Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Noors Instituut voor Volksgezondheid (FHI): “Coronamaatregelen verlengen de pandemie”

Niels Geerinck

Volgens een nieuw rapport van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid zouden de huidige coronamaatregelen best zo snel mogelijk afgeschaft worden. Volgens hun berekeningen zullen ongeveer drie tot vier van de iets meer dan vijf miljoen inwoners van Noorwegen in de loop van de winter omikron opdoen. Wie een booster heeft gekregen zou er volgens het instituut zelfs beter aan doen zo snel mogelijk besmet te raken.

Het rapport, dat op woensdag gepubliceerd werd, stelt dat ongeveer drie tot vier miljoen mensen in Noorwegen deze winter besmet zullen raken. Tussen de 12.000 en de 13.000 mensen zouden daardoor naar het ziekenhuis moeten. Toch pleit het instituut ervoor om zo snel mogelijk van koers te veranderen, en de huidige coronamaatregelen zo snel mogelijk op te heffen. “Hoe langer we de huidige coronamaatregelen behouden, des te langer zal de pandemie blijven duren”, zo heet het in het rapport.

Volgens het FHI kunnen de meeste maatregelen stap voor stap afgebouwd worden in de loop van relatief korte tijd, zonder dat dit tot beduidend meer besmettingen zou leiden. Vooral de coronamaatregelen die kinderen en jongeren treffen zouden zo snel mogelijk opgeheven moeten worden.

Afbouwen maatregelen

Als argument voor een snelle afbouw van de maatregelen brengt het FHI naar voor dat een afremming van de omikrongolf bijzonder zware maatregelen zou vergen over een lange periode. Uiteindelijk zou dit volgens het instituut, dat de Noorse regering moet adviseren, het probleem alleen maar in de tijd verschuiven. Een besmetting vermijden is toch quasi onmogelijk. Bovendien is het vaccinatieprogramma in Noorwegen met de booster ondertussen al goed als afgerond.

Verder meent het instituut dat het risico om ernstig ziek te worden vandaag beduidend kleiner is, zeker voor wie gevaccineerd is. De Noorse ziekenhuizen zijn vandaag goed voorbereid, en degenen die opgenomen moeten worden hebben over het algemeen mildere symptomen. Iets minder dan de helft van de Noren heeft ondertussen een booster gekregen. Het is merkwaardig dat het instituut zo ver gaat te stellen dat het voor hen beter is dat ze nu omikron opdoen dan later. Oorzaak is dat de booster nu nog “fris” is, en dus meer bescherming biedt tegen ernstige ziekte dan later.

Terugkeer naar normale situatie

Concreet stelt het FHI voor dat Noorwegen zo snel mogelijk terugkeert naar een normale situatie. De epidemie wordt daarbij best opgevolgd met goede aanbevelingen en regels, eerder dan met wettelijke beperkingen en harde maatregelen. Net zoals in Denemarken stelt het instituut voor dat SARS-CoV-2 niet meer gedefinieerd wordt als een besmettelijke ziekte met gevaar voor de samenleving, zodat gemeenten niet meer de mogelijkheid hebben lokaal strenge maatregelen te nemen.

Volgens prognoses van het FHI bereikt Noorwegen de top van de omikrongolf tegen het eind van februari, of begint maart.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen