(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Open Doors publiceert vandaag jaarlijks rapport christenvervolging

Sonja Dahlmans

De internationale organisatie Open Doors publiceert vandaag haar jaarlijkse rapport inzake de wereldwijde christenvervolging. Bij het rapport zit elk jaar een zogenaamde ranglijst met daarop de 50 landen waar het voor christenen het meest bemoeilijkt wordt hun geloof vrij te kunnen volgen. Wat daar dit jaar bij opvalt, is dat na jaren Noord-Korea niet meer bovenaan de lijst staat. Het land is gezakt naar de tweede plaats waar eerder Afghanistan stond. Dat land staat nu prominent bovenaan. In zes van de tien landen die bovenaan staat gaat het met name om onderdrukking uit islamitische hoek.

De tien landen waarin christenen het meest vervolgd worden vanwege hun geloof zijn: Afghanistan, Noord-Korea, Somalië, Libië, Jemen, Eritrea, Nigeria, Pakistan, Iran en India. Het is voor het eerst dat Afghanistan bovenaan deze ranglijst staat. Sinds de machtsovername van de Taliban in het land, is het voor christenen daar zeer bedreigend geworden als christen geïdentificeerd te worden. De huidige nummer twee op de lijst, Noord-Korea, stond vanaf 2002 elk jaar bovenaan deze ranglijst. De organisatie Open Doors geeft hierbij aan dat de situatie voor christenen in Noord-Korea in 2021 is verslechterd, maar dat de situatie in Afghanistan zo dreigend is geworden, dat dit de daling van Noord-Korea naar de tweede positie verklaart.

Ook waarschuwt Open Doors dat de machtsovername van de Taliban islamitisch extremisme in bijvoorbeeld buurland Pakistan (de huidige nummer 8) zou kunnen aanwakkeren. Het ‘succes’ van de Taliban zou, zo wordt gevreesd, extremisten wereldwijd kunnen inspireren. Juist het feit dat men waarneemt dat er gebrek aan motivatie in de internationale gemeenschap is om mensenrechten te verdedigen en te promoten, zou er volgens Open Doors voor kunnen zorgen dat islamisten hierdoor aangespoord worden. De organisatie vreest hierom voor een intensivering en uitbreiding van islamistisch geweld.

De Taliban zijn zeer zeker niet de enige groep voor wie christenen in Afghanistan moeten vrezen. Ook Islamitische Staat is een serieuze bedreiging voor de christenen in het land. Nog in september 2021 doodde deze terreurbeweging vier christenen die probeerden het land te ontvluchten. Al voor de machtsovername van de Taliban een feit was, gaven christenen in het land aan te vrezen voor hun veiligheid. Extremistische groeperingen zoals de Taliban en ISIS maakten gebruik van het terugtrekken van westerse troepen al maanden voor de uiteindelijke machtsovername een feit was. Daarbij liepen mensen van religieuze minderheidsgroepen gevaar, voor christenen in Afghanistan geldt dat de meesten bekeerlingen vanuit de islam zijn en als afvalligen worden beschouwd.

Vervolging

In totaal werden het afgelopen jaar wereldwijd 5.110 kerken aangevallen door middel van bijvoorbeeld brandstichting, vernieling, bombardementen en plundering. Ook werd een aantal kerken gesloten op last van (plaatselijke) autoriteiten. 6.175 christenen werden het afgelopen jaar zonder eerlijk proces gevangen gezet of gearresteerd. 3.829 christenen werden in totaal ontvoerd het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar werden 5.898 christenen vermoord vanwege hun geloof; dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van het jaar hiervoor. Onder hen 4.650 slachtoffers in Nigeria alleen, dit is 79 procent van alle christenen die dat jaar werden vermoord vanwege hun geloof. In Nigeria alleen werden, zoals de jaren hiervoor ook, meer christenen vermoord voor hun geloof dan in alle andere landen op de wereld samen. Pakistan volgt als tweede, daar werden in totaal 660 christenen het afgelopen jaar vermoord, elf procent van het totaal aantal christenen dat wereldwijd werd vermoord vanwege hun geloof.

Speciale aandacht is er ook in het rapport voor de omringende landen, Mali, Niger en Burkina Faso. Maar ook landen in centraal Afrika, zoals bijvoorbeeld de Centraal Afrikaanse Republiek, Kameroen en de Democratische Republiek Congo worden genoemd. Hier speelt met name dreiging vanuit islamitisch jihadistisch hoek een grote rol. Zo is er veel (dodelijk) geweld en werden er talloze christenen ontvoerd.

Trends

In totaal worden volgens Open Doors wereldwijd 360 miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof. Dit is het hoogste niveau sinds de organisatie dertig jaar geleden haar ranglijst christenvervolging voor het eerst opstelde. Wat verder nog opvalt is dat zelfs in landen die buiten de top 50 vallen, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Soedan, Tanzania en Oeganda, vervolging van christenen toeneemt. Het feit dat zoveel mensen ontheemd zijn geraakt, op de vlucht voor aanhoudend geweld, maakt juist religieuze minderheidsgroepen extra kwetsbaar. Ook concludeert de organisatie dat door extreme controle, zoals bijvoorbeeld in de Volksrepubliek China, op kerken, de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie onder druk staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Open Doors publiceert vandaag jaarlijks rapport christenvervolging”

Plaats een reactie

Delen