N-VA's Assita Kanko and N-VA's Luk Lemmens pictured during a press conference of conservative Flemish nationalist party N-VA to present the elections list for the European lists, Thursday 21 February 2019 in Brussels. Next 26 May, Belgium will vote for European, Federal and Regional parliaments. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Uncategorized

Kanko hekelt hypocrisie rond islamisme: “EU moet baken van hoopzijn voor alle vrouwen”

Wannes Neukermans

Vandaag staat er in het Europees Parlement een stemming over het verslag over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de planning. Dit verslag roept de Europese Commissie op tot wetgevende initiatieven om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Unie te verbeteren. N-VA-Europarlementslid Assita Kanko hekelt echter één grote lacune: de alsmaar groter wordende invloed van het islamisme op de positie van moslimvrouwen.

Kanko is dan ook teleurgesteld over de hypocrisie van het Europees Parlement. De tekst die momenteel op tafel ligt negeert volgens haar de olifant in de kamer. “Wij roepen daarom op om in de toekomst een wetsvoorstel te maken dat ook aandacht heeft voor de slachtoffers van islamisme. Men kan niet blijven de ogen sluiten. Vrouwen zoals Ayaan Hirsi Ali of Lale Gül zijn geen alleenstaande gevallen. Zij werden en worden met de dood bedreigd en krijgen geen steun. Het Europees Parlement en de Europese Commissie moeten deze realiteit erkennen en integreren in wetsvoorstellen. Doen ze dat niet, dan blijven teksten zoals deze onvolledig en zelfs discriminatoir“, aldus de N-VA-politica.

Laffe, afzijdige houding EU

Kanko stelt zelfs beschaamd te zijn om deel uit te maken van een instelling die de situatie van moslimvrouwen negeert. “Het is een realiteit dat het islamisme zich door Europa verspreidt en talloze vrouwen van hun grondrechten berooft. Het tast de grondslagen van onze beschaving aan.” Volgens Kanko moet de EU een baken van hoop en bescherming zijn voor álle vrouwen.  “Zij die de macht hebben om dingen te veranderen, hebben zich maar al te vaak tevredengesteld met een laffe, afzijdige houding en verraden daarmee één van de fundamentele waarden van Europa: de gelijkheid tussen man en vrouw.

Kanko en haar Europese fractie zullen enkel instemmen met een tekst indien die van toepassing is op álle vrouwen. Ze onderstreept daarbij nogmaals dat het vergeten van een belangrijk deel van de vrouwen gelijk staat aan het accepteren van segregatie en het stimuleren van ongelijkheid. “Daar doen wij niet aan mee.”  Kanko vindt het verslag hypocriet en onvolledig, en zal zich bijgevolg onthouden. “Ik roep de Europese Commissie op om moed te tonen en samen met de lidstaten te werken aan concreet beleid waarmee alle vrouwen beter beschermd worden. Deze vrouwen verdienen niet alleen hoop maar ook een kans.” besluit Kanko.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Kanko hekelt hypocrisie rond islamisme: “EU moet baken van hoopzijn voor alle vrouwen””

  1. Ref. Pascal Bruckner: “De ‘witte’ is de superverkrachter, terwijl de niet-witte (nvdr: islam geïnspireerde) meestal geëxcuseerd wordt. Verkrachting stopt bij huidskleur, en focussen op verkrachting door mensen van kleur is stigmatiserend en dus racistisch. Als blijkt dat aanranders niet wit zijn, komt er een petitie tegen het strafbaar stellen van seksuele intimidatie op straat…”
    Dit stelt volgens mij het probleem uitermate duidelijk. En we hebben niet-witte vrouwen nodig om dit aan de kaak te stellen. Onze feministen zijn maar al te dikwijls heel stilletjes als het gaat om niet-witte verkrachters: kwestie van niet uitgemaakt te worden als racist.

Plaats een reactie

Delen