Hans Teeuwen (Wikimedia)

Hans Teeuwen (Wikimedia)

Uncategorized

Hans Teeuwen rekent af met gratuite Holocaustvergelijkingen

Pieter Van Berkel

De Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen maakt in een filmpje brandhout van gratuite Holocaustvergelijkingen, Thierry Baudet en het CIDI. “Weet je wie de nieuwe Joden zijn? De Joden, gewoon de Joden.”

De Nederlandse politicus Thierry Baudet verloor woensdag een kort geding. Joodse organisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen Baudet omdat die op zijn sociale media de Nederlandse coronamaatregelen vergeleek met de Holocaust.

“We zijn beter in het herkennen van de eerste signalen van opkomend fascisme dan de eerste signalen van opkomend communisme”

Cabaretier Hans Teeuwen denkt er het zijne van. “‘De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden’. Oh nee, oh nee, ‘de Marokkanen zijn de nieuwe Joden’. Kromme Tweede Wereldoorlog-vergelijkingen, elke dag hoor je er wel één. ‘Nou dat doet wel heel erg denken aan een bepaalde periode uit de vaderlandse geschiedenis.’ Yeah right, het slaat helemaal nergens op. Die hele analogie is belachelijk, een totale aanfluiting. Ik bedoel, ik ben gevaccineerd én ik ben heel erg tegen QR-codes. Dus ik kan ook allerlei plekken niet in. Wat ben ik dan? Ben ik dan een NSB’er met een Jodenster op? Hou toch op”, reageert hij in een filmpje.

“Iedere keer vallen de mensen terug op Tweede Wereldoorlog-vergelijkingen en weet je waarom?”, vraagt Teeuwen. “Omdat dat het enige historische feit is waar mensen nog iets vanaf weten. We zijn veel beter in het herkennen van de eerste signalen van opkomend fascisme dan dat we zijn in het herkennen van opkomend communisme. Daar weten we weer helemaal niks van af.”

“Het slaat helemaal nergens op, want de Holocaust? Really? Gaan jullie vergelijken met de Holocaust? De Joden werden niet vervolgd omdat ze iets niet wilden doen, ze werden niet vervolgd om wat ze gezegd hadden, of om wat ze hadden gedaan of om hun religieuze opvattingen. Dat maakte allemaal niks uit. Als jij een jood was ging je er gewoon aan. Dat valt met helemaal niets te vergelijken. Iedere vergelijking met de Holocaust loopt per definitie mank en slaat nergens op.”

“Domme, achterlijke prutser”

Ook Baudet, die hij een “domme, achterlijke prutser” noemt, krijgt een veeg uit de pan. “En zeker als het dan ook nog gedaan wordt door iemand die ook uitspraken gedaan heeft over diezelfde groep die die nu misbruikt om een politiek punt te maken, waar mensen die zelfs dicht bij hem stonden zo van geschrokken zijn dat ze nooit meer iets met hem te maken willen hebben”, zegt Teeuwen. “Domme, achterlijke prutser!”

Maar ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een van de Joodse organisaties die de rechtszaak aanspanden, moet het ontgelden. Teeuwen hekelt de hypocrisie die lijkt te bepalen dat de ene Holocaustvergelijking wel kan, en de andere niet.

“En dan het CIDI”, reageert de cabaretier. “Waar was het CIDI toen Thom de Graaf ging voorgelezen uit het dagboek van Anne Frank om Pim Fortuyn van repliek te dienen? Waar waren jullie toen, en waar zijn jullie, als mensen roepen dat Marokkanen de nieuwe Joden zijn? Of dat Trump de nieuwe Hitler is? Of dat Wilders de nieuwe Hitler is? Nergens te bekennen, want het CIDI wil ook alleen maar scoren.”

“Dus die hele rechtszaak is maar goed geweest voor twee partijen: het CIDI en voor Thierry Baudet”, vindt Teeuwen. “Want ze krijgen allebei weer aandacht. En wie gaat nou bepalen welke Tweede Wereldoorlog-vergelijking wel en welke niet mag? Nou, gisteren heeft een rechter daar uitspraak over gedaan. Die gaat het dus bepalen. Nou, dat vind ik eng. Dat vind ik totalitair. Dat is een klap voor de vrijheid van meningsuiting. En als er nou iets is wat we nodig hebben om foute ideeën, om foute ideologieën, te bestrijden, dan is het juist die vrijheid van meningsuiting. Dat is ons belangrijkste wapen. Dus die rechter is ook een prutser. Wat een stelletje prutsers bij elkaar allemaal zeg, tering!”

“Weet je wie de nieuwe Joden zijn? Gewoon de Joden”

“Weet je wie de nieuwe Joden zijn? De Joden, gewoon de Joden. Want ik zie nog steeds regelmatig marechaussee voor de synagoge staan en er zijn nog steeds wijken waar je echt niet moet komen met een keppeltje op.”

“Dus in solidariteit met de nieuwe Joden, namelijk gewoon de Joden, ga ik vandaag mijn mondkapje niet zo, maar zo dragen”, besluit Teeuwen, waarop hij zijn mondmasker als keppeltje draagt. “En dan wens ik iedereen verder een prettig weekend en sjalom!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Hans Teeuwen rekent af met gratuite Holocaustvergelijkingen”

  1. Eindelijk iemand die het recht voor z’n raap zegt. Er is niets te vergelijken met de holocaust. Bravo Hans dat je ook nog eens onder de aandacht brengt dat de Joodse medemens nog steeds vervolgd wordt. En ook dat de pers daar nogal gratuit aan voorbijgaat. Gezien het vingertje dat ze zo graag opsteken is het bepaald een schande dat ze dit NIET openbaar maken.

  2. Heel goede reactie – ik ben lid van Vlaams Belang – ik ben geen fascist – een overtuigd democraat – ijver voor een sterke democratie =iets wat in België niet aanwezig is en niet kan door een verwrongen grondwet!! – Ben ook geen racist – bestrijd zeker geen mensen naar kleur – bestrijd wel de islam die in een democratie en in de verlichting geen plaats heeft – – trouwens nergens in de wereld geen plaats heeft in een harmonieuze samenleving

  3. “We zijn veel beter in het herkennen van de eerste signalen van opkomend fascisme dan dat we zijn in het herkennen van opkomend communisme. Daar weten we weer helemaal niks van af.”

    Dat maakt juist het verschil tussen enerzijds de EUSSR en anderzijds Polen- en Hongarije.
    Ik verwacht nu nog de voorspelbare reactie van Liesje waar het over die twee landen gaat.

  4. Kruipt die vermeende “humorist(sic)” zo plat op zijn buik in de binnenzak van de Hollandse filosemitische pro-Zionistische Lobby uit plat opportunisme ? Hoopt hij zo meer optredens geboekt te krijgen door Baudet zo te kleineren ?

  5. Alleszins niet in Antwerpen waar Joodse wijken militaire bescherming krijgen op kosten van gans de Vlaamse gemeenschap, dit terwijl in de Antwerpse volkswijken (gemengd autochtone en allochtone) regelmatig granaten en molotov cocktails gelanceerd worden maar waar geen militaire bescherming is.
    “Alle Belgen gelijk voor de Wet” ? Kennelijk niet in discriminerend Antwerpen.

  6. “Niets te vergelijken met de Holocaust” ? De Waarheid heeft haar Rechten ! Door de Stalinistische genocide op de Oekrainers werden volgens sommige bronnen beduidend meer dan 6 mio mensen vermoord met de hongerdood, een lang aanslepende doodstrijd waarbij de zintuigen gradueel uitvallen. ELK mensenleven is belangrijk, ongeacht het bevolkingssegment, de werkwijze der genocide, de locatie en het tijdstip. Geen enkel bevolkingssegment heeft het monopolie op genocide ondergaan te hebben, ook niet tijdens de Rwandese genocide van 1994.

Plaats een reactie

Delen