Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Binnenland politiek

De Wever over energiedebat: “De Croo zou misschien eens zijn regering moeten leiden”

Simon Segers

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in VTM Nieuws opnieuw de federale regering op de korrel genomen betreffende de kernuitstap. Hij gelooft dat deze de energiebevoorrading in het gedrang zal brengen en hij verwijt premier De Croo een gebrek aan leiderschap.

De Wever haalde gisteren uit naar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in een opiniestuk. Hij hekelt haar gebrek aan het bekijken van opties waar de kernuitstap vermeden wordt. “De afgelopen weken waren de kerncentrales goed voor 60 procent van het elektriciteitsgebruik in België” , begon de N-VA-voorzitter in VTM Nieuws. “Men gaat die binnen enkele jaren allemaal tegelijk afzetten. De capaciteit om deze te vervangen is er niet. Nul. Men spreekt over gascentrales die er zouden kunnen komen, maar er is nog geen enkele vergunning in orde. Dit is complete waanzin.”

Een lijk dat niet langer gereanimeerd kan worden

Het besef dat de elektriciteitscapaciteit in het gedrang zal komen begint ook bij Groen te dagen volgens De Wever. “Ik heb mevrouw De Sutter (Groen), gisteren op de radio gehoord. Ze zei “voor ons is de deur nog niet dicht om de recentste centrales te verlengen”. De vicepremier van Groen, de partij die zich het meest dogmatisch tegen nucleaire energie verzet om redenen die niemand begrijpt, zet de bocht in. Dan vind ik dat heel raar dat Open Vld -voorzitter Egbert Lachaert, die tijdens zijn voorzitterscampagne pro-kernenergie was nu zegt “dat het een lijk is dat niet langer gereanimeerd kan worden. Het is nu aan De Croo. De Sutter heeft gezegd dat er deze week een beslissing moet genomen worden. De premier moet misschien eens zijn regering leiden”, besloot De Wever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “De Wever over energiedebat: “De Croo zou misschien eens zijn regering moeten leiden””

  1. Nu, deze middag 19 december, mistig weer zonder veel wind, geeft Elia cipu ca. 8,5 GW (=miljoen kW) elektriciteitsproductie. Daarvan is sinds dagen 6 GW kernenergie. Water, wind en zon zijn verwaarloosbaar. De schommelingen worden opgevangen door aardgas, tussen de 1 en 1,7 GW. BESLUIT: 1) Waar gaan we straks dagelijks voor 150 à 200 GWh (= miljard kWh) aardgas halen? 2) Wie gaat de CO2 taksen daarop betalen?

  2. Dat is de puurste waanzin. Groen moet dringend uit die Vivaldioten worden verwijderd of we creen onze eigen ondergang omwille van een dogmatische stellingname van die verdomde Tinne die denkt het warm water te hebben uitgevonden.

  3. Zowel de vorige als huidige regering hebben we mede te danken aan De Wever,5 minuten moed was voldoende geweest.
    Intussen staat De Wever tot zijn enkels in het moeras,,dat belooft voor 2024.

Plaats een reactie

Delen