(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Facebook geeft toe dat ‘fact checks’ opiniegedreven zijn

Carl Deconinck

De sociaalnetwerksite Facebook erkende voor een Amerikaanse rechtbank dat de zogenaamde fact checks die het hanteert niet meer zijn dan opinies.

Aanleiding hiervan is een rechtszaak begonnen door de populaire John Stossel. Stossel is een Amerikaans libertair mediafiguur die doorgaans pleit voor minder overheidsbemoeienis en meer gezond verstand. Al enkele jaren doet hij dat onder meer door feitelijke, helder en duidelijk gebrachte filmpjes te publiceren die een bepaalde problematiek aankaarten. Doorgaans is zijn conclusie dat vrijheid, gezond individualisme en de markt betere resultaten genereren dan angst zaaien, andersdenkenden buitensluiten of dwangmatige overheidsmaatregelen.

Facebook zorgde er echter voor dat steeds minder gebruikers zijn filmpjes konden zien. Dit deden ze onder meer door de geloofwaardigheid van de filmpjes te ondergraven. Zo plaatsten ze er labels onder met meldingen dat “de feiten betwist werden” of “desinformatie” bevatten. Een andere keer verwezen ze door naar een fact check, ook al was er helemaal niets fout. Een factchecker gaf op een gegeven moment zelfs toe dat er geen onjuistheden in een video zaten, maar “het gebrek aan een alarmerende toon” over het klimaat was problematisch.

Hetzelfde overkwam de gerespecteerde milieuactivist Michael Schellenberger. Ook de Deense politicoloog, statisticus en publicist Bjørn Lomborg die sceptisch is rond de huidige maatregelen rond het klimaat werd gecensureerd. Net zoals de wetenschapsjournalist John Tierny, die in het verleden meerdere prijzen won met zijn schrijven. Allemaal zouden ze valse informatie rondstrooien, zo beweert Facebook. Facebook censureerde trouwens ook de steeds aannemelijkere theorie dat het Covid-19 virus in een Chinees lab werd gemaakt.

Stossel besloot dit beleid aan te vechten voor de rechtbank. Want die filmpjes die hij maakt vormen deel van zijn inkomen, en het beleid van Facebook schaadt hem zo rechtstreeks.

In de rechtszaak gaf Facebook nu ook met zoveel woorden toe dat de fact check-labels weinig voorstellen. In hun argumentatie schrijven ze over de fact check-labels die gebruikt werden onder zijn berichten: “de labels zijn niet fout of lasterlijk, integendeel, ze vallen onder beschermde meningen”. Hiermee erkennen ze zelf dat het gaat om meningen en niet om feiten.

Facebook maakt voor die fact checks gebruik van de diensten van externe bedrijven, die doorgaans van linkse signatuur zijn. In de VS neemt Poynter die taak op zich. Een blik op hun website leert dat ze zich inlaten met ‘dekolonisering’ en een overdreven focus op afkomst en ras leggen. In het verleden probeerden ze zelfs gewone conservatieve sites op een zwarte lijst te krijgen. Ook de links-liberale miljardair George Soros steunt de fact check industrie ten volle. 8 op de 10 organisaties in Centraal- en Oost Europa die zich hiermee bezighouden worden door hem gefinancierd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Facebook geeft toe dat ‘fact checks’ opiniegedreven zijn”

  1. Ik heb net een ‘blik’ geworpen op Poynter en het valt me op dat ze vooral idiote rechtsgetinte verhaaltjes ontkrachten. Maar verder blijft FB een privaat bedrijf uiteraard en iets waar je vooral moet van wegblijven.

Plaats een reactie

Delen