Vraag van de Week: Vreest u dat de democratie in gevaar komt door extreme religie?

Protest tegen neutraliteit in het onderwijs. Belga

Uncategorized

Deense migratieminister: “Het Europese asielsysteem is een grote leugen”

Anton Schelfaut

“Iedereen beseft dat het Europese asielsysteem kapot is. Het is een grote leugen.” Dat heeft de Deense minister van Migratie Matthias Tesfaye gezegd in een interview met De Tijd.

Volgens Tesfaye maken we elkaar wijs dat het Europese asielsysteem humanitair is. “Maar de helft van de mensen die een aanvraag doen, wordt afgewezen en is niet eens een echte vluchteling”, schetst hij. “Het kost enorm veel middelen om die mensen terug te sturen, als we daar al in slagen.”

Welvaartsstaat

Tesfaye wijst erop dat de sociale cohesie, die hij “een van de belangrijkste elementen van de welvaartsstaat” noemt, onder vuur ligt. “En dat zeg ik ook als lid van de sociaaldemocratische partij: als de migratie te hoog is, krijgen we problemen in onze scholen, in onze sociale huisvesting en in de laaggeschoolde arbeidsmarkt. Het zijn dus de klassieke sociaal-democratische kiezers die de hoogste prijs betalen voor ongecontroleerde migratie.”

“Het belangrijkste voor mij is niet het overleven van een of andere partij, maar dat van de welvaartsstaat”, benadrukt hij. “En voor ons is het overduidelijk dat migratie uit het Midden-Oosten een bedreiging vormt voor onze economie, omdat het voor veel nieuwkomers, en vooral voor de vrouwen, moeilijk is een job te vinden.”

Democratische waarden

De minister meent dat de migratie ook een uitdaging vormt voor onze democratische waarden. “Want die mensen komen niet alleen binnen met een tandenborstel, een kredietkaart en een smartphone, ze komen ook met hun religie, hun overtuigingen en hun waarden.”

“De meesten kunnen die waarden vertalen naar een democratie als die van Denemarken”, besluit hij. “Maar er zijn er ook die niet aarden in samenlevingsmodel waarin mannen en vrouwen gelijk zijn, waar de wetten door de politiek en niet door religie gemaakt worden, en waar homoseksuelen en Joden en andere minderheden aanvaard worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Deense migratieminister: “Het Europese asielsysteem is een grote leugen””

  1. Het licht begint daar voor de socialisten te schijnen, alleen bij ons nog niet. Hier blijft Mark Elchardus roepende in de woestijn en doet yuppie Connard zijn zinnetje via onnozele selfies en in de infantiele ‘boekskens’.

Plaats een reactie

Delen