De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev - Afbeelding: Shutterstock

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Kazachse president geeft toestemming aan ordediensten om ‘zonder waarschuwing’ te schieten

Niels Geerinck

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev deelde het nieuws mee tijdens een televisietoespraak. Hij wil daarmee inzetten op het hard neerslaan van de protesten die de voorbije dagen ontstonden in het land.

Volgens Tokajev vielen zo’n “2000 terroristen” de hoofdstad Almaty aan en werden er tal van staatseigendommen vernield. Hij is van mening dat er geen enkele mogelijkheid tot onderhandelen meer is. “Welke onderhandelingen zijn er mogelijk met terroristen en moordenaars?”, aldus de president.

Tokajev deelde mee dat de aanval op de Kazachse hoofdstad verliep volgens “een duidelijk plan” en dat is er sprake was van een “hoog niveau van voorbereiding.” Hij wijst ook met de vinger naar het buitenland, die volgens hem de “terroristen steun bieden.”

Russische steun

In zijn televisietoespraak dankte hij de Russische president Vladimir Poetin voor het bieden van militaire ondersteuning. Kazachstan maakt deel uit van het militair bondgenootschap (CSTO) onder leiding van Rusland. Vrijdagavond stelden Russische troepen de luchthaven van de hoofdstad al veilig.

Vrijdag werd ook al meegedeeld dat er minstens 26 demonstranten al het leven lieten, dat aantal zal vast nog oplopen. Daarnaast werden er al 3.000 arrestaties verricht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Kazachse president geeft toestemming aan ordediensten om ‘zonder waarschuwing’ te schieten”

  1. De protesten in Kazachstan zijn begonnen op 2 januari, dat is intussen al 5 dagen geleden. wie vandaag op 7 januari nog altijd niet gezien heeft dat dit een heel goed georganiseerde colour revolution is, die is de titel van politiek commentator niet waard. Of, erger nog, die wil ons iets wijsmaken.

  2. In een “democratisch” land als Australië schiet politie – voorlopig nog – met rubberen kogels op protesterende ongevaccineerden….het verschil wordt precies wel flinterdun.
    Maar hierover lees je niets in msm. Moet je lezen op het alternatief nieuws.

Plaats een reactie

Delen