Recep Tayyip Erdogan (Shutterstock)

Recep Tayyip Erdogan (Shutterstock)

Uncategorized

Turkse lira neemt duik na ingreep Erdogan

Carl Deconinck

De Turkse lira blijft in waarde zakken. Het beleid van de Turkse centrale bank lijkt daarbij meer kwaad dan goed te doen. Maandagochtend verloor de munt opnieuw 7 procent van haar waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Turkije lijkt weg te zakken in een recessie. Aanleiding hiervan is het onorthodoxe beleid gevoerd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Op zijn aangeven houdt de centrale bank de rente laag, ondanks de stijgende inflatie. Dat gaat in tegen alle economische wetmatigheden. Inflatie zorgt er namelijk voor dat vermogen minder waard wordt, terwijl rente net de vergoeding is voor het beschikbaar stellen van vermogen. Normaal gezien verhoogt men dus de rente om de inflatie te bestrijden. Turkije koos om het omgekeerde te doen. De vraag naar Turkse valuta gaat door dit beleid nu sterk achteruit.

De lira is vandaag 50 procent minder waard dan een jaar geleden. Een Turkse lira is 14,5 keer minder waard dan een Amerikaanse dollar en 16,2 minder dan een euro. Waar je in 2016 nog ongeveer 30 euro kreeg voor 100 lira, krijg je nu dus maar 6 euro meer voor 100 Turkse lira. Een enorme verarming voor de Turken.

De duik van vandaag kwam er nadat de Turkse minister van Financiën, Nureddin Nebati, zich publiek nog eens achter het beleid van Erdogan schaarde. Hij beweert dat hoge rentes alleen maar “vluchtig geld” aantrekken.

Protest

Die politiek wakkert inflatie aan, die in november al op 21 procent stond. De Turkse bevolking verarmt dus in sneltempo en dat zorgde al voor heel wat onvrede. Afgelopen weekend waren er al enkele grote protesten in het land tegen het economisch wanbeleid. De regering zweert echter bij een lage rente, die moet zorgen voor economische groei, meer krediet, een hoge export en productie. Het enige wat echt nodig zou zijn is vertrouwen, zo meent de regering.

Economen, wetenschappers en de oppositie gaan hier niet mee akkoord. Maar de Turkse regering gaat ver in haar overtuiging. Zo werden reeds drie gouverneurs van de centrale bank de laan uitgestuurd. Experten beginnen nu ook te vrezen voor de impact op banken. Internationaal ratingbureau S&P waarschuwde vrijdag nog voor grote risico’s en negatieve vooruitzichten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Turkse lira neemt duik na ingreep Erdogan”

  1. De zelfverklaarde hoofdeconoom van Turkije is dezelfde persoon als hun president. Het zou me verwonderen als de Turkse bevolking nog lang lijdzaam zou toekijken hoe deze autocraat hun land stilaan de dieperik instuurt.

Plaats een reactie

Delen