Pools president Andrzej Duda. Foto Shutterstock

Pools president Andrzej Duda. Foto Shutterstock

Uncategorized

President houdt Poolse mediawet tegen met veto

Wijnand Meeus

De Poolse president Andrzej Duda spreekt zijn veto uit tegen de mediawet die op 17 december in het parlement werd goedgekeurd. De wet bepaalt dat er enkel nog uitzendvergunningen zouden worden gegeven aan buitenlandse zenders die hun hoofdkantoor in de Europese Unie hebben. De wet stootte op veel controverse en bracht vele mensen op straat uit protest.

Duda gebruikt zijn vetorecht, omdat hij naar eigen zeggen de zorgen van Polen deelt over de inperking van vrijheden. Hij zei dat hij altijd trouw zal blijven om het medialandschap te beschermen, maar verklaarde ook dat de wet geen bestaande investeringen in vraag moet stellen of mag ingaan tegen internationale akkoorden. Zowel de Amerikaanse regering als de Europese Commissie hadden kritiek geuit op de wet, die volgens Europa een “bedreiging vormt voor de persvrijheid en de pluraliteit van het medialandschap in Polen”. 

De Amerikaanse vertegenwoordiger in Warschau, Bix Aliu, had aan de Poolse president gevraagd om de wet te blokkeren. Op 19 december waren ook tienduizenden mensen op straat gekomen tegen de nieuwe wet. Dat heeft nu dus gehoor gekregen met het veto van de president.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “President houdt Poolse mediawet tegen met veto”

Plaats een reactie

Delen