Rousseau pleit voor verlaging energiefactuur: "Ons beleid trekt op geen kloten"

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo). Photo News

Uncategorized

Minister Khattabi (Ecolo) legt schuld voor uitblijven Belgisch klimaatplan bij N-VA

Anton Schelfaut

Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) wijst Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) met de vinger voor het uitblijven van een Belgisch klimaatplan. De moeilijkheden om daartoe te komen, zijn volgens haar te wijten aan de “institutionele agenda” van de N-VA. Dat zegt ze in een interview met De Tijd.

Khattabi wijst erop dat ze minister Demir, die sinds Nieuwjaar de Nationale Klimaatcommissie voorzit, heeft opgeroepen om de werkzaamheden opnieuw op te starten. “Zolang er geen akkoord is, blijft een half miljard aan inkomsten uit de Europese emissiehandel geblokkeerd op een rekening staan”, hekelt ze. “Met dat geld kunnen structurele investeringen gebeuren om de energiefactuur te verlagen. Het enige antwoord dat ik gekregen heb, was een belediging op Twitter. Het is haar stijl om in de media een politiek van confrontatie te voeren. Achter de schermen blijven onze teams gelukkig met elkaar praten.”

Vlaams klimaatplan

Het Vlaamse klimaatplan omschreef Khattabi als te weinig en te laat, hoewel dat het enige plan was waarin concrete maatregelen vervat zaten. “Waarom hadden Brussel en Wallonië voor de top in Glasgow nog geen concrete maatregelen ingeschreven? Omdat ze wachtten op de verdeling van de doelstelling van Europa om te weten welke inspanningen nodig waren”, legt ze uit. “Demir heeft de logica omgedraaid. Alles was al vergrendeld en er kon niet meer gediscussieerd worden.”

“Demir gebruikt altijd hetzelfde argument: federaal doet niets, terwijl de bevoegdheidsniveaus enorm verbonden zijn”, vervolgt Khattabi. “De Vlaamse beslissing om fossiele wagens uit te faseren heb ik toegejuicht. Maar dat is een federale bevoegdheid. ‘Laat ons samenzitten om dat uit te werken’, heb ik dan ook gezegd. Maar dat wil ze niet.”

Toch meent Khattabi dat de Vlaamse regering het klimaat ernstig neemt. “Er is een verschil qua intensiteit en snelheid, maar ik ben ervan overtuigd dat elke regering van dit land bezorgd is over het klimaat”, besluit ze. “De moeilijkheden om tot een Belgisch akkoord te komen, hebben niets te maken met klimaatvisies, maar met de institutionele agenda van de N-VA. Demir wil alleen tonen dat het onmogelijk is met het federale niveau samen te werken. Als één partij er alles aan doet om het niet te laten werken, dan kunnen we niet anders dan vaststellen dat het niet werkt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Minister Khattabi (Ecolo) legt schuld voor uitblijven Belgisch klimaatplan bij N-VA”

  1. Ecolo, de partij die de Zenne liet vollopen met ongezuiverd Brussels afvalwater omdat ze er toch geen last van hadden. De Zenne is nu pas terug aan het recupereren. En verder mevr. Khattabi, nog steeds rancune omdat je een postje niet kreeg door de n-va? Wordt volwassen, leer samenwerken ipv steeds heel gratuit de schuld bij de n-va

  2. Ik zou het eerder op de boze hond van de buurman steken.
    Hij is nukkig, komt zeer dreigend over , is onhandelbaar en
    aan klimaatregels heeft hij al helemaal geen boodschap.
    Het schijnt dat hij onze Frans al eens (bijna) gebeten heeft.

  3. Een typisch voorbeeld van extreem links bestuur, de anderen steeds de schuld geven en vooral de mensen bang maken, dat de Aarde opwarmt is enkel omdat ze dichter bij de zon komt en is niet de schuld van de burger maar met deze perceptie wil men de burger onder de knoet houden. Dat we het milieu moeten koesteren is een feit maar als extreem linkse hoor ik ze nergens protesteren tegen de plannen gascentrales te bouwen. Ze zijn zo zeker van hun grote gelijk dat ze denken dat de zeespiegel gaat stijgen. Ijs dat smelt haar volume vermindert met 10% dus de zeespiegel gaat dalen. En het volume ijs op land vermindert ook met 10% en maakt amper een promille van een promille uit dus hooguit zou de zeespiegel 1 millimeter kunnen stijgen, louter fysica van het tweede middelbaar.

  4. Khattabi liet eerder al weten dat ze het niet aankon om in dezelfde ruimte te zijn als N-VA’ers. Ze heeft een rabiate afkeer voor alles wat Vlaams is. Op de RTBF liet ze zich ook ontvallen dat de N-VA een nationaalsocialistische partij is. Toen de jongerenafdeling van haar partij Ecolo staatssecretaris Francken een nazi-plunje aantrok, gaf ze geen kik. In het hoofdstedelijke Bruzz (10 januari 2019) liet mevrouw Khattabi op tekenen dat – en wij citeren – ‘het probleem met de N-VA is dat al wie geen witte man van rond de 50 is, vroeg of laat het slachtoffer wordt van hun beleid’. Het kan de Antwerpse Almaci noch de Mechelse koekoek Calvo blijkbaar geen fluit schelen dat hun Franstalige geestesgenoten bij monde van Zakia Khattabi spugen op alles wat Vlaams is. In 2013 veroorzaakte Khattabi ophef toen ze de uitwijzing van een Tunesische illegaal verhinderde. In 2014 werd ze Ridder in de Leopoldsorde. Of er een oorzakelijk verband tussen die feiten bestaat, is nooit geweten. Ecopopuliste Zakia Khattabi wil een koolstoftaks op alle fossiele brandstoffen. Extra accijnzen op benzine die volgens het ’70 euro-scenario’ tegen 2030 zo’n 2,6 miljard euro uit de zakken van de automobilist moeten kloppen.

  5. Das toch die communiste die een repatriëring tegenhield van een uitgewezen asielzoeker? Das toch diezelfde communiste die, dankzij het Vlaams Belang, geen rechter is geworden bij het grondwettelijk hof? Wie gelooft deze mol nog?

Plaats een reactie

Delen