Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen - Afbeelding: Shutterstock

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Europese Unie is ‘bereid’ tot ‘massale’ sancties indien Rusland Oekraïne binnenvalt

Niels Geerinck

Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen is de Europese Unie ‘klaar’ om ‘massale’ economische en financiële sancties tegen Rusland af te roepen. “We hopen dat er geen conflict komt. Maar als dat het geval is, zijn we klaar”, aldus Von der Leyen.

De Commissievoorzitter deed de uitlatingen tijdens een virtuele vergadering van het World Economic Forum (WEF). De verschillende EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen elkaar maandag treffen in Brussel, alwaar de bespreking van de ‘sancties’ op de agenda staat. Deze moeten vervolgens een unanieme goedkeuring verkrijgen.

Amerika schuift mee aan tafel

De EU liet eerder deze week al verstaan de banden met de NAVO en de Verenigde Staten te willen vernauwen. Zodoende zal ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan de Europese onderhandelingstafel aanschuiven.

Volgens Blinken probeert Rusland “Europa te verdelen” in verschillende ‘invloedsferen’. Von der Leyen verwees inmiddels al naar de handvesten van Helsinki en Parijs. “Deze werden allebei ondertekend door Rusland”, zo zegt ze.

“We willen dialoog met Rusland”

“Wij bevestigen nogmaals onze solidariteit met Oekraïne en onze Europese partners die door Rusland worden bedreigd. En natuurlijk blijven we het fundamentele principe verdedigen dat Oekraïne vrij is om te beslissen als een soevereine staat,” zo voegt ze eraan toe.

De Commissievoorzitter wilt wel nog steeds met Rusland rond de tafel zitten. “Voor alle duidelijkheid, we willen een dialoog. Wij willen dat conflicten worden opgelost in de organen die daarvoor zijn voorzien. Maar als de situatie verslechtert, als er nieuwe aanvallen op de territoriale integriteit van Oekraïne komen, zullen we reageren met massale economische en financiële sancties. Rusland en Europa delen een geografie, een cultuur en een geschiedenis. We willen ook een gemeenschappelijke toekomst”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

18 gedachten over “Europese Unie is ‘bereid’ tot ‘massale’ sancties indien Rusland Oekraïne binnenvalt”

  1. “En natuurlijk blijven we het fundamentele principe verdedigen dat Oekraïne vrij is om te beslissen als een soevereine staat”. Met deze zin houdt von der Leyen een slag onder de arm. Indien Oekraïne merkt dat het Westen te lauw reageert en het land door de Russen te zwaar onder druk wordt gezet dan krijgt het van de EU een vrijgeleide om door de knieën te gaan.

  2. Elke Europese sanctie tegen de Rus gaat over de rug van de EU-burger, lees: wat je niet meer mag leveren hoef je niet meer te maken. Vraag maar aan varkensboeren en perentelers. EU wil nauwer bij de NAVO??? Hallo, zou je beter niet eerst uw facturen aan de NAVO betalen vrouwtje VDL? Straks Trump aan de macht, dan zal je wel moeten betalen of hij flikkert u buiten of stapt er zélf uit. Van Biden kwam gisteren nog het allerbeste: hij zal Poetin treffen in verhouding tot de grootte van een inval. Prachtige diplomatie: Poetin kiest enkele vette krenten uit de Oekrainse grens-pap en heeft wat hij wou maar dan quasi-gratis. Geweldige leider die Biden. De Duitse industrie heeft VDL al trachten terug te fluiten want zij kunnen niet verder zonder Poetins gas.

  3. Ursula (berinnetje) gaat zich meten tegen de Russische beer… Niks geleerd van je geschiedenislessen op school ? Vergeten hoe WOI ontstaan is? Stoute bek opzetten en de gewone man in Europa het slachtoffer laten worden van een dictatoriale heerser die over de gaskraan heerst? Wij hebben ons niet te bemoeien in Oekraïne… Gij zult natuurlijk buiten het schootsveld blijven.

  4. Von der Leyen zegt dat als er een conflict komt met Rusland dat Europa “er klaar voor is”. Achterlijk mens die Von der Leyen, de gewone burger zal dit gelag betalen en de energie is nu al onbetaalbaar geworden.
    En Maggie De BLock zei bij het begin van de corona-pandemie: We zijn er klaar voor ! De rest van het verhaal kennen we.

  5. Pfff.Wij kunnen best zonder gas van Rusland.Heb dat gelezen in VB-magazine.Grote muilen bij EU gedrochten Biden incluis.Poetin lacht hier gewoon mee.Als er toch een gewapend conflict komt mogen de Russen van mijn part die EU instellingen bombarderen.Dan is het game over met dit soort gedrochten.

  6. Ze kunnen nog niet op tijd vaccins leveren, laat staan dat ze Poetin gaan imponeren. Pak vlug terug uw privé jet en vlieg naar huis 55km verderop, beste Ursula en vergeet hierbij de EU burger niet te schofferen omdat hij zich verwarmd aan een houtkachel en daardoor teveel “uitstoot”.

  7. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zijn de gesprekken nu gericht op sancties tegen grote Russische banken, maar Duitsland dringt aan op uitzonderingen zodat de betaling van gas- en olie-import uit Rusland mogelijk blijft.
    Europa is nu voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas: zo’n 43% van de totale gasimport van Europa komt uit Rusland.

  8. Welke sancties hebben de EU hypocrieten toegepast telkenmale de USA/CIA zich militair gingen mengen in vreemde landen die probeerden hun grondstoffen te nationaliseren en/of economische onderhandelingen voerden met concurrenten van de Amerkanen?

  9. Hoe komen we van zuster Ursula Von Der Leyden af? Een in België geboren adellijke dame, maar als Defensie minister in Duitsland mislukt. Nou draait de EU op mislukte, gefaalde en ter zake onkundige politici, dus had zij geluk om bij de Brusselse club (of sekte?) te mogen komen. Kortom, wilt u het eens zo mooie Vlaanderen en Nederland behouden – beter gezegd weer opbouwen – dan zijn respectievelijk een Belgxit en Nexit een must!

Plaats een reactie

Delen