Uncategorized

Francesco Vanderjeugd verdacht van belangenvermenging

Redactie PAL

De burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD), wordt genoemd in een mogelijke zaak rond belangenvermenging. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Hij zou potentieel zijn voorkennis en functie misbruikt hebben voor bepaalde winstgevende vastgoedtransacties.

Staden werkt momenteel aan plannen om de gemeente te vergroenen. Zo zou er een nieuw openbaar park komen, omgeven door woningen. Het is in de omgeving van dit nieuwe park dat burgemeester Vanderjeugd de afgelopen jaren zelf enkele panden opkocht om daarna weer te verkopen met winst. In 2018 kocht hij een stuk grond in de Kapelleriestraat, waarna hij in 2019 nog eens een paar panden kocht in de Ieperstraat. De plannen voor het nieuwe park zijn nog niet openbaar gemaakt, maar toch lijkt het erop dat Vanderjeugd zijn kennis over de plannen handig aanwendt.

Het eerste gebouw dat hij kocht is inmiddels afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe verkaveling. Opvallend: Vanderjeugd keurde mee de vergunning voor die verkaveling goed. Dat zou hem wel eens in een lastig parket kunnen brengen. Volgens het decreet ‘lokaal bestuur’ mogen mandatarissen zelf niet deelnemen aan besprekingen wanneer ze er rechtstreeks belang bij hebben. De feiten geven nu aanleiding tot een onderzoek van het parket, dat zal nagaan of Vanderjeugd zich heeft schuldig gemaakt aan belangenvermenging.

Indien de feiten bewezen zouden zijn riskeert de burgemeester een boete tot 400.000 euro en een gevangenisstraf tussen de 1 en 5 jaar. Ook zou het kunnen dat hij zich niet meer verkiesbaar mag stellen. Zelf wil Vanderjeugd nog niet uitgebreid reageren. Hij ontkent de aantijgingen en zal later vandaag een schriftelijke reactie publiceren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Francesco Vanderjeugd verdacht van belangenvermenging”

  1. Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, toch maar alweer een extreem linkse vld’er die zijn onschuld uitkraamt. Net zoals egbert laFaert van de Gliberalen die onlangs ook weer op zijn bek gegaan is met zijn dure advocaten want als advocaat zelf deugt die ook al niet.

  2. Ik vrees dat hij niet alleen is, en dat dit meer een algemeen verschijnsel is die beter toegedekt blijft. De kat bij de melk zetten noemt men dit. Mogelijk een afrekening om iemand politiek ongeloof-baar te maken en te verzwakken? (Verdachtmaking kan zelfs uit de eigen partij komen) wat mij niet zou verbazen aangezien zijn vroegere ambities.

  3. Deze burgemeester was ietwat kritisch voorde verraders van het liberalisme , beter gekend als ” de partijtop ” . En nu moet hij aan de schandpaal voor wat 90 % ( onderschatting ? ) van zijn collega’s constant doen . Die komen er ongestraft mee weg , soms omdat hun echtgenote een te guchten magistrate is , soms omdat iedereen voor mekaar moet zwijgen .

Plaats een reactie

Delen