In een dubbelinterview met dokter Erika Vlieghe voor De Zondag pleit econoom Geert Noels voor groepsimmuniteit. Ook stelt hij de angststrategie die sommige experten hanteren om bepaalde maatregelen door te duwen aan de kaak. “Dat is écht schadelijk voor een samenleving”, waarschuwt Noels.
Noels mist naar eigen zeggen een gezond debat over groepsimmuniteit. “Dat is toch het einddoel?”, vraagt hij zich hardop af. “We moeten finaal allemaal het virus krijgen. Waarom durven we dat niet zeggen? Wie daarvoor pleit, wordt zelfs antivaxer genoemd.”
In die optiek vestigt de econoom zijn hoop op de omikronvariant. “Die variant is niet zo ziekmakend. Als we die goed managen, kan die misschien voor groepsimmuniteit zorgen. Dat is toch de weg uit de crisis?”
“Hoe meer immuniteit, hoe beter voor de kwetsbaren”, erkent ook Erika Vlieghe. “Al blijft het een vraagteken of en hoe we groepsimmuniteit kunnen bereiken. We weten nog niet hoe duurzaam de immuniteit zal zijn die opgebouwd is door vaccinatie en infectie.”
“Ik hoop dat corona op termijn iets wordt zoals de griep, waarvoor je alleen kwetsbaren moet vaccineren”, aldus nog Vlieghe. “Maar daar zijn we nog niet. We zijn nog niet voldoende beschermd. Bovendien is de kans groot dat er nog varianten opduiken. We moeten dus allemaal voorzichtig blijven.”
“Maar zo kan het toch geen jaren verder”, meent Noels, die een andere strategie bepleit. “De motivatie ebt weg, de mensen zijn ontgoocheld over de vaccins.”
Angststrategie
Verder hekelt Noels dat sommige experten “angst gebruiken als bondgenoot om bepaalde maatregelen door te duwen”. “Dat is écht schadelijk voor een samenleving. Het is mijn wens voor 2022 dat deze angststrategie verdwijnt.”
Daarbij kijkt de econoom vooral naar mannelijke collega’s van Vlieghe. “De manier waarop zij soms hun kaarten op tafel leggen, werkt zó indringend. Marc Van Ranst bijvoorbeeld gaf een volledige lezing over het belang van angst als tool. Dat wordt dan gretig gedeeld op sociale media.”