Minstens 53 Chinese ‘vrijwilligers’ actief als spion in België: “Zo spoedig mogelijk land uitzetten”

Ponthier vindt dat de 53 'vrijwilligers' zo snel mogelijk het land uit moeten. Shutterstock

Uncategorized

Vicepremier De Sutter (Groen): “Kerncentrales langer openhouden niet uitgesloten, maar is niet onze voorkeur”

Anton Schelfaut

Een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales is niet uitgesloten als dat nodig is voor de bevoorradingszekerheid. Dat heeft vicepremier Petra De Sutter (Groen) gezegd in De Ochtend op Radio 1. Ze benadrukt evenwel dat dat niet het voorkeurscenario is.

De regering-De Croo moet voor het jaareinde een beslissing nemen over de kernuitstap. In de huidige wet staat te lezen dat al onze kernreactoren in 2025 moeten sluiten. Maar het regeerakkoord voorziet in een verlenging van de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 als de bevoorrading niet gegarandeerd is. “Plan A is nog altijd die volledige sluiting, maar als er onzekerheid blijft over onze bevoorrading, dan komt plan B op tafel, zoals het in het regeerakkoord staat”, aldus De Sutter.

Technische en juridische problemen

Volgens De Sutter brengt het langer openhouden van de jongste kernreactoren heel wat technische en juridische problemen met zich mee. “We moeten 100 procent zeker zijn dat er voldoende bevoorrading is en dat is zo met de kernuitstap. De risico’s dat er niet voldoende bevoorrading zal zijn, lijken groter te zijn met de verlenging dan met de uitstap”, waarschuwt de vicepremier.

Tot slot wijst De Sutter de regering-Michel met de vinger. “De beslissing voor de verlenging van de kerncentrales had in 2018 genomen moeten worden. Daar nu over twijfelen is lastig, want de beslissing komt er dan drie jaar te laat”, besluit ze. “Iedereen heeft er baat bij dat het regeerakkoord zo snel mogelijk uitgevoerd wordt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Vicepremier De Sutter (Groen): “Kerncentrales langer openhouden niet uitgesloten, maar is niet onze voorkeur””

  1. En daar is de bocht van groen, ze hebben eindelijk iemand in hun rangen gevonden die met een rekenmachine kon omspringen. Meten is weten, gissen is vergissen, en dogma’ s hebben heeft nog nooit tot iets positief geleid.

  2. Iedereen wijst naar iedereen, maar ze hebben allemaal boter op hun hoofd. Kijk naar wat Frankrijk en Nederland gaan doen terwijl wij vervuilende gascentrales gaan bouwen en afhankelijk zullen van het gas van Poetin. Wat een bende imbecielen zitten er hier in Brussel die ons land volledig in de armoede zullen storten.

  3. Het bewijs dat de uitleg dat 1000 km in de omgeving van de centrales ook moeten akkoord gaan is gelogen daar er op nog geen 100 km van ons men centrales gaat bouwen dus de sponsering van 200.000.000 euro is wel degelijk om koperij van de minister. Heb al 2 mail naar haar gezonden over de verdeel sleutel van mijn 3 maandelijks verbruik op mijn jaarlijkse af rekening nog steeds geen antwoord gekregen

  4. -En dit dat België in ‘Katanga’ de rijkste Uranium voorraad hebben van de Wereld
    die zo lang de mens leeft propere kerncentrales kan bouwen -Elektriciteit Genoeg
    ook om te verkopen-

  5. Het is zeker niet aan zijn taal te horen dat groen een mini partijtje is. Wat een ongepaste overmoedige arrogantie. Wie denkt die De Sutter wel te vertegenwoordigen? Samen met domme Tinne zijn die twee ons land in een financiële afgrond het storten. Alleen maar uit dogmatische overtuiging waar ze ALLEEN staan willen ze die kernuitstap. Dat noem ik crimineel Talibanisme.

  6. Beste, denk je echt dat die in Brussel imbecielen zijn die dat niet weten? Die weten dat maar al te goed! Hier spelen andere factoren mee, namelijk geld, veel geld dat zal gaan naar degenen (Groen) die dit mogelijk hebben gemaakt!

Plaats een reactie

Delen