Pro-Iranian Hezbollah militants take an oath as they stand near a half statue of Iranian commander Qassem Soleimani © Marwan Naamani/Polaris/Photo News

Pro-Iranian Hezbollah militants take an oath as they stand near a half statue of Iranian commander Qassem Soleimani © Marwan Naamani/Polaris/Photo News

Uncategorized

Israël neemt stellingen Hezbollah in Syrië onder vuur

Maarten Sirre

Syrië heeft verschillende raketten van Israël onderschept. Naar verluid was het doel van het Israëlisch leger stellingen en een wapendepot van de Libanees-Sjiitische beweging Hezbollah. De aangevallen doelen bevonden zich bij de Syrische hoofdstad Damascus. Hezbollah zou strijders hebben gestuurd om Assad, de president van Syrië te ondersteunen in de voortwoedende burgeroorlog aldaar.

Het nieuws komt van zowel Syrische staatsmedia als van het ‘SOHR‘. Dat is een organisatie die vanuit het Verenigd Koninkrijk de Syrische burgeroorlog in de gaten houdt. Volgens het SOHR heeft de Israëlische aanval branden veroorzaakt in het wapendepot van de Libanees-islamistische militie Hezbollah (wat “partij van God” betekent). Er zouden slachtoffers zijn, alleen is niet geweten hoeveel.

Israël zegt geen reactie te willen geven aan buitenlandse media. Ze hebben in het verleden wel meermaals gezegd dat ze geen bondgenoten van Iran toe willen laten om in Syrië het Iraanse belang te dienen. Iran is naast Rusland de grootste bondgenoot van Bashar al-Assad.

Hezbollah in Syrië

De gewapende vleugel van Hezbollah is al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 betrokken. Ze steunen President Assad in zijn strijd tegen onder andere Daesh. Israël heeft echter een lange, vijandige geschiedenis met Hezbollah. De Joodse staat heeft in het verleden al meermaals ingegrepen ingegrepen in Libanon tegen de machtige sjiitische militie, dat vaak wordt gezien als vazal van Iran. Hezbollah heeft Israël in het verleden al meermaals bedreigd met raketten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen