Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Foto Photonews

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Foto Photonews

Uncategorized

Helft meer tijdelijke huisverboden voor intrafamiliaal geweld dan vorig jaar

Wijnand Meeus

Afgelopen jaar werden in Vlaanderen meer dan 320 tijdelijke huisverboden opgelegd om escalerende gezinssituaties van huishoudelijk geweld te vermijden. Dat is een enorme stijging ten opzichte van de 217 tijdelijke huisverboden van vorig jaar. Dat blijkt uit recente cijfers van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Voor het eerst zal er daarom permanentie zijn in de Vlaamse Justitiehuizen tijdens de kerstvakantie.

De tijdelijke cijfers lopen tot november. Dat betekent dat gemiddeld elke dag wel een huisverbod werd opgelegd. Maar ook nu, tijdens de feestdagen, is de situatie vaak het ernstigst. Vaak wordt er in deze periode van het jaar een piek vastgesteld in huishoudelijk geweld. “Een vredige eindejaarsperiode is helaas niet voor iedereen weggelegd”, zegt minister Demir. “Elke expert en elk onderzoek bevestigt dat: mensen zijn erg lang thuis bij elkaar, er is geen school en veel hobby’s vallen dit jaar weg door corona. Dat leidt tot veel spanningen, zeker als er alcohol in het spel is.”

Door de toename zal er voor het eerst permanentie zijn bij de justitiehuizen tijdens de kerstvakantie. Dat wil zeggen dat justitieassistenten ter beschikking staan om bij tijdelijke huisverboden de explosieve gezinssituaties met intrafamiliaal geweld op te volgen en zo snel mogelijk de geweldpleger bij zich te roepen en de situatie te ontmijnen waar mogelijk. Demir vraagt ook buren, vrienden en kennissen geen oogje dicht te knijpen voor geweld. “Als je iets weet, spreek dan. Spreek het slachtoffer aan. Laat weten dat ze niet alleen zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

3 gedachten over “Helft meer tijdelijke huisverboden voor intrafamiliaal geweld dan vorig jaar”

  1. Een magistraat van het Vast Comité P verklaarde aan een benadeelde partij dat de politie niet verplicht is gevolg te geven aan oproepen voor bijstand wegens een misdrijf, zolang er geen réel levensgevaar aanwezig is. Een ruzie die verbaal escaleert kan enkel wijzen op een mogelijk gevaar. Als men zijn criteria in de praktijk zou zetten worden de luie flikken technisch werkloos en zullen rechtszaken gerelateerd met intra familiaal geweld exponentieel stijgen. Conclusie : Het VCP is een puinhoop en het huidig personeelsbestand moet dringend vervangen worden door integere, gemotiveerde en competente juristen en criminologen onafhankelijk van de politie, magistratuur en politiek. Exit de politiek geparachuteerde magistraten en commissarissen.

  2. 320 tijdelijke huisverboden? Op 2,7 miljoen huishoudens. Lijkt mij eerder uitzondering dan regel! Of is het de bedoeling de Vlaming nog maar eens met schuldgevoelens op te zadelen?

Plaats een reactie

Delen