Uncategorized

De ideeën waarmee rijken zich een morele status kopen op kosten van de rest van de samenleving

Jurgen Ceder

Luxe-opvattingen

Rob Henderson had een moeilijke jeugd. Verlaten door druggebruikende ouders, kwam hij in pleeggezin na pleeggezin terecht. Hij kon evenwel aan de universiteit van Yale en daarna Cambridge raken door talent en heel veel inspanningen. Daar belandde hij tussen de telgen van welstellende ouders. Hij verbaasde zich over de wereldvreemde maatschappelijke opvattingen van die jongeren en schreef er een artikel over in de New York Post. Henderson lanceerde daarin een begrip dat terrein begint te winnen: ‘luxury beliefs’.

In mijn vorige bijdrage had ik het over de Veblen-goederen, de dure producten die de rijken graag kopen om hun hoge financiële status te benadrukken. Luxe-opvattingen spelen dezelfde rol, want het zijn de ideeën die rijken zich kunnen permitteren, maar die onbetaalbaar zijn voor de minder gegoeden.

De Tesla-activisten

Klimaatactivisme is een goed voorbeeld. Rijken hoeven zich weinig aan te trekken van de snel stijgende energieprijzen die het gevolg zijn van de strijd tegen CO2. Ze hebben het geld om in goed geïsoleerde huizen te wonen en om zich zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen aan te schaffen. Ze kopen de laatste Tesla en moeten met geen tweedehandsdiesel rondtoeren. De armen dragen – vandaag al goed merkbaar in de energieprijzen – de gevolgen van een beleid dat voortkomt uit de luxe-opvattingen van rijken.

Opinies over immigratie passen ook in dat schema. De elites kunnen zich permitteren om met veel deugdvertoon open grenzen te bepleiten. Ze hebben het geld om zich terug te trekken in de dure wijken waar de gevolgen van migratie zich het minst laten voelen. En als dit land naar de vaantjes gaat, zijn er andere landen. Nationaliteit en grenzen betekenen weinig voor de kosmopolitische elites.

De elites willen niet dus alleen op financieel vlak een hoge status, maar ook op moreel vlak. Ze zijn op dat punt niet anders dan de middeleeuwse roofbaronnen die kerken en kloosters lieten bouwen. De huidige generatie doet dat met luxe-opvattingen, het pronken met idealistische opvattingen waarvoor de rest van de samenleving de prijs betaalt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

2 gedachten over “De ideeën waarmee rijken zich een morele status kopen op kosten van de rest van de samenleving”

  1. daarom moet Vlaanderen onbereikbaar worden voor nutteloze allochtonen uit Afrika.Aziaten die niet uit de moslimsekte komen zijn welkom om bij te dragen en de welvaart van ons en hun Vlaanderen te verstevigen.

Plaats een reactie

Delen