Uncategorized

Ruim dertig doden na vermoedelijke jihadistische aanslag in Mali

Redactie PAL

In Mali zijn op vrijdag ruim 30 burgers gedood toen hun bus werd aangevallen. Dat melden lokale ambtenaren aan AFP. Hoewel de aanslag nog niet werd opgeëist is er veel kans dat het om een jihadistische aanval gaat.

In de buurt van Bandiagara, een stad in de provincie Mopti, werd op vrijdag een bus onder vuur genomen door een onbekende groep terroristen. Ze beschoten het voertuig eerst met machinegeweren, waarna hij in brand werd gestoken. “Minstens 30 Malinese burgers zijn vrijdag gedood door terroristen“, melden de lokale ambtenaren aan AFP. Daarbij wensen ze anoniem te blijven, wellicht uit angst voor represailles. De slachtoffers zouden voornamelijk vrouwen en kinderen zijn die op weg waren naar de lokale markt.

“De staat heeft veiligheidstroepen ter plaatste gestuurd”, laat de overgangsregering weten. Ze stellen de burgers gerust dat “alle maatregelen genomen worden om de verantwoordelijken voor de aanslag te straffen.” Daarnaast bevestigden ze in een aankondiging op de staatszender de zware tol van 31 doden en 17 gewonden.

Gewapende groepen

De organisatie ADB (Association pour le Développement de Bandiagara) veroordeelt het geweld in de regio, waar al geruime tijd grote spanningen heersen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Enerzijds zijn er de sedentaire Dogons, terwijl de regio ook bevolkt wordt door nomadische stammen. Daardoor zijn er vaak geschillen over wie bepaalde grond mag gebruiken. Daarnaast zijn er in Mali ook andere groeperingen actief die gelinkt worden aan Islamitische Staat of al-Qaida. Het zou één van deze twee laatste terreurgroepen zijn die verantwoordelijk is voor de aanslag van vrijdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen