Alexander De Croo (Photonews)

Alexander De Croo (Photonews)

Uncategorized

De Croo noemt Belgische kerncentrales “scheurtjesreactoren”

Pieter Van Berkel

Premier Alexander De Croo (Open Vld) noemde de Belgische kerncentrales scheurtjesreactoren tijdens de persconferentie over de kernuitstap. “We nemen afscheid van de oude scheurtjesreactoren, maar we richten onze blik op de kernenergie van de toekomst”, zei De Croo.

De federale regering besloot vanmorgen om voor een volledige kernuitstap te gaan, het zogenaamde plan A. Wel wordt de deur voor een levensduurverlenging van de twee jongste centrales nog altijd op een kier gelaten, indien de gascentrale in Vilvoorde niet vergund wordt of als er ook na vergunning van de centrales van Seraing, Manage en Tessenderlo nog problemen met de bevoorradingszekerheid zijn.

Bij wijze van compromis belooft de regering de komende vier jaar 25 miljoen euro te investeren in onderzoek naar kleinere, modulaire kernreactoren. “Dat betekent dat ons land zal investeren in het onderzoek naar kleinere en veiligere kerncentrales, de kerncentrales van de toekomst”, zei De Croo op de persconferentie.

Een uitspraak van De Croo tijdens de persconferentie doet hier en daar de wenkbrauwen fronsen. “Om het met een boutade te zeggen. We nemen afscheid van de oude scheurtjesreactoren, maar we richten onze blik op de kernenergie van de toekomst”, aldus de premier.

“We zagen een premier die zowaar onze jongste twee kerncentrales, die in prima staat zijn, betitelde als ‘scheurtjesreactoren’. Ik weet echt niet waar die regering mee bezig is”, reageert N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “De Croo noemt Belgische kerncentrales “scheurtjesreactoren””

  1. Bertje moet zijn dossiers beter inlezen “Al tijdens de bouw van de reactoren medio jaren ‘70 werden de haarscheuren opgemerkt. Dat blijkt uit interne verslagen die het Duitse Der Spiegel kon inzien.

  2. Als de kernreactoren scheurtjesreactoren zijn, dan had Decroo al vanaf dag 1 dat hij aan de macht kwam deze reactoren moeten sluiten om een kernramp te vermijden en de volksgezondheid te vrijwaren. Dat hij het niet zo hoog op heeft met zijn bevolking is al meermaals gebleken, bij deze dan maar weer eens. Als slechts 13% van de Vlamingen de centrales willen sluiten, 87% is tegen wat een overweldigende democratische meerderheid is, waarom wordt dit dan nog toch door zijn en haar strot gejaagd? Heeft Engie ervoor gezorgd dat zijn postje bij de EU door Frankrijk zal gesteund worden post 2024? Weer een signaal dat er helemaal niet naar de bevolking geluisterd worden, en dat we helemaal niet in een democratie leven.

  3. Scheurtjes in kernreactoren is maar niets vergeleken met de scheuren in zijn blazoen en in dat van blauw.
    Puur uit de nek lullerij.
    Groen van zijn kant denkt met de trofee te kunnen gaan zweven maar de verkiezingen zullen ze in Vlaanderen wel met de pootjes op de grond terugbrengen.

  4. Dikke leugens die “scheurtjesreactoren”. Dat waren/zijn Tihange 2 en Doel 3 en heeft niks te maken met de sluiting of het openhouden van Tihange 3 en Doel 4. Tinne Gazprom en vooral Alexander de Chanteerbare moeten wel heel vertwijfeld zijn als ze hun toevlucht moeten zoeken tot dergelijke goedkope en doorzichtige leugens.
    En dan die 4 x 25 miljoen voor onderzoek naar SMR’s. Grapje? Dat is niet eens genoeg premie om 10% van onze nucleaire specialisten in Mol te houden, eens Nederland en Frankrijk aan hun SMR’s beginnen en die specialisten willen wegkopen. Resultaat 0 (nul) euro voor onderzoek en blijft er in Mol en Dessel enkel het kernafval achter.

  5. 25 miljoen investeren in SMR’s is een peuleschil. Met zulke uitspraken weet je dat het een smokescreen is.
    En waarom zat Elia bij deze persconferentie? Gaat een privé beursgenoteerd bedrijf nu ook al onze energietoekomst bepalen. Het enige wat hen interesseert is het vullen van de zakken van hun aandeelhouders.

  6. Of hoe hij de prijs voor zijn premierschap moet betalen door hem onsterfelijk belachelijk te maken… Wat trekt hij het zich nu aan, zijn nog dikker betaald postje in Europa ligt al klaar…

Plaats een reactie

Delen