Dean (4) rechts op de foto, de intussen opgepakte Dave De Kock midden en rechts

Uncategorized

Dave De Kock opgepakt na ontvoering, maar 4-jarige Dean nog steeds spoorloos

Wannes Neukermans

De 34-jarige Dave De Kock die woensdag voor het laatst gezien is met een vierjarige jongen in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, is opgepakt in Nederland. De jongen, Dean Verberckmoes, is nog niet aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse politie en het bericht wordt bevestigd door het Oost-Vlaamse parket. De man werd in 2010 al veroordeeld tot tien jaar cel voor feiten van kindermishandeling waarbij de dood werd veroorzaakt van een peuter van twee jaar.

De 34-jarige Dave De Kock is maandag rond 14.15 uur opgepakt na een melding over een verdachte situatie in het Nederlandse Meerkerk, meldt de Politie Tilburg. “Hij was daar alleen. Uit verder onderzoek bleek dat hij zijn auto had achterlaten bij een bedrijf in Gorinchem, de auto is daar aangetroffen en veilig gesteld. De vierjarige jongen is echter niet nog gevonden. Het verhoor met de verdachte heeft tot op heden nog niet geleid tot het vaststellen van de verblijfplaats van het kind. Er wordt daarom een Amber Alert (opsporingsbericht) verstuurd. Het rechercheteam van de eenheid Zeeland-West-Brabant in Nederland werkt nauw samen met de Belgische speurders die het onderzoek zijn gestart.”

Kindermishandeling waarbij de dood werd veroorzaakt

Het Oost-Vlaamse parket bevestigt dat de man opgepakt is, maar kan geen verdere details geven. De Belgische speurders hadden gevraagd om nog niet te berichten over de arrestatie, maar werden verrast door de melding van de Nederlandse politie. De zoektocht concentreert zich nu op het kind. Het gaat om de 34-jarige Dave De Kock en de 4-jarige Dean Verberckmoes. Ze werden woensdag 12 januari om 10.30 uur voor het laatst gezien in de Dalstraat in Sint-Niklaas. Het afgelopen weekend had de moeder aangifte gedaan van de verdwijning. Ze vertelde dat de man die op haar kind paste al een aantal dagen niet te bereiken was. Ze verklaarde dat de man al eerder op het kind had gepast en dat ze hem volledig vertrouwde. Hij ging het kind normaal donderdag naar de grootouders brengen, maar dat is niet gebeurd.

Zondagavond stuurden politie en parket een opsporingsbericht uit. Er werd echter gevraagd om het strafverleden van de man niet te verspreiden om de verdachte niet te verontrusten. Dave De Kock werd in februari 2010 door de correctionele rechtbank van Turnhout veroordeeld tot tien jaar cel voor “feiten van kindermishandeling waarbij de dood werd veroorzaakt”. “De betrokkene heeft zijn straf uitgezeten en de straf kende zijn einde in december 2018”, meldt het parket.

Vermist kind in levensgevaar

De speurtocht concentreerde zich maandag in Nederland. Er werd onder meer met een helikopter gezocht in de omgeving van Vlissingen in Zeeland en met verschillende patrouilles in Sprang-Capelle in Noord-Brabant. De man werd uiteindelijk opgepakt in Meerkerk in de gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht.

Met de verspreiding van een Amber Alert vraagt de Nederlandse politie landelijk en regionaal aan burgers om “uit te kijken naar een vermist kind dat in levensgevaar is”. De politie verspreidde zijn signalement en vraagt tips op het Nederlandse nummer 0800-6070. “Dean is ongeveer 1m02 lang en normaal gebouwd. Hij heeft bruine ogen en bruin haar. Op het ogenblik van zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jas met rode strepen”, stelt het opsporingsbericht dat eerder in België verspreid werd.

Samenwerking tussen Nederlandse en Belgische politie

De Nederlandse en Belgische politie blijven samenwerken om het kind terug te vinden. Het onderzoek moet duidelijk maken of er nog derden betrokken waren bij de ontvoering. Het is nog niet duidelijk waarom De Kock naar Nederland ging en wat er met de jongen gebeurd is. De man zou in België ruzie gehad met zijn vriendin, die ook bevriend was met de moeder, en zou het kind dan meegenomen hebben naar Antwerpen. De moeder, Elke Verberckmoes, verklaarde dat ze wist dat hij in de gevangenis had gezeten maar niet voor welke feiten, en dat ze anders nooit het kind zou toevertrouwd hebben aan de man. Ze had veel vertrouwen in hem omdat hij altijd goed op haar kinderen – Dean en zijn zusje – had gepast. “Als hij voor hen had opgepast, vertelden ze altijd dat ze met hem geknutseld hadden en spelletjes hadden gedaan.”  Elke Verberckmoes wordt vanwege een depressie 5 dagen per week opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daarom had ze vaak opvang nodig voor haar kinderen.

Intussen vragen talloze mensen zich af hoe het kan dat een man met zo’n strafverleden nog in de buurt van kinderen kan komen. “Bij een veroordeling voor zware kindermishandeling en misbruik zou een rechter een verbod moeten kunnen uitspreken om nog ooit met een kind samen te leven. We moeten echt meer voorkomen in plaats van te blijven verschieten van dingen die te voorspellen waren”, stelt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. (Lees verder onder Tweet)

Dood van 2-jarige Miguel op zijn geweten

De Kock werd in 2010 reeds voor de correctionele rechtbank van Turnhout veroordeeld voor tien jaar effectief voor het mishandelen van de tweejarige peuter Miguel Van Kriekinge. Hij overleed op 2 juli 2008 in het ziekenhuis aan verwondingen die het gevolg waren van zware mishandelingen. Dave De Kock, toen de stiefvader van het jongetje, bracht de peuter met zware hoofdletsels en verwondingen over het hele lichaam. Enkele dagen later overleed de jongen in het UZ van Antwerpen aan een hersenvliesbloeding. Onmiddelijk na de feiten werd Dave De Kock aangehouden door het parket van Turnhout. De – toen twintiger – uit Mortsel stond bekend als een agressieve druggebruiker. Ook de moeder van Miguel, Sandra Verbeek, werd veroordeeld voor schuldig verzuim. Het is maar hopen dat het verhaal van Dean een positiever einde kent.

Miguel Van Kriekinge (2) werd jaren geleden al slachtoffer van Dave De Kock.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen