst zijn sjoemelpoedel aanpakt en haar nog steeds riante loon met terugwerkende kracht afpakt!

Plaats een reactie

Delen