Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Binnenland politiek

Econoom Geert Noels pleit voor groepsimmuniteit: “We moeten het allemaal krijgen, waarom zeggen we dat niet?”

Anton Schelfaut

In een dubbelinterview met dokter Erika Vlieghe voor De Zondag pleit econoom Geert Noels voor groepsimmuniteit. Ook stelt hij de angststrategie die sommige experten hanteren om bepaalde maatregelen door te duwen aan de kaak. “Dat is écht schadelijk voor een samenleving”, waarschuwt Noels.

Noels mist naar eigen zeggen een gezond debat over groepsimmuniteit. “Dat is toch het einddoel?”, vraagt hij zich hardop af. “We moeten finaal allemaal het virus krijgen. Waarom durven we dat niet zeggen? Wie daarvoor pleit, wordt zelfs antivaxer genoemd.”

In die optiek vestigt de econoom zijn hoop op de omikronvariant. “Die variant is niet zo ziekmakend. Als we die goed managen, kan die misschien voor groepsimmuniteit zorgen. Dat is toch de weg uit de crisis?”

“Hoe meer immuniteit, hoe beter voor de kwetsbaren”, erkent ook Erika Vlieghe. “Al blijft het een vraagteken of en hoe we groepsimmuniteit kunnen bereiken. We weten nog niet hoe duurzaam de immuniteit zal zijn die opgebouwd is door vaccinatie en infectie.”

“Ik hoop dat corona op termijn iets wordt zoals de griep, waarvoor je alleen kwetsbaren moet vaccineren”, aldus nog Vlieghe. “Maar daar zijn we nog niet. We zijn nog niet voldoende beschermd. Bovendien is de kans groot dat er nog varianten opduiken. We moeten dus allemaal voorzichtig blijven.”

“Maar zo kan het toch geen jaren verder”, meent Noels, die een andere strategie bepleit. “De motivatie ebt weg, de mensen zijn ontgoocheld over de vaccins.”

Angststrategie

Verder hekelt Noels dat sommige experten “angst gebruiken als bondgenoot om bepaalde maatregelen door te duwen”. “Dat is écht schadelijk voor een samenleving. Het is mijn wens voor 2022 dat deze angststrategie verdwijnt.”

Daarbij kijkt de econoom vooral naar mannelijke collega’s van Vlieghe. “De manier waarop zij soms hun kaarten op tafel leggen, werkt zó indringend. Marc Van Ranst bijvoorbeeld gaf een volledige lezing over het belang van angst als tool. Dat wordt dan gretig gedeeld op sociale media.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Econoom Geert Noels pleit voor groepsimmuniteit: “We moeten het allemaal krijgen, waarom zeggen we dat niet?””

  1. We zeggen dit niet om 2 redenen:
    – naast vaccins brengen PCR tests en zelftests miljarden op voor Big Pharma en de labo’s (van onze experten)
    – op deze manier gaan we alle paniek bij de bevolking wegnemen en gaat de bevolking opnieuw hun vrijheden eisen

  2. Geert Noels zegt zinnige dingen en uiteindelijk zullen we naar groepsimmuniteit moeten komen om uit deze crisis te geraken. Wat Van Ranst betref, die verstaat ook enkel de taal van angst, dat hebben we in het verleden als eens gezien toen hij in een hol onder grond kroop. Van Ranst is een lafaard !

  3. Ik ben zelf 3X gevaccineerd, mijn vrouw en mijn naaste familie ook, geen probleem. Wij houden ons ook zo goed mogelijk aan de regels. Maar nu zou er toch eens iemand mij moeten uitleggen wat het nut is van kleine kinderen te vaccineren tegen COVID. Ze worden er als ze gezond zijn niet echt ziek van en bouwen bij besmetting immuniteit op. Maar ze kunnen, gevaccineerd of niet, nog wel anderen besmetten en zelf lichtjes ziek worden. Dus, wat is het verschil?

  4. volledig akkoord met geert Noels.
    Het is en blijft schandelijk dat een normaal en redelijk debat totaal onmogelijk wordt gemaakt : iedereen met een iets andere mening of nuance wordt weggezet als antivaxer of domoor.
    Natuurlijk is het ook zo dat na vaccinatie van het grootste deel der bevolking deze groep mee luid roept om de heidenen te kerstenen (= vaccineren).
    Als een vaccin ( dat tegen het Wuhan virus is gecreeerd) na drie prikken (zelfs vier in Israel) nog niet voldoende blijkt, rest alleen nog de groepsimmuniteit en stop de hele onzin.

  5. Ik heb mijn derde vaccin geweigerd. Ik ben kort geleden geopereerd aan mijn teelbal omdat er na infectie bij het tweede vaccin een gezwel overbleef.
    Nu moeten ze me geen flauwekul meer wijsmaken, ik kijk zo door al hun bangmakerij.
    Krijg allemaal(politiekers)kanker en sterf in pijn!
    Antivaxxer zijn is een compliment.

  6. Leef jij op een andere planeet? Zowat iedereen die een kritisch geluid heeft laten horen wordt bij de antivaxers ingedeeld, ook al ben je 3 maal gevaccineerd. Misschien eens een exhaustive lijst vragen aan twittertrol Marc Van Ranst. Die heeft daar al half Vlaanderen geparkeerd.

  7. Het vaccin bij kinderen werkt bijzonder goed tegen de onzin van volwassenen. Zo kan je met je kinderen zonder zorgen gaan skieen als ze gevaccineerd zijn. Volwassenen die niet gevaccineerd zijn worden op heel wat plaatsen al verstoten uit het publieke leven. Kinderen zijn niet immuun voor soortgelijke uitsluiting, dus je kan hen er beter tegen vaccineren.

  8. Dus de veiligheid en de gezondheid op lange termijn van uw kinderen, dat interesseert u niet. Volspuiten maar die kinderen met experimentele middelen waarvan de gevolgen totaal onbekend zijn, en op korte termijn alarmerend.
    We moeten toch op reis kunnen?.
    Wat een fantastische, verantwoordelijke vader ben jij!

Plaats een reactie

Delen