Een Koptische kerk in Caïro (Shutterstock)

Een Koptische kerk in Caïro (Shutterstock)

Uncategorized

Gevangenisstraf Koptische christen in Egypte opnieuw verlengd

Sonja Dahlmans

Ramy Kamel, een Koptisch christelijke mensenrechtenactivist uit Egypte, blijft opnieuw in de gevangenis. Kamel verblijft als sinds het begin van zijn gevangenisstraf in 2019 in een isoleercel. In Egypte mag maximaal twee jaar gevangenisstraf worden opgelegd voor mensen die in voorarrest zijn. Karmel verblijft nu reeds twee jaar in de gevangenis zonder proces.

Volgens artikel 143 van het wetboek van strafvordering in Egypte heeft Kamel de maximale straf voor voorhechtenis uitgezeten. De nieuw opgelegde straf is hiermee onwettig. Kamel zit in voorarrest op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Deze beschuldiging wordt vaker gebruikt in Egypte om mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen. Hij zou verder ook een terroristische organisatie financieel hebben gesteund, vals nieuws hebben verspreid en de publieke veiligheid in gevaar hebben gebracht.

Kamel werd voor het eerst op 23 november 2019 gearresteerd, waarbij zijn mobiele telefoon, camera en computer in beslag werden genomen. Hij werd mishandeld en vernederd, vertelde hij later over zijn arrestatie. Tijdens zijn eerste verhoor werd hij niet bijgestaan door een advocaat. Volgens zijn verdediging mag hij sinds zijn gevangenneming ook niet meedoen aan enige vorm van beweging die andere gevangenen wel krijgen, noch mag hij tijdens de dagelijks daarvoor bestemde tijd in de buitenlucht komen. Tijdens het onderzoek naar zijn zaak werden steeds nieuwe beschuldigingen opeengestapeld tegen Kamel.

Al sinds 2011 zet hij zich in voor de rechten van de Koptisch christelijke gemeenschap in Egypte. Ramy Kamel is een van de oprichters van de Maspero Jongerenrvereniging. Tijdens een demonstratie, waarin deze vereniging onder andere demonstreerde tegen de vele aanslagen op hun kerken, werden 27 jongeren gedood. De meesten omdat het leger met tanks dwars door de demonstratie heen reed.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen