Dertien Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting: “Gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan”

Mathias Vanden Borre tijdens de Brusselse gemeenteraad. Belga

Uncategorized

Jan Jambon (N-VA): “Cordon sanitaire zal standhouden zolang Vlaams Belang dat zelf wil”

Anton Schelfaut

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt zich sterk dat het cordon sanitaire zal standhouden “zolang het Vlaams Belang dat zelf wil”. “De bal ligt in hun kamp”, benadrukt hij in een debat met een lezerspanel van Het Laatste Nieuws.

Jambon meent dat het Vlaams Belang “eerst proper moet worden op zichzelf”. “Als zij daarna bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen en een stijl te hanteren waarmee je tot een compromis kan komen, dan kan dat. Maar tot hiertoe heb ik weinig bereidheid gemerkt.”

Voor Jambon is een regeringsdeelname van het Vlaams Belang, “zoals het zich vandaag presenteert”, ook na de verkiezingen in 2024 uitgesloten. “Maar de bal ligt in hun kamp”, herhaalt hij. “De dag dat ze op een normale manier aan politiek willen doen en afscheid nemen van een aantal bedenkelijke figuren, kan dat veranderen. Maar ik ga geen namen noemen. Ze moeten zelf maar orde op zaken stellen.”

Jambon erkent evenwel dat het Vlaams Belang alleen maar groter wordt omdat het geen kans krijgt. “Welja, door niet mee te regeren, hoeven zij natuurlijk ook geen keuzes te maken”, besluit hij. “Vanuit de oppositie is het makkelijk schieten op alles wat beslist wordt. Het VB capteert vandaag alle tegenstemmen, de misnoegden aan beide kanten van het spectrum: zij die het beleid te soft vinden en zij die het te hard vinden.”

Tom Van Grieken: “N-VA staat voor een fundamentele keuze”

In een reactie aan PAL NWS hekelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de groeiende “spreidstand” tussen de basis van de N-VA, “die dolgraag met ons wil samenwerken”, en de partijtop, “die koste wat kost het Belgische compromis wil redden en hierbij zelfs de PS verkiest”. Volgens Van Grieken moet de N-VA-kiezer vanuit strategisch oogpunt voor het Vlaams Belang stemmen, “zodat de N-VA-top het licht ziet en de rechtse, Vlaamsgezinde kiezer eindelijk krijgt waarvoor hij al jaren stemt: een pro-Vlaams en rechts bestuur”.

“Na bijna 10 jaar zou men bij de N-VA toch moeten inzien dat de zogenaamde ‘kracht van verandering’ niet realiseerbaar is met de systeempartijen”, besluit Van Grieken, die erop wijst dat de N-VA in 2024 voor een fundamentele keuze staat. “Ofwel kiest ze voor Vlaamse verandering en dus samenwerking met het Vlaams Belang, ofwel voor de Belgische status quo en dus samenwerking met alweer dezelfde partijen en de PS.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

26 gedachten over “Jan Jambon (N-VA): “Cordon sanitaire zal standhouden zolang Vlaams Belang dat zelf wil””

  1. We hebben tijdens de legislatuur 2014/2019 gezien dat Belgische compromissen sluiten voor N-VA gelijk staat met totale en eenzijdige capitulatie. In mensentaal met het bedriegen en verraden van zijn kiezers voor een zitje in de Wetstraat. N-VA de partij zonder Vlaamse reflexen en zonder respect voor de Vlamingen.

  2. Wederzijds moddergooien helpt de Vlaamse zaak niet vooruit.
    Als NV-A scherp zou gaan met VB haken de andere partijen wellicht allemaal af. Alleen een meerderheid van de nationalistische partijen kan in Vlaanderen het tij doen keren.
    Voor Jan Jambon toch deze raad: was het echt nodig in deze zaak zelf het woord te voeren? Laat dat over aan de voorzitter, want in de Vlaamse regering valt er genoeg op te kuisen. Veel sterkte (hopelijk)!

  3. Blijkbaar verliest de N-VA top elke voeling met de basis, en verkiezen ze het volgende elfje te zijn. Dan kunnen ze een regering van elfjes vormen, tegen elke grondstroom in Vlaanderen

  4. De steeds herhaalde suggestie dat er in het Vlaams Belang een aantal ‘bedenkelijke’ figuren zetelen vind ik zeer laag. Alsof er in de andere politieke partijen enkel voorbeeldige dienaars van het volk zetelen?
    Wie de macht heeft wil die niet prijsgeven of delen, en ‘democratie’ kan hier niets aan wijzigen. Waar zitten dan eigenlijk de ‘bedenkelijke’ figuren ?

  5. Van mijnheer “hesp” die zich laat rondvoeren in een Mercedes 500S klasse (wie betaalt dit (?), wij als belastingbetaler uiteraard die werken in de privé en belastingen betalen voor al het overheidspersoneel waar mijnheer “hesp” ook toe behoort) hebben wij geen voorschriften te aanvaarden. NVA is out en over. Wacht tot 2024.

  6. Jambon (oprichter Vlaams Blok te Brasschaat 30 jaar geleden) heeft zijn ziel verkocht aan de postjes. Hij en de wever voelen dat hun beleid niet werkt en gaan in de aanval met zeer vage leuzes zoals proper worden en bepaalde personen en duwt de verantwoordelijkheid van zijn slecht beleid af op de grootste partij, toch wel bedenkelijk he jambon? Komt to the point jan! En die tegenstemmen en misnoegden, die komen van de nva. nva is een traditionele partij geworden enkel voor de postjes, greet valkx was ontslagen wegens onbekwaam als directrice van het Stedelijk Onderwijs en nva maakt ze terug directrice? Postjes jan. nva heeft de intercommunales een jaarlijkse belasting opgelegd van 104 miljoen € per jaar wat in de elektriciteitsrekening zit, is dat beleid jambon? Ook niet proper om de automobilist te belasten in de LEZ zone Antwerpen en de scheepvaart vervuilt miljarden keren meer, niet proper he jan?

  7. Cordon sanitaire houdt stand dank zij de lafheid van N-VA. Eigenbelang van een aantal N-VA’ers primeert boven het het belang van Vlaanderen. Straks komt voor het N-VA de kiesdrempel nog in zicht.

  8. Jambon zegt dus : ofwel loochent het VB haar programma en haar doelstellingen , word het even corrupt en chanteerbaar als de rest , en dan kan cordon verdwijnen . Of het VB blijft de essentie van haar programma trouw , en wil op basis van overeenkomsten in de programma’s naar oplossingen zoeken . Dan kiest de nva voor de corrupte , chanteerbare bende en voor postjes zonder echte macht en zonder verandering . Indien het VB niet sterk genoeg scoort , word vivaldi 2 ook een zekerheid .

  9. Heden 25 december 2021 was Ivan De Vadder (VRT) de gast bij het prgramma “L’invité du Samedi” van de krant La Libre Belgique, waar hij de opmerkelijke uitspraak deed: “Choisir Alexander De Croo comme Premier ministre était une erreur” (sic). Vrije vertaling: “Alexander De Croo kiezen als Eerste minister was een vergissing”. Hij had evengoed de Vlaamse Guust Flater van de Vlaamse regering, yoyo- Jan Jambon, kunnen vernoemen en per uitbreiding het kartel van het nefaste overlegcomité.

  10. Allemaal goed en wel mr Jambon ,maar als u politiek correct wil zijn moet u naar de kiezer luisteren ,naar de democratie het volk dus en niet naar het bedriegelijk niet correct systeem welk de politiek hier van gemaakt heeft oneerlijk .De winnaar verliest en de verliezer wint absoluut tegen de wil van het volk .Dan krijgt u zo een antwoordt van de traditionele partijen ;wij hebben de boodschap begrepen .En de kiezer kan beschikken .Schone schijn politiekers het volk negeren ,beliegen ,bedriegen en op het laatste bestelen van rot naar rotter.Pleziertjes geld en machtsgeil is jullie motto

  11. Jambon …. zo mogelijk nog een grotere vloermat dan Bourgeois. Somers heeft zijn miljoenen voor al zijn links liberale tentakles weer vast.

    jambon verschilt in niks van links door de schuld van het cordon bij het VB zelf te leggen.
    Wat wil hij dan ? dat het VB zo nutteloos als de n-va wordt.

    Wat heeft 20 jaar n-va machtsdeelname nu opgeleverd? Buiten postjes.

  12. Jantje zijn de trado-partijen dan “zo proper” op zichzelf 🤔🤣🤣🤣 dacht en denk het NIET
    WÉÉS AUB eens RECHTLIJNIG en VOORAL (wel moeilijk als politieker) wees GVD eens ÉÉRLIJK ipv ALTIJD de gemakkelijkste weg op te zoeken, zijn jullie rooie vriendjes dan zo proper 🙈🙈🤔🤔 wat een BEKROMPEN ZIELIGE – TRIESTIGE en vooral SCHIJNHEILIGE EXCUSES man man man van een paling gesproken ho ho ……

  13. Wie al de commentaren op de uitspraken van BDW en JJ leest moet vaststellen dat er weinig begrip is voor NV-A.
    Heel spijtig voor enkele verdienstelijke NV-A-ministers in de Vlaamse regering, die de reputatie van de partij zullen moeten rechttrekken.
    Het verbaal heen-en-weer getrek tussen nationalistische partijen komt alleen de vijanden van Vlaanderen ten goede en die zitten vastgelijmd in Vivaldi (I ?).

  14. Als er in het Vlaams Belang ‘bedenkelijke’ figuren zetelen dan is het aan de kiezers om die er uit te halen. In 2006 vond de CD&V dat Jean-Marie Dedecker een ‘bedenkelijke’ figuur zou zijn binnen N-VA en CD&V heeft toen verkregen dat de jonge Bart De Wever hem dropte. Voor Bart waren het niet zijn beste dagen!

  15. Het is eerder een “Cordon Discriminatoir”, na decennia aan de gang zijnde pure en onversneden ” discriminatie op basis van politieke overuiging”, is het tot de incarnatie daar van gedegeneerd.

  16. Euh misschien omdat de peilingen aangaven dat na 2019 85 porcent n-va kiezers voor samenwerking met het VB waren. En ik denk dat de peilingen het huidige n-va resultaat net als in 2019 nog serieus overschatten.

  17. Zegt de man wiens partij zich schaamteloos heeft aangesloten bij de cordon sanitaire bende! Liever een mes in de rug van de Vlaming en geld in de pocket dan doen wat ze beloven. Ik vraag mij af hoe die NVA bedriegers nog aan 20% geraken? Zijn er nu nog zoveel blinde, dove en domme mensen?

Plaats een reactie

Delen