(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christelijk meisje in Nigeria mogelijk vrij na 4 jaar gevangenschap door Boko Haram

Sonja Dahlmans

Het hoofd van het Nigeriaanse Ministerie van Defensie, generaal Irabor, heeft op de Nigeriaanse televisie het publiek ervan verzekerd dat er op korte termijn inspanningen verricht zullen worden om het christelijke meisje Leah Sharibu uit handen van de islamitische terreurgroep Boko Haram te bevrijden. Irabor zei dit tijdens het ochtendprogramma ‘Good morning Nigeria’. Ook andere gevangenen van terreurgroepen zou de regering-Buhari op korte termijn willen bevrijden.

De inmiddels bijna achttienjarige Leah werd van een school in Dapchi, in de staat Yobe, samen met 109 andere meisjes ontvoerd. Een aantal meisjes werd vermoord en de rest werd gegijzeld gehouden. Na een maand mochten de islamitische meisjes terug naar huis, alleen de toen veertienjarige Leah Sharibu werd vastgehouden omdat zij weigerde zich te bekeren tot de islam. De terreurgroep verklaarde dat het christelijke meisje voor altijd hun slavin zou blijven.

Geruchten dat Leah inmiddels twee kinderen baarde van een terrorist doen de ronde. Tot nog toe is echter geen enkel nieuws rondom het welzijn van het meisje bevestigd. President Buhari van Nigeria verklaarde kort na de ontvoering in 2018 dat hij ervoor zou zorgen dat Leah spoedig zou thuiskomen. Hoewel hij meermalen effectief met terreurgroepen onderhandelde om andere gijzelaars vrij te krijgen, was er tot vandaag niets bekend over politieke inzake de ontvoering van Leah. Nog in maart 2021 schreven de ouders van Leah, Rubecca en Nathan Sharibu, een brief om president Buhari te herinneren aan zijn belofte zich in te zetten voor de vrijlating van hun dochter. Voormalig vice-president van de Verenigde Staten, Mike Pence, sprak met de moeder van Leah en ook met de vice-president van Nigeria, Osinbajo bij diens bezoek aan Amerika.

Hoewel eerdere bronnen spreken over ontvoering door Boko Haram, staat in het nieuwste bericht dat het meisje wordt gegijzeld door de Islamitische Staat West Afrikaanse Provincie (ISWAP). De ISWAP is een afsplitsing van Boko Haram. Het zou kunnen zijn dat het meisje daardoor nu door deze jihadistische groep wordt vastgehouden. De beide terreurgroepen zijn momenteel met elkaar verwikkeld in een gewapend conflict. Ontvoeringen van christelijke vrouwen en meisjes door jihadistische terreurgroepen komt in Nigeria en andere landen in Afrika regelmatig voor.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Christelijk meisje in Nigeria mogelijk vrij na 4 jaar gevangenschap door Boko Haram”

Plaats een reactie

Delen