Een auditorium - Afbeelding: Shutterstock

Een auditorium - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

CD&V wil sociale studentenhuisvesting om tekort studentenkoten aan te pakken

Niels Geerinck

CD&V wil het tekort aan studentenkoten aanpakken door samen te werken met de sociale huisvestingsmaatschappijen. Zo wil de partij een netwerk uitbouwen van zogenaamde ‘sociale studentenkoten’. “Sociale studentenhuisvesting kan zorgen voor een ruimer aanbod aan koten die bovendien aan een sociaal tarief worden aangeboden”, aldus CD&V-parlementslid Vera Jans.

De Vlaamse studentensteden ondervinden al jarenlang een gebrek aan studentenhuisvesting. Volgens de cijfers is er tegen 2030 nood aan 95.000 extra koten. Het tekort zorgt ervoor dat een betaalbaar kot voor heel wat gezinnen niet voor de hand ligt. “Hoe minder studentenkoten er op de markt zijn, hoe meer studenten uiteindelijk voor een studentenkot opteren dat te duur of niet geschikt is. Het aanbod is gewoon niet ruim en niet divers genoeg,” zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. 

Sociale studentenhuisvesting

Jans wil het aanbod versterken door in te zetten op sociale studentenhuisvesting. “Sociale studentenhuisvesting kan zorgen voor een ruimer aanbod aan koten die bovendien aan een sociaal tarief worden aangeboden”, legt ze uit. “Dit helpt studenten uit gezinnen met lagere inkomens vooruit én het zorgt op de reguliere markt ook voor andere studenten voor een ruimer aanbod”, zo voegt ze toe.

De verruiming van het aanbod en de prijzen, zal volgens het CD&V-parlementslid een verschil kunnen maken voor heel wat studenten die niet over de nodige financiële middelen beschikken. “Studenten uit gezinnen met een lager inkomen of studenten die zelf hun studies betalen, hebben geen 350 tot 400 euro per maand om een kot te huren. Als je hen een kot kan aanbieden aan een sociaal tarief, wordt studeren aantrekkelijk”, zo zegt ze.

Ze roept de onderwijsinstellingen op om samen met de huisvestingsmaatschappijen een betaalbaar alternatief te zoeken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “CD&V wil sociale studentenhuisvesting om tekort studentenkoten aan te pakken”

  1. Eerst zuig je al het geld uit de mensen hun zakken zodat ze hun kinderen niet meer kunnen laten studeren en daarna ga je een doekje voor het bloeden aanbieden in de vorm van sociale koten die waarschijnlijk worden voorbehouden voor de happy few. De CD&V onder Coens gaat terug naar de CVP anno 1830. Ergo de pastoor/imam zal beslissen wie wel en wie niet mag studeren. Waarom überhaupt nog iemand op die mensen stemt is me een raadsel.

Plaats een reactie

Delen