(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Kerken in Nigeria bedreigd

Sonja Dahlmans

Christelijke gemeentes in de Nigeriaanse staat Zamfara hebben een dreigbrief gekregen. In de brief staat dat zij hun kerken moeten sluiten, anders riskeren zij aangevallen te worden. De politie van Zamfara heeft de christenen naar eigen zeggen ingelicht over de inhoud van de dreigbrief. Zij heeft hen uitgenodigd te komen praten over veiligheidsmaatregelen.

“Ja, ik kan bevestigen dat het waar is dat er een dreigbrief is geschreven aan christenen hier dat zij moeten stoppen met de aanbidding en hun kerken moeten sluiten“, zegt politiewoordvoerder Mohammed Shehu. “Een speciale eenheid is aangewezen om te patrouilleren en kerkgangers te beschermen, speciaal op zondagen.”

Er zouden nog agenten in burger zijn aangewezen om onderzoek te doen en te achterhalen wie er achter de dreigbrief zit. Voor de komende drie maanden geldt dat christelijke erediensten niet meer na vijf uur ’s middags gehouden mogen worden. Voor de komende kerstdagen zou dit waarschijnlijk betekenen dat er op kerstavond geen dienst kan zijn.

Een woordvoerder van de christelijke gemeenschap, die uit veiligheidsoverweging anoniem wil blijven, zegt dat er een ultimatum van drie jaar is gegeven. Binnen die tijd moeten alle kerken in de staat Zamfara zijn gesloten. “Sommige kerken stonden op een lijst vermeld om tussen nu en eind december een aanslag te kunnen verwachten. Wij geloven echter dat dit een afleidingsmanoeuvre is, omdat deze kerken in de buitenwijken van de stad staan. Een kopie van de brief die wij hebben ontvangen werd ook naar de politie en andere autoriteiten gestuurd.” Volgens de woordvoerder van de christelijke gemeenschap zou de dreigbrief komen vanuit de islamitische Fulani.

De christenen in de staat Zamfara overwegen inmiddels naar elders te verhuizen. Op deze wijze, op de vlucht voor meestal jihadistisch geweld, zijn er binnen Nigeria al duizenden christenen ontheemd geraakt. De Fulani pleegden inmiddels tal van aanslagen op christenen doorheen het land. Nigeria heeft meerdere islamitisch jihadistische groepen zoals Boko Haram, Islamitische Staat Provincie West Afrika (ISWAP) en de Fulani. Daarnaast zijn er ook niet-religieuze groepen die doormiddel van ontvoeringen en losgeld eisen het leven van burgers, zowel moslims als christenen, onveilig maken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Kerken in Nigeria bedreigd”

  1. “De regering van Nigeria lijkt niet in staat of niet bereid om het groeiende bloedbad te stoppen…. Er zijn het afgelopen jaar meer christenen vermoord voor hun geloof in Nigeria dan in het hele Midden-Oosten. Tenzij we steun vinden, zal wat er in Nigeria gebeurt, meedogenloos bewegen in de richting van een christelijke genocide.” — zegt Voormalig staatssecretaris van Onderwijs van de VS, Gary L. Bauer, die Nigeria een “killing field” van christenen noemt”, jaarverslag van de United States Commission on International Religious Freedom 2021, Nigeria. Moest het omgekeerde plaatsvinden en moslims het slachtoffer zijn, zou het wel voorpagina nieuws zijn in onze reguliere media . Van objectiviteit gesproken!

Plaats een reactie

Delen