Caïro. Foto Shutterstock.

Caïro. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Moslimbroeders ter dood veroordeeld in Egypte

Ruben Notteboom

Een Egyptische rechtbank heeft tien leden van de islamitische Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. De Moslimbroederschap is illegaal in Egypte. Volgens het staatspersbureau MENA wilden de mannen aanslagen plegen op de politie.

De terroristische cel van de Moslimbroederschap plande aanslagen op de politie. Onder de naam de Helwanbrigades waren ze actief in de voorstad van Caïro. Ze zouden volgens de eerste informatie deel uitmaken van een breed netwerk dat strijd tegen het huidige regime van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Egypte in top 3 voor meeste executies

Al-Sisi kwam in 2013 aan de nacht na een militaire coup. Na massale protesten tegen president Mohamed Mursi vond het leger dat ze moesten ingrijpen. Mursi werd democratisch verkozen, maar werd niet meer vertrouwd door het volk. Tevens had hij banden met de Moslimbroederschap.

De Moslimbroeders kunnen nog steeds aan de doodstraf ontsnappen indien de grootmoefti van Egypte, de hoogste religieuze autoriteit, de vonnissen afkeurt. Doet hij dat niet, zullen ze geëxecuteerd worden. Egypte staat in de top drie van landen met meeste executies. Enkel China en Iran veroordelen nog meer mensen ter dood.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Moslimbroeders ter dood veroordeeld in Egypte”

Plaats een reactie

Delen