Thierry Baudet, partijleider van het Forum voor Democratie. Foto: Shutterstock

Thierry Baudet, partijleider van het Forum voor Democratie. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Thierry Baudet (FvD) verliest kort geding na Holocaustvergelijkingen

Niels Geerinck

Forum voor Democratie-voorzitter Thierry Baudet moest voor de Amsterdamse rechter verschijnen na het maken van paralellen tussen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de behandeling van ongevaccineerden. De politicus verloor het geding en kreeg enkele straffen opgelegd.

Het geding werd aangespannen door het Centraal Joods Overleg, vier overlevenden en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Zij eisten dat de politicus stopt met het trekken van dergelijke vergelijkingen.

De rechter volgde de aanklagers en was van mening dat Baudet zich schuldig heeft gemaakt aan het “onnodig grievend uitgelaten en de grenzen overschreden van een robuust politiek debat”. In zijn eindoordeel stipuleerde hij dat de uitsluiting van de Joden en de holocaust tot stand kwamen door een totalitair regime. De coronamaatregelen tegen ongevaccineerden, kwamen op een democratische manier tot stand, zo voegde de voorzitter van de Amsterdamse rechtbank toe.

Felle oppositie

Thierry Baudet voert al bijna 2 jaar onafgebroken oppositie tegen de Nederlandse coronamaatregelen, waar hij één van de meest vocale stemmen in het debat is.

De rechter is van mening dat de uitlatingen die hij doet via sociale media, niet door de beugel kunnen, zodus kreeg Baudet een verbod om op sociale media nog langer de vergelijkingen te trekken of foto’s van Holocaustgerelateerde dingen te plaatsen. Daarnaast moet hij verplicht bepaalde tweets verwijderen, indien hij dat niet doet moet hij een dwangsom van 25.000 euro per dag betalen.

De FvD-voorzitter noemde de parlementairen die de maatregelen steunen “wegkijkende uitsluiters”, “nieuwe Nazi’s” en “NSB’ers“.

“Het is onze plicht”

Tijdens de rechtszaak benadrukte Baudet dat hij “een gevaarlijke ontwikkeling signaleert die hij wel degelijk te vergelijken vindt met de aanloop naar de holocaust, toen Joden steeds verder werden uitgesloten van deelname aan het normale leven. Dat uit zich volgens hem alleen al in het taalgebruik. Ongevaccineerden worden weggezet als ’wappies’ en tot zondebok gemaakt en er wordt gesproken over een ’epidemie der ongevaccineerden.”

En zo voegde hij nog toe; “Het is onze plicht om dat soort signalen tijdig te herkennen. Ik sta voor mijn woorden.”

Ook zijn raadsman en notoir strafpleiter Gerard Spong trad zijn cliënt bij. “De vergelijking door Baudet is bedoeld als alarmklok zowel voor gevaccineerden als voor ongevaccineerden en bedoeld om ze te laten nadenken.”, aldus Spong.

Na afloop gaven Spong en Baudet te kennen dat ze zich niet neerleggen bij deze uitspraak en hoger beroep zullen aantekenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

13 gedachten over “Thierry Baudet (FvD) verliest kort geding na Holocaustvergelijkingen”

  1. Er zijn genoeg Joden (ook rabbijnen) die volledig achter de uitspraken van Baudet staan. Het betreft hier een politiek proces. Die uitspraak had ik wel verwacht. De rechtbanken in Nederland zijn zeker zo corrupt als deze in België.

  2. WABLIEFT ? De filosemietische pro-Zionistische Lobby lijkt wel in de binnenzak te zitten van de Rechtelijke Macht in Holland, minstens die perceptie wordt gecreëerd . Hopelijk zou het bij ons anders wezen. Wat hopen sommigen te bereiken door zich extra lange tenen aan te meten waarop beweerdelijk intentioneeel getrapt zou worden ? Wat doet de PoCo-Dictatuur met “Vrijheid van Meningsuiting” ? Waarom doffe ellende van drie kwart eeuw geleden blijven oprakelen vermits er toch niks meer kan aan veranderd worden ?

  3. Uitsluiten van een deel van een bevolking is niet goed te praten , of het nu in Belgie tijdens de 2de oorlog is, of in Zuid Afrika, of waar dan ook . Men ontneemt fundamentele rechten van mensen,
    welke normaal voor de ganse samenleving moeten gelden. Ik kan best begrijpen dat mensen veilig willen zijn, maar de CSP is helemaal geen bewijs van veiligheid. Iedereen moet zelf kunnen bepalen welke risico’s hij neemt en beshikken over zijn eigen lichaam.

  4. Ik weet niet wat Baudet precies gezegd heeft, maar ik weet wel dat sommige joodse organisaties voor niets op hun tenen getrapt zijn. Het is vanzelfsprekend juist dat de holocaust mensonterend was, maar dat geeft niemand het recht om voor alles en nog wat zware veroordelingen uit te spreken (€25.000!). Trouwens, ik weet niet of Baudet zo anti-joods is.

Plaats een reactie

Delen