Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) - Afbeelding: Photonews

Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) - Afbeelding: Photonews

Cultuuroorlog

Assita Kanko (N-VA) hekelt serie met zwarte Anne Boleyn

Niels Geerinck

Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) plaatst enkele bedenkingen bij het onthaal van de nieuwe serie ‘Anne Boleyn‘. Volgens haar schuilt er heel wat hypocrisie in de manier waarop er met de serie wordt omgegaan door de ‘wokers’.

Op Twitter liet het Europees Parlementslid zich kritisch uit over de nieuwste adaptatie van het verhaal rond Anne Boleyn.

In de serie wordt de toenmalige koningin (1501-1536) en tweede vrouw van de Engelse monarch Hendrik VIII (1491-1547) vertolkt door de zwarte actrice Jodie Turner-Smith. Hetgeen heel wat stof deed opwaaien bij critici. “Ik vind het eigenlijk helemaal prima dat Jodie Turner de rol van Anne Boleyn speelt, zolang links belooft hun mond te houden als in de toekomst Henry Caville wordt geselecteerd om Barack Obama te spelen en Rachel McAdams Michelle kan spelen”, zo klonk het bij opiniemaakster Candance Owens. Ook Kanko lijkt hetzelfde te willen aanbrengen.

Twee maten en twee gewichten

Kanko duidt op de hypocriete houding van de ‘woke logica‘ tegenover kwesties waarin de afkomst van de betrokken personen slechts een rol spelen indien ze niet blank zijn. Zo verwijst ze in haar tweet naar de consternatie die ontstond nadat de Nederlandse -blanke- schrijfster Marieke Rijneveld de poëzie van de zwarte dichteres Amanda Gorman wou vertalen.

Op sociale media ontstond meteen een lastercampagne tegenover Rijneveld en Uitgeverij Meulenhoff, die de vertaalrechten had gekocht. Er werd geëist dat de blanke schrijfster geen vertaling zou maken van de gedichten van Gorman, omdat zij zich -door haar blanke huidskleur- niet kan inleven in de gevoelens van een zwarte dichteres. Zowel Meulenhoff als Rijneveld bedankten en de opdracht werd ingetrokken. De uitgeverij ging opzoek naar een zwarte schrijfster om de klus van Rijneveld over te nemen.

Nadat Rijneveld op het kapblok was geofferd was het de beurt aan de Catalaanse dichter Victor Obiols. Hij zou een Catalaanse vertaling voorzien van het oeuvre van Gorman. Maar ook hier zwichtte zijn uitgeverij voor de druk van woke-fanatici op sociale media. Bij nader inzien moest “een jonge zwarte vrouw, bij voorkeur begaan met politiek activisme” de vertaling bewerkstelligen, zo liet de uitgeverij aan Obiols weten. De Catalaanse dichter werd ontslagen.

Het is die vreemde dissonantie die Kanko aan de kaak wou stellen met haar tweet en waartegen ze zich afzet. “Een blanke mens mag de gedichten van Gorman niet vertalen, maar deze actrice mag wel de historische figuur van Anna Boleyn spelen”, aldus het Europarlementslid. En gaat verder: “Wereldwijd schrijft de pers “zwarte actrice” en niet “actrice” en dat stoort de wokers ook niet.”, zo besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

21 gedachten over “Assita Kanko (N-VA) hekelt serie met zwarte Anne Boleyn”

  1. Wokers voelen zich goed in België, hun gedrag is in feite een afspiegeling van de rare kronkels van onze federale regering. Hun rabiate afkeer van de blanke hetero man is voorbij pure haat.

  2. Dit is nog inconsequenter dan een “Roetveeg piet” met “roetvegen” op zijn gelaat maar nochtans met een proper gebleven kostuum. De wonderen zijn de politiek-correcte waanwereld niet uit……

  3. Wat Jeff ventileerde aan macho visie, is vaak aan elke Vlaamse cafétoog te horen, na de zoveelste pint. Sinds Eva over Adam’s lid wreef, waardoor zijn mond van verbazing open viel en zij er de “verboden vrucht” in propte, wordt “de Vrouw” in het algemeen vaak vermeend of echt schuldig geacht aan miserie die een man overkomt.

  4. Dit is een woke toe-eigening van de blanke cultuur.
    Woke vloekt tegen de eigen ‘wetten’, maar dat zal voor heb wel toegelaten zijn, want anti-blank, pardon, anti-wit.

  5. Ik vind dit heel erg goedkoop. De woke cultuur is natuurlijk verderfelijk, destructief voor onze Vlaamse maatschappij. Tot zo ver zijn we het helemaal eens. Maar: ofwel is Kanko onvoorstelbaar naïef (dat zou kunnen, maar dat acht ik onwaarschijnlijk) ofwel is ze super hypocriet (dat acht ik meer waarschijnlijk). De woke cultuur veroordelen, dat is goedkope stemmenwinst, gefundenes Fressen. Maar de oorzaak, de sponsors, de organisatoren bij naam noemen, ho maar, dat doet Kanko niet. Ze weet m.i. heel goed dat de woke cultuur vanuit de VS komt. Die komt niet naar hier “overgewaaid”. Die wordt hier heel bewust met heel veel geld ingeplant en uitgezaaid dooe een klein groepje Amerikaanse oligarchen. Kanko moet dat beslist weten, want er zitten duizenden van die Amerikaanse “NGO’s”, “Think Tanks” en “Vredesbewegingen” in Straatsburg, Geneve en in Brussel. Viktor Orban heeft ze allemaal buiten de wet gesteld. Van Kanko heb ik nog niet zo’n wetsvoorstel gezien.
    Nee, Assita Kanko, van mij krijg je geen applaus.

  6. Uw standpunt over de wokevertakking wereldwijd snijdt wel hout, maar ik wil met geen modder gooien naar Assita. Ze hoeft toch niet de hele woke-pedigree op te sommen? Ze concentreert zich op één bepaalde uiting van wokerij, de toe-eigening door ‘witten’ van een andere cultuur of ras en klaagt de woke hypocrisie hiervan aan. Voor mij volstaat dit binnen de context van dit artikel.

  7. Dat heel wat Ngo’s dit actief propageren en lobbyen waar ze kunnen lijkt me duidelijk. En er zullen wel rijke goeroe’s zijn die er hier en daar wat centen tegenaan gooien. Maar een samenzwering van enkele Amerikaanse oligarchen lijkt me een beetje van de pot gerukt. Ik vergelijk het liever met het jihadisme, maar dan van Westerse makelij. Gedecentraliseerd, utopisch, het doel heiligt alle middelen, sterke politieke en totalitaire aspiraties, beklemmend moralistisch, viraal en een maatschappij die beetje bij beetje overstag gaat en langzaam helemaal door de ideologie bevangen raakt. Al verrast het me telkens weer hoe top-down het in het bedrijfsleven en de politiek wordt ingeplant.

  8. En een Zwarte Sinterklaas met Albino Witte Piet lijkt me ook wel uitermate politiek-correct maar dan ook wel geen roze marsepeinen varkentjes meer brengen, want “varken” is immers noch kosher noch halal en dus niet politiek-correct.

Plaats een reactie

Delen