Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Uncategorized

Demir (N-VA) scherp voor Van der Straeten (Groen): “Groene dogma tegen kernenergie zet ons op rand van afgrond”

Anton Schelfaut

In een Facebookbericht stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) het beleid van haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen) aan de kaak. “Het Groene dogma tegen kernenergie zet ons op de rand van de afgrond”, waarschuwt ze.

Demir benadrukt in haar Facebookbericht dat we niet dogmatisch mogen denken. “Energie is een basisbehoefte. Er moet voldoende energie zijn, aan een betaalbare prijs en liefst zo milieuvriendelijk mogelijk.”

Verder herhaalt de Vlaamse energieminister haar pleidooi om “als een goede huismoeder om te gaan met onze energiebevoorrading en geen onnodige risico’s te nemen”.Van de ‘groenste federale regering ooit’ verwacht ik hetzelfde en dus dat ze een échte groene agenda uitvoert, veeleer dan louter de politieke agenda van Groen”, hekelt Demir. “De federale regering is verdeeld over de kernuitstap en heeft voor het meest risicovolle scenario gekozen: het probleem voor zich uitschuiven. En daar dreigen we allemaal de tol van te betalen. Elke dag talmen doet het risico op een blackout toenemen.”

Afgrond

“Het grote drama is dat zelfs de federale energieminister nog steeds geen enkele zekerheid kan geven voor de toekomst”, vervolgt Demir. “Vandaag weten we slechts iets over ongeveer 40 procent van wat we nodig hebben en zelfs daarvoor ontbreken nog meerdere vergunningen. Sire, er is geen zekerheid. Net dat maakt het zo pijnlijk. Het Groene dogma tegen kernenergie zet ons op de rand van de afgrond.”

Tot slot bepleit Demir “snelle en daadkrachtige beslissingen” van de federale regering om een energieramp af te wenden. “Bevoorradingszekerheid is investeringszekerheid. Als het licht effectief zou uitgaan door de kernuitstap degraderen we onszelf tot een derdewereldland. Energie is welvaart”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Demir (N-VA) scherp voor Van der Straeten (Groen): “Groene dogma tegen kernenergie zet ons op rand van afgrond””

  1. Bericht aan palnws:
    Kunnen jullie de reacties aub wat sneller publiceren aub want aan dit tempo is het niet leuk meer en gaan er velen afhaken, denk ik.
    Mvg,
    Werner Vermeylen

  2. Maar Groen heeft een plan. Nieuwe gascentrales sponsoren, dure emissie rechten betalen en groene lucht elders kopen. Wacht maar tot de EU nucleaire energie als groen zal bestempelen, dan lopen we nog eens miljarden euro’s uit de green deal mis.

  3. Onder Van der Straeten swingen de energieprijzen gewoon de pan uit. Al je bedenkt dat van de energiefactuur 2/3de naar de staat gaat kan ze wel degelijk maatregelen nemen. Maar ja zeker 2%(?) van de bevolking heeft een zwembad in de tuin en dat is volgens dat onnozel wijf de norm om niks te doen.

  4. Gisteren gezien in het NOS joernaal: de Nederlanders berekenden dat ze voor de energietransitie tegen 2030 reeds opkijken tegen een tekort van zo’n 80.000 techniekers voor installatie en onderhoud van hun nieuw energiepark.
    Ik denk niet dat men in belgistan die oefening reeds gemaakt heeft, of houden de groenen een legertje hoogopgeleide migranten achter de hand?

  5. Vooral voor Groen lijkt de kernuitstap een symbolisch belangrijk dossier dat gerealiseerd moet worden, maar ook regeringspartijen Open Vld en CD&V stemden toe om de kernuitstap in het regeerakkoord te zetten. De jongerenafdelingen van die partijen zijn evenwel niet akkoord en trekken van leer op Twitter.

Plaats een reactie

Delen