Minister Vandenbroucke hekelt "leugens en onzin" op coronabetogingen: "Dat moet stoppen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Photo News

Uncategorized

Jan Jambon (N-VA): “Als een meerderheid van de Vlamingen onafhankelijkheid wil, kan niemand ons stoppen”

Anton Schelfaut

“Als een meerderheid van de Vlamingen onafhankelijkheid wil, moeten we dat gewoon kunnen doorvoeren.” Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in een debat met een lezerspanel van Het Laatste Nieuws. “Wat de rest van het land daarvan vindt, is dan irrelevant”, benadrukt hij.

Jambon streeft naar eigen zeggen naar een volledig onafhankelijke republiek Vlaanderen. “Artikel 1 van onze partijstatuten zegt dat, ja, en dat is wat velen binnen onze partij drijft, mij ook.”

De minister-president erkent evenwel dat een onafhankelijk Vlaanderen niet gerealiseerd kan worden zonder draagvlak. “Vandaag is dat draagvlak er nog niet: de meerderheid van de Vlamingen is daar nog niet voor gewonnen, blijkt uit elke opiniepeiling. Ik denk persoonlijk wel dat onafhankelijkheid onze beste optie is, maar zoiets gaan we nooit doen tegen de wil van de Vlamingen in.”

Tot slot wijst Jambon erop dat Vlaamse onafhankelijkheid per definitie ongrondwettelijk is. “Vrouwenstemrecht is hier ook eerder ingevoerd dan de grondwet het toeliet”, illustreert hij. “De grondwet moet zich aanpassen aan grote maatschappelijke evoluties. Als een meerderheid van de Vlamingen voor onafhankelijkheid wil gaan, dan kan niemand ons daarin stoppen. Wat de rest van het land daarvan vindt, is dan irrelevant.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

22 gedachten over “Jan Jambon (N-VA): “Als een meerderheid van de Vlamingen onafhankelijkheid wil, kan niemand ons stoppen””

  1. Blablablabla
    Steeds rond de pot draaien.
    Onafhankelijkheid is niet wat wij Vlamingen direct moeten eisen.
    Het eerste wat de Vlaming moet krijgen is een gelijkwaardige stem.
    Daaruit kan (eventueel) een onafhankelijk Vlaanderen komen, en dat zal dan op aandringen van Wallonië zelf zijn.
    Een gelijkwaardige stem, als overgrote meerderheid van België, kan zelfs niet geweigerd worden op Europees niveau (geen vergelijking met Catalonië).

  2. Zeer goed gezegd Jan. Alleen gelooft uw voorzitter daar duidelijk niet in, want hij noemt dat revolutie en zegt stellig dat dat het allerlaatste is wat hij wil. De eerste die u dus zal tegenhouden, zal uw eigen voorzitter zijn.

  3. Klinkt helemaal anders dan de preek van BDW. Dat lijkt me een zeer nuchtere bedenking wat er op wijst dat de enige uitweg voor NVA de coalitie met de meerderheidspartij VB is. Geen andere optie lijkt inderdaad haalbaar. De verantwoordelijkheid EN DE TOEKOMST VAN VLAANDEREN ligt volledig en uitsluitend bij BDW.

  4. Hier is NVA weer met veel blabla! Tot na de verkiezingen, dan zit alles wat ze beloofden weer in de vuilbak voor 5 jaar! Wat een laag bij de grondse manier om stemmen te winnen op basis van beloften waarvan ze zeker weten dat ze die nooit kunnen houden! Maar ja, zo kennen we ze ondertussen al. You cal fool some people some time, but you can not fool all the people all the time!

  5. Niet met de combinatie Jan Jambon, BDW (twee kameleons) en N-VA. Stop met uw bla bla bla. N-VA heeft zelfs tot nader order nooit een inhoudelijk debat gehouden met andere politieke formaties over confederalisme, laat staan Vlaamse onafhankelijkheid. Trouwens heeft Bart De Wever, N-VA voorzitter voor het leven, heeft het communautair dossier in 2014 in de kachel laten verbranden. Kritische Vlaamsgezinden zijn, de twee valse profeten, BDW en zwakke Jan spuugzat.

  6. Marc,zegt iets wezenlijk,”gelijkgestemden”maar vandaag zijn er nog maar 45% ,die massa moet naar 65% gaan,dan kan men beginnen met over onafhankelijkheid te praten.Er is nog iets wat we niet mogen vergeten,nl de financiële toestand in Wallo-brux.Stel dat het IMF moet ingrijpen in hun financiën en Vlaanderen weigert verder om bij te dragen dan zou de scheiding wel snel kunnen gebeuren.Maar zover zijn we nog niet met de vivaldidioten die er alles zullen aan doen om geld over te pompen in dit bodemloos vat.

  7. Het zal dan wel niet met de NVA zijn zoals we die nu kennen. Het gaat hem bij NVA nu duidelijk evenzeer om de postjes zoals bij een traditionele partij, want het parcours van afgelopen 10j NVA in de regering is enkel uitgedraaid op rondje Vlaming pesten en vooral Vlaming verarmen. Voorbeelden legio: woonbonus afgepakt, verkeers- en inschrijvingsbelastingen de top van BE, 70km/h waar men soms 120 kan rijden en zelfs oldtimers naar de keuring zonder normen op te leggen, digitale meter verplichten, PFOS onder de mat willen duwen, diverse schandalen met eigen parlementsleden zonder gevolg laten (El Kouakibi en Pukkelpop), unia en Hannah Arend met subsidies overladen die enkel Vlamingen viseren maar zelf d’office uitsluiten van 1/3 van de Vlamingen (VB en PVDA), een minister-president die geen enkele Vlaamse vraag ingewilligd krijgt op overlegcomités, rusthuizen moesten sterfhuizen worden, geen druk zetten om de 3 en 4 vaccinatie prik erdoor te krijgen,…moet er nog zand zijn?

  8. Opiniepeilingen zegt U tonen aan dat daar nog geen draagvlak voor is. Daar ben ik niet zo zeker van mijn opinie is nog nooit gevraagd. Ik mag wel mijn opinie geven in hetb stemhokje maar daar wordt geen rekening mee gehouden nog op Vlaams niveau en zeker niet op federaal niveau.

  9. Indien een Vlaamse stem evenwaardig zou zijn aan een Waalse, kon Vlaanderen al 25 jaar zijn eigen koers varen. Hierbij hoeft geen afbreuk gedaan te worden aan de Walen zelf, alleen zou Wallonie dan al wakker geworden zijn en mogelijk zelfs naar het werk gaan in plaats van naar de subsidieruif.

  10. Indien een Vlaamse stem evenwaardig zou zijn aan een Waalse, kon Vlaanderen al 25 jaar zijn eigen koers varen. Hierbij hoeft geen afbreuk gedaan te worden aan de Walen zelf, alleen zou Wallonie dan al wakker geworden zijn en mogelijk zelfs naar het werk gaan in plaats van naar de subsidieruif. Wij doen heel veel zaken met Walen en ook prive is onze besteding ginder de moeite, maar NOOIT is het géven, ALTIJD weten en huldigen onze partners ‘voor wat , hoort wat’. En dat marcheert tussen ons al 40 jaar bijzonder goed en naar ieders tevredenheid. Maar wij zijn geen politiekers uiteraard.

  11. Waarop wachten Jambon en zijn partij dan om de Vlaming daarvan te overtuigen? Jambon bedoelt het misschien allemaal goed maar bij de minste druk van buitenaf gaat hij over stuur en huilt hij mee met de wolven in het bos, de Belgicistische regimepartijen. Misschien sterke Jan van binnen maar zwakke Jan naar buiten. Hij en zijn voorzitter hebben al te veel bochten genomen en beloften moeten inslikken dat het niet meer mooi is om te zien. Wie gelooft die mannen nog?

  12. Natuurlijk Jan is dit ongrondwettelijk. En dan? ga je eerst de Grondwet veranderen.
    In Spanje, Frankrijk en noem maar op is het ook ongrondwettelijk.
    EN DAN Jan?
    Als NVa het niet doet, wat houd me tegen het VB aan te spreken. Ga met VB samen je hebt tijd om afspraken te maken. Jullie zijn toch de nazaten van de Volksunie richt dan tijdelijk de Volksunie terug op zo.

Plaats een reactie

Delen