OPINIE. Wouter Raskin (N-VA): "In een onafhankelijk Vlaanderen zou er vandaag al een soort rijbewijs met punten bestaan"

Wouter Raskin. Belga

Uncategorized

Presidentskandidaat Zemmour geeft aftrap van campagne met 15.000 sympathisanten in Parijs: “Reconquête is ons verhaal, sluit u bij ons aan”

Niels Geerinck

De Franse presidentskandidaat Éric Zemmour hield zondag zijn allereerste campagnebijeenkomst, waarbij hij de partijnaam, het programma en zijn medestanders bekendmaakte. Zo’n 15.000 sympathisanten tekenden present in evenementenhal en nog eens 75.000 mensen volgden de livestream via internet.

De gewezen journalist maakte vorige week zijn kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen in 2022 bekend. Toch was hij al geruime tijd in campagnemodus. Gedurende de maanden voordien trok hij Frankrijk rond met boekvoorstellingen (die heel wat overeenkomsten hadden met politieke bijeenkomsten, nvdr) voor zijn nieuwste boek; France n’a pas dit son dernier mot” (Frankrijk heeft zijn laatste woord nog niet gezegd). Die voorstellingen konden ook rekenen op veel enthousiasme en lokten volle zalen.

De eerste bijeenkomst

Zondag trof hij zijn achterban als presidentskandidaat, bij de eerste politieke bijeenkomst in Villepinte nabij Seine-Saint-Denis, Parijs. De samenkomst luidde ook startschot van zijn “Impossible n’est pas Français“-campagne (onmogelijk is geen Frans) in waarmee hij als officiële kandidaat doorheen het land zal trekken.

De woordvoerder van Zemmour, Antoine Diers liet weten “heel erg tevreden” te zijn met de huidige gang van zaken en hoe de kandidatuur bij het Franse volk ontvangen werd. “Dit is één van de grootste vergaderzalen. Het is allemaal erg surreëel”, zo voegde hij over toe. Volgens de evenementverantwoordelijke waren er 15.000 officiële inschrijvingen.

De presidentskandidaat weerlegt de kritiek dat hij te extreem zou zijn voor het presidentschap. “Ik, een fascist?” Terwijl ik de enige ben die voor het vrije denken opkomt, en ze me allemaal het zwijgen willen opleggen. Ik, mysogeen? Terwijl ik me verweer tegen de bedreiging van de andere kant van de Middellandse Zee die op onze vrouwen weegt. Het enige wat we willen, is ons erfgoed verdedigen.”

De herovering van Frankrijk

De partijnaam waaronder Zemmour de strijd zal aanbinden, werd toepasselijk “Reconquête” (herovering), naar het doel dat hij zich voor ogen stelt.

“Vandaag begint eindelijk de verandering.”, zo stak hij van wal tijdens zijn speech. “Onze campagne zal anders zijn dan de anderen, omdat ik anders ben dan de anderen”, zo benadrukte hij. “Jullie zijn met 15.000 hier die, de intimidatie door extreemlinks en haat van de media naast zich neerlegden. 15.000 mensen zijn hier samen, om samen geschiedenis te schrijven.”

Hijzelf gaf aan lang te hebben getwijfeld over de kandidatuur, maar naar eigen zeggen kon hij niet langer aan de zijlijn blijven staan. “Ik ben er, jullie zijn er. En samen zullen we de rekening presenteren voor zij die deze hele farçe hebben veroorzaakt”, zo voegt hij vastberaden toe. Volgens Zemmour speelt zijn achtergrond als politiek commentator en schrijver in zijn voordeel. “Ik maak geen deel uit van de politieke klasse, ik heb geen jaren in de politiek achter de rug. Zij denken dat het mij zal verzwakken. Terwijl dat het net mijn grootste sterkte is om de harten van de Fransen te raken.”, zo duidt hij.

Hij hekelt de Franse journalistiek en de wijze waarop ze volgens hem het volk (en zijn achterban) bespotten. “Jullie vastberadenheid vind ik pas echt wonderbaarlijk. Gedurende maanden werd ik aangevallen door de publieke opinie, die me steeds weer in een slecht daglicht willen plaatsen. Ze doen dat echter niet omdat ze mij alleen haten, maar omdat ze jullie ook haten. Ze beschimpen me omdat ze jullie willen beschimpen. Ze denken dat het Franse volk murw is, dat het slaapt.”, zo voegt hij toe.

“De solidariteit moet weer nationaal worden”

Tijdens zijn aankondiging deelde hij mee dat hij Frankrijk wil her-industrialiseren, ook in zijn uiteenzetting van het partijprogramma vindt dit weer ingang. “Ik wil van Frankrijk weer een supermacht maken, de overzeese gebieden zijn en blijven Frans. Wij zijn Frankrijk en geen vazallen van de Verenigde Staten of de Europese Unie”, zo klonk hij vastberaden. “In Frankrijk moet de staat zijn deel van de verantwoordelijkheid nemen en onze kleine en middelgrote ondernemingen promoten via openbare aanbestedingen, zoals de Verenigde Staten, China of Duitsland doen”, zo voegt hij toe.

Tevens wil Zemmour minder productiebelastingen heffen en de Franse bedrijven privilegiëren om zo de concurrentiële positie veilig te stellen. Ook Franse familiebedrijven kunnen volgens het programma van Reconquête rekenen op gunstigere tarieven en erfbelasting.

Daarnaast wil de kandidaat fors investeren in kernenergie. Volgens de eerste informatie wil hij 10 nieuwe EPR-centrales bouwen, om het aandeel van elektriciteit in de Franse energiemix te versterken. Dat alles wil hij bundelen in een stevig ministerie voor Industrie.

Onderwijs herwaarderen

Het Frans onderwijs blijkt een speerpunt te vormen van het programma. Zo pleit hij voor een terugkeer naar de fundamenten van het republikeins onderwijs, in het bijzonder voor de menswetenschappen en de wetenschappelijke richtingen, zo vindt hij. “We moeten weer naar excellentie mikken. Er moet weer een klimaat van merites heersen. De school moet tot assimilatie leiden. We zullen de activistische leerkrachten en LGBTQ-propaganda uit de klas weren.”, zo licht hij toe.

Daarbij wil hij het beroep van leerkracht weer van aantrekkelijk maken en het activistisch onderwijs en de experimentiele theorieën van pedagogen een halt toe roepen. “Ik beloof plechtig dat het klaslokaal geen links-liberaal labo meer zal zijn. En dat onze leerlingen niet langer hun proefdieren zullen vormen”, aldus Zemmour. Volgens hem is een performant onderwijs de manier om elke vorm van sociale ongelijkheid aan te pakken en de jeugd meer toekomstkansen te bieden. “Het huidig onderwijs neemt onze jongeren hun toekomst af. Dat is verwerpelijk.”, zo wijdt hij nog uit.

Niet alleen het onderwijs wil hij gaan saneren, ook de privatisering van de openbare omroep en het afschaffen van openbare financiering richting de media, vormen voor hem een duidelijk doel. “Het is een propagandamachine, ten dienste van een ideologie die Frankrijk en de Fransen haat”, zo zei hij.

Migratie

Zemmour geldt al jaren als één van de meest toonaangevende anti-migratiestemmen in Frankrijk. Deze trend is dan ook meer dan waarneembaar in het partijprogramma van Reconquête. “In de jaren 60 had 1% van de pasgeborenen een islamitische naam, nu is dat reeds 22%. Vandaag ontkennen de media deze ontwikkeling, morgen bejubelen ze die en overmorgen zeggen ze dat we geen andere keuze hadden. Maar ze liegen. Die hebben we wel”, zo stak hij van wal.

De immigratie terugbrengen naar nul wordt een duidelijke doelstelling van ons beleid”, aldus de kandidaat. Tevens gaf aan de strijd tegen illegale migratie fors op te trekken en de migratie door gezinshereniging extra streng te maken. Migranten die grove misdrijven plegen moet Frankrijk meteen uitzetten en binationale criminelen wil hij van hun Franse nationaliteit beroven.

Ook het naturalisatierecht zal onder handen worden genomen, merkt hij op. “We zijn het enige land ter wereld dat zo genereus is en waarom?”, stelde hij. Volgens Zemmour zullen binnen vijf jaar ongeveer 2 miljoen migranten in Frankrijk verblijven. “Dat is het equivalent van een stad zoals Parijs”, illustreerde hij.

“Maak Zemmour monddood”

De bijeenkomst ging aanvankelijk door in La Vilette maar werd verplaatst naar een gigantische zaal zo’n twintig kilometer verder. Volgens het campagneteam van Zemmour werd die afweging gemaakt omwille van het “enthousiasme” dat ze konden waarnemen en ook omdat er een tegendemonstratie in Parijs plaatshad. “We handelen ook uit veiligheidsoverwegingen“, zo voegden ze toe.

In de Franse hoofdstad kwamen zo’n vijftig vakbonden, partijen, verenigingen en een paar Antifa-afdelingen samen rond een gezamenlijke oproep “Zemmour moet monddood gemaakt worden”, zo klonk het bij de demonstranten. De politie deelde mee dat 45 mensen werden aangehouden.

De voorzitter van de Socialistische Partij in Seine-Saint-Denis Stéphane Troussel riep in een petitie op om de bijeenkomst te boycotten. Daarnaast zou hij het bedrijf dat de hal uitbaat, hebben benaderd omwille van het “onverenigbaar zijn” van de politieke bijeenkomst met hun “richtlijnen van diversiteit”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Presidentskandidaat Zemmour geeft aftrap van campagne met 15.000 sympathisanten in Parijs: “Reconquête is ons verhaal, sluit u bij ons aan””

  1. Socialistische burgemeester : “onverenigbaar met onze richtlijnen i.v.m. diversiteit”. Jaja diversiteit, als het maar eenzijdig links is … Klinkt mij vertrouwd in de oren : dat zelfde riedeltje horen we dagelijks bij Groen en Vooruit; en bij uitbreiding bij ‘liberaal’ Bart Somers.

  2. Annie,s-iman-somers is geen liberaal,het is een linkse moslim fanaat,.Trouwens gans die partij zijn moslim-fanaten,de ene strooit met honderduizenden euro’s naar een mismaakte poedel,en de andere ,een zekere drugsverslaafde quickie-stickie laat moslim terroristen vrij rondlopen en weet van niets,die moet ,met de ganse vivaldidiotie ontslag nemen.

  3. Als Èric Zemmour president van Frankrijk wordt, zal Frankrijk weer een stuk veiliger, leefbaarder en Frans worden zoals het behoort!!! Eigen normen, waarden en cultuur voorop; criminele dubbele paspoorthouders de Franse nationaliteit ontnemen en het land uitzetten…Precies zoals het moet!!! Deze lui misdragen zich hier in Europa wat ze in landen van herkomst NOOIT zouden durven…Daarom, allemaal terug!!! Frankrijk voor de echte Fransen!!! Respect voor Èric Zemmour….een zeer intelligente man!!!

Plaats een reactie

Delen