Marine Le Pen omarmt dubbele nationaliteit: "Ik ben geëvolueerd"

Marine Le Pen. Shutterstock

Uncategorized

Marine Le Pen omarmt dubbele nationaliteit: “Ik ben geëvolueerd”

Carl Deconinck

In een interview met Libération heeft Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate van Rassemblement National (RN), bekendgemaakt dat ze geen punt meer zal maken van de dubbele nationaliteit. Ze lijkt zo het speelveld rond cultuur en identiteit over te laten aan Éric Zemmour.

Marine Le Pen plaatst zo haar partij voor voldongen feiten. Nochtans was het afschaffen van de dubbele nationaliteit steeds een zeer belangrijk thema in haar vorige campagnes. Nationalisten vinden immers dat de dubbele nationaliteit niet kan. Die zou onder meer voor problemen inzake loyauteit, identiteit, rechten en plichten zorgen. Ook heel wat centrumpartijen in Europa verzetten zich tegen die praktijk.

Le Pen geeft nu aan dat ze geëvolueerd is rond dit thema. Ze ontmoette naar eigen zeggen bijvoorbeeld Marokkanen die hun eigen nationaliteit wettelijk niet kunnen opzeggen omdat het verboden is in dat land. De kopvrouw van RN vindt dan ook dat het aanvoelt als het strooien van zout in een open wonde. Ze zou die evolutie zelf hebben doorgemaakt en zegt nu ook daar veel vrijer in te zijn dan toen ze partijvoorzitter was. Haar keuze maakt ze dan ook uit eigen beweging, zonder overleg met de partij.

Identitair discours

Men ziet er vooral een opening in naar meer linkse kiezers die geen hoge pet op hebben van het identitaire discours. Een discours dat bovendien ook meer en meer gedomineerd wordt door de opkomende Éric Zemmour. Ten aanzien van de strijd tegen islamisering en de ontvolking is hij veel meer een hardliner.

De zet van Le Pen kan dan ook in haar gezicht ontploffen, want nu al maken heel wat mensen uit haar achterban en zelfs uit haar partij de overstap naar Reconquête, de partij van Zemmour. Zo koos Jérôme Rivière, die voor RN in het Europees Parlement zat, al voor de partij van Zemmour en ook de gekende activist Damien Rieu, die een topfiguur was bij Génération Identitaire, maakte donderdag bekend dat hij de overstap maakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Marine Le Pen omarmt dubbele nationaliteit: “Ik ben geëvolueerd””

  1. Inderdaad, dat is zoals die idioten hier die steeds brullen over : stuur ze terug , terwijl dat helemaal niet mogelijk is (of derde generatie hier) Het vereist nadenken politiek.

  2. Hier is Marine Lepen haar kans om ooit Président van Frankrijk aan het missen. Het argument dat men bijvoorbeeld niet van zijn Marokaanse identiteit af kan is onjuist. Dat het niet eenvoudig is dat is waar. De vraag is wil men van zijn oorspronkelijke identiteit af. Het antwoord is neen maar men wil de voordelen van de Franse nationaliteit. Marine U bent slecht bezig, Eric zal er wel bij varen.

  3. R.I.P. Marine Le Pen. Een probleem proberen op te lossen dat doe je door het eerst heel scherp te definieren. Het probleem is niet de dubbele nationaliteit, maar de ontrouw, het gebrek aan ontrouw van de moslim immigranten aan Frankrijk. Dat probleem los je niet op door de dubbele nationaliteit af te schaffen. Er zijn een hele reeks andere middelen om daar wat aan te doen. Die noemt Marine Le Pen niet. Durft ze dat niet ?
    Door de dubbele nationaliteit af te schaffen tref je ook de honderdduizenden Franse expats en hun kinderen die in het buitenland leven en werken. Marine Le Pen durft niet om het onderscheid te maken. R.I.P. Marine Le Pen.

  4. Het vereist politiek nadenken? Om onze vrijheden en identiteit te beschermen of terug te winnen moeten wij tot veel in staat zijn, namelijk slechte wetten in vraag stellen en bestrijden. Het is overleven of ten onder gaan.

Plaats een reactie

Delen