Illustration picture shows a blood donation at Rode Kruis-Vlaanderen (Red Cross Flanders) on the occasion of the launch of radio play 'Dracula' by Het Geluidshuis, in Borgerhout, Antwerp, Friday 16 October 2020. The number of blood donors decreases since the outbreak of the Covid-19 pandemic. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Grootschalige cyberaanval op Internationaal Rode Kruis

Wannes Neukermans

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) werd het slachtoffer van een massale cyberaanval. Hackers konden persoonlijke gegevens bemachtigen van meer dan een half miljoen ‘extreem kwetsbare mensen’. Sommigen van hen waren op de vlucht voor conflicten, aldus het ICRC op zijn website.

“Deze week is een geavanceerde cyberbeveiligingsaanval ontdekt op computerservers die informatie hosten die in het bezit is van het Internationale Comité van het Rode Kruis”, staat in een verklaring. “De aanval bracht persoonlijke gegevens en vertrouwelijke informatie in gevaar van meer dan 515.000 zeer kwetsbare mensen.” Het gaat om mensen die op zoek zijn naar familieleden nadat zij hen door een ramp, conflictsituatie of detentie uit het oog zijn verloren.

1.000-tal Vlaamse dossiers

De hulporganisatie heeft nog geen enkel idee wie de aanval heeft uitgevoerd. Tot nu toe lijken er geen gegevens, die afkomstig zijn van ten minste zestig nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-organisaties, te zijn gelekt. “Het betreft een cyberaanval op de computerservers/netwerk in Genève. Rode Kruis-Vlaanderen heeft een dienst Restoring Familiy Links die ook werkt met dit netwerk, samen met een 60-tal landen. Het systeem is tijdelijk afgesloten. Op dit ogenblik weten we nog niet in welke mate data effectief gecompromitteerd werden of niet. Voor Vlaanderen zou het om een 1.000-tal dossiers gaan”, aldus Jan Poté, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Het ICRC maakt zich grote zorgen over de potentiële risico’s voor mensen die het probeert te beschermen als de vertrouwelijke informatie wel openbaar wordt gemaakt. “Een aanval op de gegevens van vermiste mensen maakt de angst en het lijden van de families nog moeilijker om te verdragen. We zijn allemaal ontzet en verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit was en is gecompromitteerd”, zei Robert Mardini, hoofd van het ICRC. “Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen, die al humanitaire hulp nodig hebben, in gevaar.” Door de aanval ziet het ICRC zich gedwongen de computersystemen waarop de gegevens zijn opgeslagen, af te sluiten. Er wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing “om dit essentiële werk voort te zetten”, aldus de organisatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Grootschalige cyberaanval op Internationaal Rode Kruis”

  1. Misschien komt de aanval uit Zwitserland zelf. De Klaus (hoofd World Economic Forum) heeft toch gezegd dat we ons na de corona-crisis moeten voorbereiden op cyber-attacks. Ter info: De Croo, Rutte, Trudeau, Kaag, Maxima, Macron, … zijn allen grote fan van deze Klaus Schwab. Daarom vertellen ze ook allemaal dezelfde verhaaltjes over klimaat, corona, CO2, immigratie enz.

Plaats een reactie

Delen